Author Topic: Kaupunginjohtajakysymys  (Read 334215 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Jack

  • Guest
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #320 on: 08. 09. 2008 19:07 »




                          Vautsi

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #321 on: 08. 09. 2008 19:07 »
On hienoa, että Marjatta ottaa kantaa juuri täällä.  Vaikka itse olen avoimesti
omalla nimellä, niin haluan puolustaa nimimimerkkejä.  Sillä juuri nimimerkin
suojasta pursuaa todellinen kansalaisen ääni.  Ei meistä kaikista ole valtuutetuiksi
tai kansanedustajiksi tai kaupunginjohtajiksi, tai lääkäreiksi mutta meistä
kaikista vaasalaisista on vaasalaisiksi.  Me jokainen haluamme kehittää
ja luoda parempaa Vaasaa.  Joillekin nimimerkki on ainoa vaikuttamisen
vaihtoehto.  Sitä pitää siis kunnioittaa.  Moderaattorina haluan palvella
tavallisia kansalaisia siten, että he saavat pitää nimimerkin mutta äänensä
kuuluviin.  Se on kuitenkin vain yksi ääni muiden joukossa mutta yksi tapa
tuoda se ääni. 

Ihmiset ovat hyviä aina alallaan.  Joku on hyvä puhumaan ja joku hyvä kirjoittamaan.
Nyt juuri nämä kirjoittajat pääsevät ensimmäistä kertaa ääneen.  Annetaan se
mahdollisuus.   

Kansalaiset.  Käyttäkää internettiä koska se on nyt mahdollista.  Se ei ollut
ennen mahdollista.

Ystävällisin terveisin.

Kari Lajunen
Clobal moderator.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #322 on: 09. 09. 2008 22:10 »
Organisaatiouudistuksen kaikissa vaiheissa ei ole muistettu, että tavoitellaan organisaation parasta. Väliin on tullut poliittinen intohimo, valitettavasti. Pahimmillaan asia näyttäytyy niin, että peräpeili on suurempi kuin tuulilasi. Visioille ja tulevaisuuden uskolle ei näy kaikissa ryhmissä olevan toistaiseksi tarpeeksi tilaa.

Valtuustoryhmien puheenjohtajille on jäänyt kovin epäselväksi mitä tässä oikein tavoitellaan. Pari kertaa meille on Lumio yrittänyt (aina erilaisia) laatikkoleikkiä esitellä.

Viimeksi sovittin, että peli vihelletään muilta osin poikki toistaiseksi, paitsi että teknisen toimen ja KSVn toimintoja aletaan selvittää.

Eipä ehtinyt vettä lorahtaa paljoakaan Laihian joessa kun silti taas löytiin pöytään taas uusi esitys. Merkillistä. Joka kerta kun laatikkoleikkiä on vilautettu on sen palikat ja viivat eri paikoilla, ilman perusteluita. Ei asioita noin hoideta.

Missä kohtaa ylimmässä hallinnossa/hallintorakenteessamme on ollut pahimmat viat ja miten ne ovat ilmenneet? Sen luettelon haluaisin nähdä, ennenkä alkaisin myllertää hallintoa.

Miksi ylimmät virkamiehet (ja ennen kaikkea kokeneimmat) eivät yhdessä ole pähkäilleet mahdollisia uudistuksia tai ylipäätään uudistustarvetta? Nythän uudistusta valmistelee yksin vähäisimmän kunnallisen työkokemuksen omaava kj Lumio.

Kaupunginhallituksen asettamalla toimikunnalla on toki poliittista kokemusta mutta mutta miten lie hallinnollisen kokemuksen (kuinka lie työkokemuksen laita kunnallissektorilla?) Ainakin kaksi sen jäsenistä jättää politiikan.

Kaupunginhallitus ei ole vaaleilla valittu ja sen itsensä keskuudestaan asettaman toimikunnan valtuutus ylimmän hallinnon järjestämiseksi on minusta hieman kyseenalainen. Kyllä vaaleilla valitun valtuuston, valtuustoryhmien edustajien kautta, pitäsi voida olla mukana jo valmisteluvaiheessa näin merkittävässä uudistushankkeessa.

Koska mahdolliset uudistukset astuisivat voimaan aikaisintaan ensi vuonna, eli silloin kun uusi vastavalittu valtuusto aloittaa työnsä, niin ihmettelen miksi nyt osa tehtävänsä jättävistä (ehkä tosin osa valitaan toki uuteenkin valtuustoon) kaupunginhallituksen jäsenistä niin voimakkaasti haluaa tätä (alati muuttuvin ehdotuksin) uudistusta tällaisella hopulla ja heikolla valmistelulla viedä läpi?

Nykykaupunginhallituksen eväät on melkein syöty. Juuri tämä viimeisillä voimilla pyristely on myös tulkittavissa poliittiseksi intohimoksi.

Visioita, imagotemppuja ja  uusia -ismejä on viime aikoina nähty ihan liiaksikin. Kalliiksi on tullut ja työaikaa mennyt hukkaan.

Mitä jos välillä keskityttäisiin kuntalaisten palvelemiseen?

Aloittaisin luettelemaan seikat (jos tietäsin) mikä ylimmässä hallinnossamme (en tarkoita henkilöitä!) organisaation rakenteessa oikein mättää?

Tätä hallinnonuudistushanketta on perusteltu yhdellä talousarviokirjaan ujutetulla lauseella ja alkuvuodesta valtuustolle tuodulla prosessikartalla. Tuosta prosessikartasta ei kukaan ymmärtänyt hölkäsen pöläystä ja minä panen sen samaan nippuun tilaaja-tuottajamallin kalliin ja epäonnistuneen kokeilun kanssa.

TILAAJA-TUOTTAJAMALLIN  sisäänajossa pidettiin suurilla virkamiesryhmillä korpihotelleissa lukuisia kalliita seminaareja. Tämä hallinnonuudistus vaatisi vähintään yhden koko päivän valtuustosemimaarin (mutta uudelle valtuustolle ei nyt tehtävänäs jättävälle)

Pois se minusta, että vastustaisin uudistuksia mutta asioiden valmistelu on tapahduttava avoimesti, demokraattisesti ja asiantuntemuksella. Seuraavaa valtuustokautta (2009-2012)koskevien suurten muutosten on annettava ensi kuussa valtakirjan saaneiden ratkaista.
« Last Edit: 09. 09. 2008 22:10 by Tapio Osala »

Offline Marjatta Vehkaoja

  • Omalla nimellä
  • Kansalaisaktiivi
  • *
  • Posts: 143
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #323 on: 12. 09. 2008 21:09 »
Arvoisa valtuutettu-kollega Tapio Osala. Kuin viittit? Tottakai on selvää, että 51 ihmistä ei voi VALMISTELLA mitään asiaa. Päättämään pystyy isollakin porukalla.

On aivan väärin väittää, että Lumio olisi sooloillut. Jokainen organisaatiotoimikunnan jäsen on myös valtuutettu ja siten valtuustoryhmänsä jäsen - sen lisäksi, että on kaupunginhallituksen jäsen. Kun kh valmistelee asiat valtuustolle, on ollut luonnollista miehittää organisaatiotoimikunta juuri kh:n jäsenillä.

Nyt sitten mitataan, miten pitkälle toimikunnan eväät kantavat. Muutamien valtuustoryhmien puheenjohtajat näyttävät olevan NAPOLEON-KOMPLEKSIN vallassa. Loppujen lopuksi on aivan sama, mitä toimikunta olisi ehdottanut - sitä olisi pitänyt vastustaa, ihan periaatteesta. Asiasyitä vastustukselle ei sitten olekaan saatu. Sellaiseksi en kelpuuta vetkuttelua eli varsinaisten ratkaisuje lykkäämmistä vuosien päähän.

En todellakaan usko, että kansa voi mennä noin halpaan. Lähtisin välittömästi etsimään uutta työpaikkaa jos pomoni yrittäisivät tässä turbulenttisessa maailmanmenossa vain pitää kiinni entisistä asetelmista. Vaikka mitä vastaan väitettäisiin, organisaatiouudistuksessa kysytään: "Oletko uuden vai vanhan Vaasan kannalla?"

Oma vastaukseni on selvä. Haluan olla vaikuttamassa siihen, että Vaasaan saadaan selkeä hallintorakenne ylimmälle tasolle. Jokaiselle toimintakokonaisuudella on oltava johtajansa. Mitä vikaa on siinä, että myös kaupungin johto on selkeästi yksissä käsissä? Rehellisesti: mitä vikaa kukaan voi nähdä myöskään siinä, että sosiaali-, terveys- ja opetus (yli 70 % kaupungin budjetista) jaetaan kahden henkilön johdettavaksi? Voisiko asiaa tarkastella MYÖS siltä kannalta, että em. sektorit ja heidän asiakkaansa hyötyisivät ratkaisusta?

Tässä vaiheessa astuu esille pienen kaupungin pieni politiikka. Asiaperustelut saavat väistyä kun pikku-napoleonit astuvat näyttämölle. Kehitä siinä sitten kaupunkia, trimmaa siinä sitten organisaatiota...Tunnustan: olen juuri nyt äärimmäisen pettynyt vaasalaisten päättäjien kykyyn nähdä tulevaisuuteen, tehdä uudistuksia ja olla esimerkiksi seutukunnalleen.


Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #324 on: 13. 09. 2008 00:12 »
Ensiksi pitää löytää nimetyt puutteet. Sitten lähdetään hakemaan niihin korjauksia.

Kun kaupungin ylimpään johtamisjärjestelmään halutaan puuttua on valmistelun oltava laajapohjaista ja ainakin koko ylimmän ja kokeneimman virkamieskoneistomme työstämää.

Kohta eroava kaupungihallituksen toimikunta ja yksi (virkaiältään) kokemattomimmista virkamiehistä ei minusta ole riittävä valmistelukoneisto. Jokainen esitys, jota on matkan varrella vilautettu on ollut hyvin erilainen. Harva on ymmärtänyt mikä on tavoite (niitä on tainnut itse kullakin olla erilaisia?).

Näin suureen muutokseen (lautakuntajärjestelmän suurremontti, lautakuntien vähentäminen, tekisen lautakunnan lakkauttaminen, kultturisektorin sekoittaminen,  johtajien lisääminen y.m.,) vaatii vähintään valtuustoryhmien asettaman työryhmän.

Kaupunginhallitukselle on saattanut tulla viime metreillä vauhtisokeus. Kaikki valta ei ole siellä.

Sepä varsin noloa olisi sekä kaupuginjohtajalle, että toimikunnalle,  jos väkisin ajetut "uudistukset" hylättäisiin valtuustossa. Pidän sitä hyvin mahdollisena.

Hätäisesti, ilman mitään esitystä, koottiin valtuustoryhmien puheenjohtajat yhteispalaveriin kaupunginhallituksen kanssa pari viikkoa sitten. Siellä sovittiin yhdessä, että koko uudistus siirretään uudelle valtuustolle, ainoastaan teknisen toimen ja KSVn välisiä kysymyksiä aletaan tutkia.

Tuo yhteinen sopimus näyttää lentäneen heti paperikoriin.

En vastusta perusteltuja uusituksia. Se, että apulaiskaupunginjohtajien määrää lisätään yhdellä, niinkuin viimeisin esitys oli, en pidä kovin radikaalina parannuksena. Se, että apulaiskaupunginjohtajat nyt ovat suoraan kh:n alaisia, ei muuta sitä tosiasiaa, että nytkin voi kaupunginjohtaja ottaa minkä tahansa asian akj:lta esiteltäväkseen. Valta on siis nytkin jo yksissä käsissä.

Se, että euroissa laskien budjetista on yhden akj alla suurin osa ei samalla tarkoita suurinta valtaa. Suurin osa skjn sektoreista on lakisääteistä volyymiä. Väitän, että muilla kaupunginjohtajilla on sektoreillaan enemmän vapaavalintaista liikkumavaraa. Se, että kouluja, terveyskeskuksia, kultturilaitoksia ja päiväkoteja on lukumääräisesti useita tuo budjettiin toki euroja mutta ei sen kummemmin vaikeasti hallittavaa valtaa.

Uskon, että skj:n sektorin sörkkimiseen on muita vaikuttimia kuin kuvitelma "asiakkaiden hyötymisestä". En halua näitä vaikuttimia lähteä arvailemaan tai nimittelemään. Tässäkin olisi kuitenkin ensiksi kyettävä osoittamaan puutteet nykyjärjestelmässä.

On outoa kun muualla vaaditaan tehokkuutta ja yhdistellään tehtäviä niin nyt sitten vain, ilman perusteluja, halutaan johtajia lisätä.

Yhden kaupunginjohtaja mallissa olisi kyse siis pikku-uudistuksesta, lähinnä semanttisesta. Sehän tässä olisi varsinainen "uudistus" että kaupunginjohtajien määrä lisääntyisi! Sitäkö tässä kaivataan?

Siis Marjatta Vehkaojan vaalislogan on: lisää kaupunginjohtajia ja kiireesti.

Minun se ei ole.

Haluan siirtää tämän päätöksen seuraavan, ensi kuussa valittavan valtuuston rauhassa päätettäväksi, parhaan mahdollisen valmistelun pohjalta (jossa ensiksi analysoidaan nykyjärjestelmän puutteet). Nykyisen kaupunginhallituksen ja sen toimikuntien eväät on syöty.

Kutsuttakoon tätä näkemystäni sitten vetkutteluksi ja Napoleonkompleksin ilmentymäksi, jos se tuntuu mukavalta.

Minä olisin hallinnonuudistuksessa lähtemässä kuntalaisten valitseman määräaikaisen pormestarin mallin tielle. Jospa uusi valtuusto olisi samaa mieltä!? Sittenhän tuo nyt hosuttu uudistus pitäsi heti panna uusiksi.

Kuka pormestarimallia muuten vastustaa? Sitähän ei tuossa erimielisessä "toimikunnassa" ole edes käsitelty.

---------
(Olisin odottanut kuntarakenneuudistusksessa nykyiseltä kaupungin johdoltamme yhtä tarmokasta otetta kuin tässä "hallinnonuudistuksessa" -  Siinä on kai vain ajettu yhä tiukemmin karille...)
« Last Edit: 13. 09. 2008 00:12 by Tapio Osala »

Heikki Lamminmäki

  • Guest
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #325 on: 13. 09. 2008 05:05 »
Minusta on ennenaikaista puhua pormestarimallista, koska sitä ennen on tehtävä lainmuutos eduskunnassa.  Nykyisen lain voimassa ollessa kaupunginvaltuusto suorittaa valinnan. Tämä taas tietää sitä, että kytkytkaupat kukoistaa suurten valtuustoryhmien sopiessa kuinka johtavat virkamiehet valitaan.  Kuntalalaisten mielipiteellä silloin ei ole mitään merkitystä.

Huomattavasti demokraattisenpaa olisi jos valtuusto vaatisi ja valvoisi hyvän hallintotavan noudattamista. Nyt ei niin ole ja niiden näun vaativien ääni on kuin huutavan ääni korvessa.

Ryhtiä todella tarvitaan!

Offline Marko Heinonen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 755
  • Gender: Male
  • Marko Heinonen
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #326 on: 13. 09. 2008 08:08 »
Minusta on ennenaikaista puhua pormestarimallista, koska sitä ennen on tehtävä lainmuutos eduskunnassa.  Nykyisen lain voimassa ollessa kaupunginvaltuusto suorittaa valinnan. Tämä taas tietää sitä, että kytkytkaupat kukoistaa suurten valtuustoryhmien sopiessa kuinka johtavat virkamiehet valitaan.  Kuntalalaisten mielipiteellä silloin ei ole mitään merkitystä.

Huomattavasti demokraattisenpaa olisi jos valtuusto vaatisi ja valvoisi hyvän hallintotavan noudattamista. Nyt ei niin ole ja niiden näun vaativien ääni on kuin huutavan ääni korvessa.

Ryhtiä todella tarvitaan!

Kaupunginvaltuusto on meidän vaaleiilla valitsema. Eikö se saisi tehdä päätöksiä? Jos jokainen asia halutaan kansan äänestettäväksi, täytyy vallitsevaa järjestelmää muuttaa erittäin radikaalisti. Nyt mennään perustuslain määrittelemillä säännöillä ja järjestelmällä.
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #327 on: 13. 09. 2008 08:08 »
On täysin mahdollista, että olen lukenut huonosti ja vastaus kysymykseeni
saattaa jo olla pelkästään lukemalla tämä osio mutta minulla on kysymys
jollekin joka asiasta tietää.  

Mitä muutoksia tulee nykyiseen käytäntöön jos valitaan pormestari?

Mitä lisäkustannuksia tai mahdollisesti kustannusssäästöjä se tuo?

Miten vastuut jakautuvat.  Voivatko nyt pormestari ja kaupunginjohtaja
siirrellä vastuuta keskenään?

Onko pormestarista yleisesti ottaen hyötyä vai haittaa?
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Vapaudenpatsas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 575
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #328 on: 13. 09. 2008 08:08 »
Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?


Offline Marko Heinonen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 755
  • Gender: Male
  • Marko Heinonen
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #329 on: 13. 09. 2008 08:08 »
Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?



Aikamoiselta riskiltä tun tuntuu, että yksi ihminen päättää asioista, ja tarvittaessa järjestää kansanäänestyksen. Kalskahtaa lähinnä diktatuurilta. Millä taataan, että tämä henkilä on sitoutumaton. Ihmisillä on tapana liittoutua, ja "hakea puolensa". Tämä yhtälö tapahtuu todennäköisesti myös pormestarimallisssa. Ihminen on mitä on...
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #330 on: 13. 09. 2008 09:09 »
Saattaa olla, että nykylainsäädäntö estäisi muualla länsimaailmassa yleisesti käytetyn, suoralla kansanvaalilla toteutetun pormestarimallin. Jos sitä haluttaisiin kokeilla Vaasassa, en usko, että poikkeusluvan saanti olisi vaikeaa. (Voitaisiinhan valtuustossa sopia etukäteen, että järjestetään "neuvoa-antava" pormestariäänestys ja sitouduttaisiin kunnioittamaan kuntalaisten tahtoa).

Perustavaa laatua oleva ero on se, että pormestari korvaa kaupunginjohtajan. Pormestari on määräaikainen - samaksi aikaa valitaan kuin valtuustokin.

Tampereella harjoiteltiin vesitettyä pormestarimallia, jossa valtuusto valitsi pormestarin. Tulos: kähmintää ja ties kuinka monta (5-6?) "apulaispormestaria" jouduttiin valitsemaan, jotta päätöksestä saatiin yksimielinen.

-----
Vaasassa on viimeinen kjn/"toimikunnan" esitys se, että apulaiskaupunginjohtajia lisättäisiin myös täällä. Nämä kaikki olisivat nimenomaan esittelyoikeuden omaavia apulaiskaupunginjohtajia, joten mistään yhden johtajan mallista ei enää olisi kyse.

(Höpötys tästä yhden kaupunginjohtajan "mallista" perustuu siihen, että johtosäännöissäme ovat apulaiskaupunginjohtajat suoraan kaupunginhallituksen alaisia. Se on kuitenkin ristriidassa lain kanssa ja täten OIKEASTI kaupunginjohtaja voi mennen tulle ottaa vapaasti asioita apulaiskaupunginjohtajiltaan hoitaakseen. Tuolla muutoksella ei ole mitään kiirettä eikä tarvetta. Se voi rauhassa odottaa päivitystä siihen asti kun muita tarpeellisia muutoksia tehdään).

Kun nyt vaalit on jo ensi kuussa, niin on mahdollista, että valtuustoryhmien koot vaihtuvat suuresti.

Siksi on vaalien ja äänestäjien halveksuntaa kun nyt yritetään väkisin sementoida valtarakenteeet vuoden 2004 vaalituloksen persuteella. 

Uusi, ensi kuussa valittava valtuusto voi sitten heittää historialliset kolmen puolueen sulle-mulle sopimukset paperikoriin ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

Jos olen mukana siinä porukassa niin tulen varmasti esittämään pormestarimalliin siirtymistä. (Se merkittävä muutos on valtuustonkin valitsemalla pormestarilla, että tehtävä on määräaikainen).

(Kyllä valtuusto ja kaupunginhallitus päättää aina pormestarimallissakin. Pormestari vain esittlee asiat nykyisen kaupunginjohtajan tapaan kaupunginhallitukselle. Jos homma hoituu huonosti niin pormestaria pitää kaupunginhallitus ja valtuusto aisoissa kunnes kansa ei valitse häntä uudelle kaudelle).

« Last Edit: 13. 09. 2008 09:09 by Tapio Osala »

Offline Vapaudenpatsas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 575
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #331 on: 13. 09. 2008 09:09 »
Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?



Aikamoiselta riskiltä tun tuntuu, että yksi ihminen päättää asioista, ja tarvittaessa järjestää kansanäänestyksen. Kalskahtaa lähinnä diktatuurilta. Millä taataan, että tämä henkilä on sitoutumaton. Ihmisillä on tapana liittoutua, ja "hakea puolensa". Tämä yhtälö tapahtuu todennäköisesti myös pormestarimallisssa. Ihminen on mitä on...
No tätähän minäkin perään.
Ja tästä voikin sitten johtaa seuraavan kysymyksen:
miksi ihmeessä valita pormestaria, jolla ei olisi valtaa päättää asioista?

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #332 on: 13. 09. 2008 09:09 »
Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?

Että mitä?

Olen juuri pyrkimässä kaupunginvaltuustoon ja ennenkuin kerkeän edes
yhteiskuvaan niin joku on jo kyseenalaistamassa koko kaupunginvaltuuston.
 
Järkyttävää.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Marko Heinonen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 755
  • Gender: Male
  • Marko Heinonen
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #333 on: 13. 09. 2008 09:09 »
Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?

Että mitä?

Olen juuri pyrkimässä kaupunginvaltuustoon ja ennenkuin kerkeän edes
yhteiskuvaan niin joku on jo kyseenalaistamassa koko kaupunginvaltuuston.
 
Järkyttävää.
+
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"

Offline Vapaudenpatsas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 575
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #334 on: 13. 09. 2008 09:09 »
Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?

Että mitä?

Olen juuri pyrkimässä kaupunginvaltuustoon ja ennenkuin kerkeän edes
yhteiskuvaan niin joku on jo kyseenalaistamassa koko kaupunginvaltuuston.
 
Järkyttävää.
Niin, voisihan sitä näillä näytöillä hieman kyseenalaistaakin. Kaupunginvaltuustoa.

Mutta, enemmän minä kyseenalaistan pormestarimallin, varsinkin jos sillä valitulla pormestarilla ei sitten ole yhtään mitään valtaa. Miksi valita sellainen?

« Last Edit: 13. 09. 2008 10:10 by Vapaudenpatsas »

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #335 on: 13. 09. 2008 09:09 »
Minulla ei vieläkään ole kantaa tuohon poermestarimalliin kun en vieläkään
oikein ymmärrä sen tuomia hyötyjä tai haittoja.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Vapaudenpatsas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 575
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #336 on: 13. 09. 2008 09:09 »
Minulla ei vieläkään ole kantaa tuohon poermestarimalliin kun en vieläkään
oikein ymmärrä sen tuomia hyötyjä tai haittoja.

BINGO!

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #337 on: 13. 09. 2008 10:10 »
Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?

Että mitä?

Olen juuri pyrkimässä kaupunginvaltuustoon ja ennenkuin kerkeän edes
yhteiskuvaan niin joku on jo kyseenalaistamassa koko kaupunginvaltuuston.
 
Järkyttävää.
Niin, voisihan sitä näillä näytöillä hieman kyseenalaistaakin. Kaupunginvaltuustoa.

Mutta, enemmän minä kyseenalaistan pormestarimallin, varsinkin jos sillä valitulla pormestarilla ei sitten ole yhtään mitään valtaa. Miksi valita sellainen?

Pormestarilla on yhtä paljon valtaa kuin kaupunginjohtajallakin. Siitä vaan päästään siisitisti eroon jos ei ole hyvä. Ylin päätäntävalta säilyy kaupunginlvatuustolla ja toimeenpanovalta kaupuginhallituksella.

Suoralla kansanvaalilla valitun pormestarin katsotaan noin niinkuin henkisesti olevan korkeammalla statuksella kun hän on saanut valtuutuksensa suoraan kuntalaisilta, eikä poliittisen kähminnän tuloksena.

Määräaikaisuus on se tärkein erottava tekijä mutta mikään ei estä valitsemasta myöskään kaupuginjohtajaa jo tänä päivänä määräaikaiseksi. Sitä on jotkut kunnat kokeilleetkin.

Offline Vapaudenpatsas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 575
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #338 on: 13. 09. 2008 10:10 »
Pormestarilla on yhtä paljon valtaa kuin kaupunginjohtajallakin. Siitä vaan päästään siisitisti eroon jos ei ole hyvä. Ylin päätäntävalta säilyy kaupunginlvatuustolla ja toimeenpanovalta kaupuginhallituksella.

Suoralla kansanvaalilla valitun pormestarin katsotaan noin niinkuin henkisesti olevan korkeammalla statuksella kun hän on saanut valtuutuksensa suoraan kuntalaisilta, eikä poliittisen kähminnän tuloksena.

Määräaikaisuus on se tärkein erottava tekijä mutta mikään ei estä valitsemasta myöskään kaupuginjohtajaa jo tänä päivänä määräaikaiseksi. Sitä on jotkut kunnat kokeilleetkin.
Eli valtuusto on se, joka kähmii.
Olisiko silloin suurin idea vaasalaisille vaihtaa kaikki entiset valtuutetut, jos touhu on kerran tuollaista? Tai sitten tosiaankin hyväksyä pelkkä pormestari ilman valtuutettuja?

Minä näen tässä pormestarihaaveilussa sellaisen ylimääräisen selän, jonka taakse valtuutetut haluavat piiloutua kun eivät kykenekään kantamaan sitä vastuuta, jonka ovat itselleen halunneet.

Vielä haluaisin muistuttaa valtuutettuja, ja uusia ehdokkaitakin, TEIDÄT on valittu ja valitaan suoralla kansanvaalilla jo nyt!
Kantakaa sitä vallan mukana tullutta vastuuta.

Olen useasti sanonut ja sanon taas, että Vaasa ja vaasalaiset ansaitsevat parempaa.

P.S. Tapion vastauksessa on sisällä eräs suuri järjettömyys. Ja se on se, että valtuutetut näyttävät syyllistävän kaupunkilaisia siitä, että he itse valitsevat huonoja johtajia, joista ei pääse eroon. Mutta sitten kun kaupunkilaiset valitsisivat johtajansa, niin siinä olisi hienoa se, että siitä valtuutetut sitten pääsisivät eroon helpommin.
Eikös tuo ole suurinta demokratian ja äänestäjän halveksuntaa mitä on?



Offline Professional

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 4930
  • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #339 on: 13. 09. 2008 11:11 »


Vielä haluaisin muistuttaa valtuutettuja, ja uusia ehdokkaitakin, TEIDÄT on valittu ja valitaan suoralla kansanvaalilla jo nyt!
Kantakaa sitä vallan mukana tullutta vastuuta.

Olen useasti sanonut ja sanon taas, että Vaasa ja vaasalaiset ansaitsevat parempaa.

P.S. Tapion vastauksessa on sisällä eräs suuri järjettömyys. Ja se on se, että valtuutetut näyttävät syyllistävän kaupunkilaisia siitä, että he itse valitsevat huonoja johtajia, joista ei pääse eroon. Mutta sitten kun kaupunkilaiset valitsisivat johtajansa, niin siinä olisi hienoa se, että siitä valtuutetut sitten pääsisivät eroon helpommin.
Eikös tuo ole suurinta demokratian ja äänestäjän halveksuntaa mitä on?


On kait tässä oravanpyörässä kuitenkin jonkinlaista logiikkaakin.

Nimittäin ehdokkaitaan kannattavien kuntalaisten, on aina kannatettava samoja asioita
kuin äänestämänsä ehdokkaan intressimaailma sisältää.

Paradoksina kuitenkaan ehdokkaan ei ole välttämättä aina kannatettava äänestäjäin intressiä
omaan intressietuunsa viitaten.

Ts. Puhuu toista, tekee toista ja vetää montaa roolia.

Uusien Google untuvikkojen leikkikouluista puhumattakaan..

Eli missä luuraavat, pätevät. lue ( osaavat) ehdokkaat.?
« Last Edit: 13. 09. 2008 11:11 by Professional »

Offline Timo Rintamäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1386
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #340 on: 13. 09. 2008 13:01 »
Miten vastuut jakautuvat. Voivatko nyt pormestari ja kaupunginjohtaja siirrellä vastuuta keskenään?

Pormestari on kaupunginjohtaja eli ei ole erikseen kahta henkilöä joista toinen on pormestari ja toinen kaupunginjohtaja.

Pormestari ja kaupunginjohtaja ovat sama henkilö eli kaupungin johtaja.

Nimikkeiden ero on valintatavassa, pormestari valitaan äänestämällä, joko kuntalaiset tai valtuusto äänestävät uudesta pormestarista. Kaupunginjohtajan valinta on enemmänkin viran täyttömenettely.

Jos valitaan kansanäänestyksellä pormestari, niin onko sitten enää syytä valita kaupunginvaltuustoa ollenkaan?

Pormestaria ei voida valita päättämään yksinään, sehän johtaisi korruptioon hänen toteuttaessaan eniten maksavien tahtoa. Pormestarin ei siis pidä olla päätösvaltainen vaan omata ainoastaan monopoli valita kunnan julkiset asiat, joille perustetaan työryhmä ja jotka hän esittelee, kun asia on valmistunut valitsijoiden päätettäväksi ja tässä asiassa häntä avustavat hänen valitsijansa, joita pormestarin pitää kuunnella varmistaakseen uudelleenvalintansa.

Pormestarilla pitää lisäksi olla monopoli valita hallintoonsa henkilöt, joita hän johtaa asioiden valmistelussa. Yksikään pormestarin hallinnossa ei voi päättää miten jokin asia hoidetaan vaan ainoastaan esittää valitsijoille, että asia hoidetaan näin.

Pormestarin pitää olla kaupungin julkisen hallinnon ylin johtaja, joka joutuu kuuntelemaan valitsijoitaan, joilla on oikeus perua valintansa, mikäli mielii olla kaupungin ylin johtaja.

Yleisimmässä mallissa pormestarin valitsijoita ovat kuntalaiset, mutta pormestarin valmistelemista asioista päättävät kaupunginvaltuusto.

Minun mielestäni pormestarin valmistelemista asioista pitäisi päättää pormestarin valitsijat eli kuntalaiset kuntalaisäänestyksellä. Pormestarin valitsijoiden ja asioiden lopullisten päättäjien pitää olla sama taho. Mihin tässä sitten sijoittuu kaupunginvaltuusto. Kaupunginvaltuusto pysyy, sen vain muodostavat kaikki äänestysikäiset kuntalaiset, joista tulee ilmainen pysyvä kaupunginvaltuusto, joita pormestari silmäilee hallintotalonsa ikkunasta pohtien isoja kunnallisia asioita.

Kaiken perimmäinen tavoite on poistaa julkisesta hallinnosta paha jääviysongelma, joka tulee siitä, että 51 valtuutettua voivat pahimmillaan kaikki olla kaupungin työntekijöitä, jotka päättävät verottaa itselleen lisää rahaa palkankorotuksiinsa.

Lisäksi puoluepolitiikalta menisi kokonaan pohja, jos päätöksentekoon ei enään järjestäydytäkään puoluepohjalta vaan pelkästään asiapohjalta.

Pormestarin valinta vapaalla ehdokasasettelulla suorilla vaaleilla ja kaikki kuntalaiset pysyvänä pormestarin valitsevana kaupunginvaltuustona käytännössä potkisi puolueet Vaasasta.

Voisin povata puoluejärjestelmälle ja nykytyyliselle edustukselliselle demokratialle loppua, kun minun sukupolveni pääsee valtaan.

Oikeastaan vain Vaasalla on vaasalaisia.infon ansiosta parhaimmat edellytykset olla sähköisen demokratian pilottikunta.

Nörtit eivät luota sähköiseen äänestykseen koska he pystyvät sitä sormeilemaan.

"Tietokonehakkerit ovat pitäneet pilkkanaan kaikkien aikojen voimakkaimman hiukkaskiihdyttimen turvatoimia. Hakkerit tunkeutuivat LHC-kiihdyttimen toimintaa ohjaavaan tietokoneeseen, mutta eivät tehneet mitään vahinkoa. Greek Security Team -ryhmäksi itseään kutsuva joukko jätti muistoksi vierailustaan kuitenkin pilkkaviestin.

"Kiskomme housunne nilkkoihin, koska emme halua nähdä teitä juoksemassa ympäriinsä alastomina etsien piilopaikkaa kun paniikki iskee"

"Emme tiedä keitä he olivat, mutta näyttäisi siltä, etteivät he ole tehneet mitään vahinkoa. He tuntuvat vain halunneen osoittaa, että tietokoneisiimme voi tunkeutua", sanoi Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen edustaja James Gillies The Times -lehdelle.

LHC-kiihdytin sijaitsee Genevessä. Sillä on tarkoitus löytää aineen pienimpiä osasia eli alkeishiukkasia. Kiihdytin on maksanut lähes neljä miljardia euroa."

Hakkerit tunkeutuivat hiukkaskiihdyttimen tietokoneeseen

Eli sähköisessä äänestyksessä pitäisi luopua vaalisalaisuudesta eli, että Timo Rintamäen ja muiden vaasalaisten äänestyspäätös olisi julkinen tieto, jota käytetään ääntenlaskennan luotettavuuden varmistamiseksi.
« Last Edit: 14. 09. 2008 14:02 by Timo Rintamäki »

Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #341 on: 13. 09. 2008 13:01 »
No joo kiitos.  Nyt alkaa valjeta pormestarin ja kaupunginjohtajan ero.

Pormestarin voi siis panna viralta ja huono pormestari vaihtuu vähintäänkin
vaalien jälkeen.  Mutta, entä jos ei ole halukkaita pormestariksi? 
Toisaalta en ole sen kuullut olevan ongelma mutta kunhan mutkistan.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #342 on: 13. 09. 2008 14:02 »
P.S. Tapion vastauksessa on sisällä eräs suuri järjettömyys. Ja se on se, että valtuutetut näyttävät syyllistävän kaupunkilaisia siitä, että he itse valitsevat huonoja johtajia, joista ei pääse eroon. Mutta sitten kun kaupunkilaiset valitsisivat johtajansa, niin siinä olisi hienoa se, että siitä valtuutetut sitten pääsisivät eroon helpommin.
Eikös tuo ole suurinta demokratian ja äänestäjän halveksuntaa mitä on?

Tässä ei pysynyt mukana. Voitko selventää?
No joo kiitos.  Nyt alkaa valjeta pormestarin ja kaupunginjohtajan ero.

Pormestarin voi siis panna viralta ja huono pormestari vaihtuu vähintäänkin
vaalien jälkeen.  Mutta, entä jos ei ole halukkaita pormestariksi? 
Toisaalta en ole sen kuullut olevan ongelma mutta kunhan mutkistan.
Sekä kaupunginjohjajan, että pormestarin voi panna viralta valtuusto vaikka määräaikasuutta ei olisi8kaan mutta harvinasita se on.
Pormestari valitaan aina määräajaksi, kaupunginjohtajat harvemmin.

Pääministerimme on peräänkuuluttanut siirtymistä pormetarimalliin ja onhan se selvästi tulossa Suomeenkin. Sellaisessa todellisesssa demokratiaa lisäävässä uudistuksessa haluaisin olla mukana. Ehkäpä jopa seuraava valtuustokin on niin edistyksellinen?

Siksi tämän vanhan valtuuston viimeisenä korahteluna tuntuu joku outo pienen piirin kehittelemä uudistus (jota ei vielä ole paperilla edes valtuutetuille esitelty) olevan vähintäänkin hätiköity, ihan taitaa olla paniikkinappula käytössä.

Offline Klaus Berg

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1527
  • Gender: Male
  • Elämä on juoksukilpailu ajan kanssa
    • View Profile
    • Blogi
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #343 on: 13. 09. 2008 19:07 »
Mutta, entä jos ei ole halukkaita pormestariksi? 

Jos palkka liikkuu 15.000 euron paremmalla puolella per kuukausi niin kumma jos ei ketään kiinnostaisi ?

21solmua

  • Guest
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #344 on: 13. 09. 2008 20:08 »
Näyttää siltä, että Osala se on panikoitunut eniten näistä ryhmistä. Tuntuu, että hän ei ole asiasta oikein perillä kun hän puhelee tuollaisia. Luulempa vaan, että Osalalla tuo on ns. populisimia. Olisi ottanut opiksi ja vieläkin voisi oppia professori Katajamäeltä, ennen kuin hän jättää hommat valtuustossa. Toivottavasti Vihreiden "untuvikot" tulevat käyttämään omia aivojansa tulevissa ratkaisuissa. Esim uusvihreä Lajunen tai arkkitehti Halme. Ja sspciaali Sommerfeldt elikkä Peku Haapalinna. tai mikä se nyt oli,

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #345 on: 13. 09. 2008 21:09 »
Näyttää siltä, että Osala se on panikoitunut eniten näistä ryhmistä. 
Nythän se on niin, että valtaosa vaaleilla valituista valtuutetuista ei tiedä asiasta hölkäsen pöläystä. Minä yritän tuoda kulisseissa suhmuroitua peliä julkisuuteen.

Peräänkuulutan siis avoimutta valmistelussa.

Vähäisimmissäkin uudistuksissa ennen pidettiin koko valtuustolle tarkoitettu seminaari.

On varsin työlästä muuttaa asioita enää valtuustossa. Se toki voi meuhkaamisen jälkeen onnistua, kuten RG-line asiassa.



Offline Kari Lajunen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 7818
  • Gender: Male
  • Kerro tästä foorumista mahdollisimman monelle.
    • View Profile
    • Oivakaihdin Oy
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #346 on: 13. 09. 2008 21:09 »
Näyttää siltä, että Osala se on panikoitunut eniten näistä ryhmistä.

En näe Osalan toiminnassa mitään panikoitumista vaan kokeneen konkarin
toimintaa.

Esim uusvihreä Lajunen tai arkkitehti Halme. Ja sspciaali Sommerfeldt elikkä Peku Haapalinna. tai mikä se nyt oli,

Tuo oli tosi hauskasti sanottu.  Kiitos ennenaikaisesta luottamuksesta.
Lähetä tieto tästä ketjusta henkilölle jota arvelet sisällön kiinnostavan ja kavereillesi alareunan "Lähetä Aihe" nappulasta.  Tämä on ainoa keino kertoa tästä foorumista.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #347 on: 14. 09. 2008 09:09 »
Tätä joidenkin mielestä kiireelliseksi luokittelemaa ylimmän johtomme organisaatiomuutosta on perusteltu aika kevyesti. (On esitetty konsulttien markkinoima prosessikartta kaupungin toiminnoista ja nyt ollaan sen perusteella muuttamassa organisaatiota prosessien mukaiseksi)

Vehkaojan ykkösasiana tuntuu olevan sosiaali-sivistystystoimen apulaiskaupunginjohtajan tehtävien jakaminen ja lisäjohtajan palkkaaminen.

Lumion ykkösasiana on päästä johtosäännössäkin apulaiskaupunginjohtjajien esimieheksi. Toisena asiana Lumiolla on luottamuspaikkojen raju vähentäminen.

Joidenkin muiden (mm. Lamminmäen) ykkösasiana on KSVn pilkkominen ja teknisen toimen ymppääminen siihen.

TODELLINEN syy näissä kaikissa on valtapeli. Halutaan siirtää joistain valtaa jollekin.

Minusta hallinnon muuttaminen olisi aloitettava nykyisten toimintojen puutteiden kartoituksella. Tähän selvitykseen olisi saatava osallistumaan koko ylin viranhaltijaorganisaatiomme hallitonkuntien esimiehineen. Nyt ollaan liikkeellä mutu-tuntumalla.

Muutostarpeita saattaa löytyä, en sitä kiellä, mutta vielä niitä ei ole ainakaan valtuustoryhmien puheenjohtajille voitu kertoa.

Meno on nyt kuin norsu olisi lasikaupassa, hajoita ja hallitse periaatteella.

Asiaa käsitellään taas huomenna kaupunginhallituksessa ja ehkä siitä show valtuustoon vielä ennen vaaleja saadaan.

Tämän asian todellisten syiden ja seurasten vyyhtiä tulee olemaan haasteellista esitellä tavallisille kuntalaisille.

Tullaan varmaan kuulemaan yksinkertaistuksia: "vastustaa uudistusta" .. "mikään ei muuttua saa"..."vanha kassakaappisopimus joutaa roskikseen"..."liikaa johtajia/byrokratiaa"




Offline Vapaudenpatsas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 575
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #348 on: 14. 09. 2008 09:09 »
Tämän asian todellisten syiden ja seurasten vyyhtiä tulee olemaan haasteellista esitellä tavallisille kuntalaisille.
Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.

Offline Professional

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 4930
  • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #349 on: 14. 09. 2008 09:09 »

Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.

           
            Veikkaan, tavallinen kuntalainen on:

            Offtopic

belurisk

  • Guest
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #350 on: 14. 09. 2008 09:09 »

Tullaan varmaan kuulemaan yksinkertaistuksia: "vastustaa uudistusta" .. "mikään ei muuttua saa"..."vanha kassakaappisopimus joutaa roskikseen"..."liikaa johtajia/byrokratiaa"





Vanha 70-luvulta peräisin oleva sopimus kaupunginjohtajien puoluesidonnaisesta valinnasta joutaakin roskikseen.
Vaasan kokoinen kaupunki ei myöskään tarvitse kolmea kaupunginjohtajaa.
Olen samoilla linjoilla Heimo Hokkasen kanssa.  Yksi kaup.johtaja ja kaksi toimialajohtajaa ja kaikki ns. ammattijohtajia koulutukseltaan, pätevyydeltään ja kokemukseltaan.  Ja lisäksi vielä mielellään poliittiselta taustaltaan sitoutumattomia.
Pormestarimalli on Suomessa vielä hakuusissa ainakin neljä vuotta.  Kokemuksia ei juurikaan ole.
Suora kaupunkilaisvaali on hyvinkin harkittavissa oleva malli.
« Last Edit: 14. 09. 2008 10:10 by belurisk »

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #351 on: 14. 09. 2008 13:01 »

Tullaan varmaan kuulemaan yksinkertaistuksia: "vastustaa uudistusta" .. "mikään ei muuttua saa"..."vanha kassakaappisopimus joutaa roskikseen"..."liikaa johtajia/byrokratiaa"





Vanha 70-luvulta peräisin oleva sopimus kaupunginjohtajien puoluesidonnaisesta valinnasta joutaakin roskikseen.
Vaasan kokoinen kaupunki ei myöskään tarvitse kolmea kaupunginjohtajaa.
Olen samoilla linjoilla Heimo Hokkasen kanssa.  Yksi kaup.johtaja ja kaksi toimialajohtajaa ja kaikki ns. ammattijohtajia koulutukseltaan, pätevyydeltään ja kokemukseltaan.  Ja lisäksi vielä mielellään poliittiselta taustaltaan sitoutumattomia.
Pormestarimalli on Suomessa vielä hakuusissa ainakin neljä vuotta.  Kokemuksia ei juurikaan ole.
Suora kaupunkilaisvaali on hyvinkin harkittavissa oleva malli.
Nyt ehdotetaan siis jopa NELJÄÄ kaupunginjohtajaa, jotka aivan varmasti olisivat puoluesidonnaisia. Ai niin, siitä on pruutattu kolmeen....Johan on uudistus.

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #352 on: 14. 09. 2008 13:01 »
Tämän asian todellisten syiden ja seurasten vyyhtiä tulee olemaan haasteellista esitellä tavallisille kuntalaisille.
Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.
No, se on vaikkapa 85% valtuutetuista. Tämä asia on vaikeaselkoinen kun "uudistuksen" todelliset motiivit ovat monenaiset ja ääneen lausumattomat. Asioista ei nyt puhuta niiden oikeilla nimillä.


Offline Vapaudenpatsas

  • Veteraanivaikuttaja
  • *****
  • Posts: 575
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #353 on: 14. 09. 2008 13:01 »
Tämän asian todellisten syiden ja seurasten vyyhtiä tulee olemaan haasteellista esitellä tavallisille kuntalaisille.
Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.
No, se on vaikkapa 85% valtuutetuista. Tämä asia on vaikeaselkoinen kun "uudistuksen" todelliset motiivit ovat monenaiset ja ääneen lausumattomat. Asioista ei nyt puhuta niiden oikeilla nimillä.
Siis 85% valtuutetuista ei ymmärrä? Ja 15% ymmärtää?
Kumpaan ryhmään itse kuulut?

Pitäisikö sittenkin vaihtaa 100% valtuutetuista, jos asia on kuten Tapio kertoo?

Offline pitsipöksy

  • Kokelas
  • *
  • Posts: 28
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #354 on: 14. 09. 2008 15:03 »
Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.
Quote
No, se on vaikkapa 85% valtuutetuista. Tämä asia on vaikeaselkoinen kun "uudistuksen" todelliset motiivit ovat monenaiset ja ääneen lausumattomat. Asioista ei nyt puhuta niiden oikeilla nimillä.
Quote
Siis 85% valtuutetuista ei ymmärrä? Ja 15% ymmärtää?
Kumpaan ryhmään itse kuulut?

Pitäisikö sittenkin vaihtaa 100% valtuutetuista, jos asia on kuten Tapio kertoo?
Quote

Vapaudenpatsas ynnä muut "tavikset" lässyttävät nyt jo niin lapsellisia, että viheltäkää ihmeessä peli poikki.

Valtuutettu Osala on sen sijaan pyrkinyt asiallisesti kaupunginjohtajakysymyksen yksityiskohtia valottamaan ja onnistunutkin siinä oikein hyvin. Kiitos siitä.
On ilmiselvää, että kissa on jäänyt nostamatta pöydälle. Seliteltiinpä julkisuuteen sitten mitä tahansa.
Tärkeällä uudistuksella ei ole koskaan niin kiire, ettei sitä ehdittäisi tarkkaan keskustellen ja laaja-pohjaista asiantuntijuutta hyödyntäen valmistella.

Mutta tosiaan ... tällä foorumilla tästä aiheesta syntyy tuskin enempää.

Offline Timo Rintamäki

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 1386
    • View Profile
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #355 on: 14. 09. 2008 15:03 »
Demokratian päätöksenteon riippuvuussuhteissa tarvitaan isot muutokset.

Julkisella hallinnolla on liikaa valtaa demokratiassa koska taviksille ei ole välineitä, joilla osallistua demokratian päätöksentekoon ja se on aivan rikollisen tarkoituksellista.

51 julkisparatiisin kannattajaa valtuustossa ja 200 julkisparatiisin kannattajaa eduskunnassa toimivat valtion etujen vastaisesti kasvattaessaan julkisista tuloista palkkansa ja tukensa saavien määrää ja tuloja jatkuvasti ja vuodesta toiseen.

Suomen pahin ongelma on liian vähäinen oikeasti verotuloa tuottava työllisyys. Suomessa on kansantaloudessa liikaa sellaisia, joiden palkat ja tuet maksetaan veroista. Eduskunta ja valtuustot ovat täynnään henkilöitä, jotka perustavat valintansa täysin veroista palkkansa ja tukensa saavien kannatukseen ja etujen ajamiseen vaikka se on kansantaloudellisesti järjetöntä.

Julkinen lankku katkeaa, kun sille ajetaan kaikki työikäiset.

Valtion etu on suurempi oikeasti verotuloa tuottava työllisyys, jota luodaan vain sillä, että palkankorotukset toteutetaan vain ja ainoastaan ja yksinomaan veronalennuksilla ainakin seuraavan 20 vuoden ajan.

Myyntiin valmistettujen tuotteiden myynnistä saadut verotulot ovat ne millä valtio ja kunnat rahoittavat toimintansa.
« Last Edit: 14. 09. 2008 16:04 by Timo Rintamäki »

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #356 on: 14. 09. 2008 17:05 »
Tämän asian todellisten syiden ja seurasten vyyhtiä tulee olemaan haasteellista esitellä tavallisille kuntalaisille.
Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.
No, se on vaikkapa 85% valtuutetuista. Tämä asia on vaikeaselkoinen kun "uudistuksen" todelliset motiivit ovat monenaiset ja ääneen lausumattomat. Asioista ei nyt puhuta niiden oikeilla nimillä.
Siis 85% valtuutetuista ei ymmärrä? Ja 15% ymmärtää?
Kumpaan ryhmään itse kuulut?

Pitäisikö sittenkin vaihtaa 100% valtuutetuista, jos asia on kuten Tapio kertoo?

Yritän raivokkaasti päästä tuohon 15%:n ryhmään. Mutta helppoa se ei ole koska oikeaa tietoa piilotellaan.
...........
Valtuutettujen vaihdolle vaihtoehto on alkaa valmistelemaan asiat avoimesti ja ymmärrettävästi.

EX-Vaasalainen

  • Guest
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #357 on: 14. 09. 2008 17:05 »



No jos on liian vaikeselkoista valtuutetuille niin valtuusto palkkaa lakimiehen selvittäämään asioiden selkeyttämiseksi voilla sitten että 85% ymmärtää ja 15% ei ehkä halua ymmärtää!!!

Offline Marko Heinonen

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 755
  • Gender: Male
  • Marko Heinonen
    • View Profile
    • Email
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #358 on: 14. 09. 2008 17:05 »
Tämän asian todellisten syiden ja seurasten vyyhtiä tulee olemaan haasteellista esitellä tavallisille kuntalaisille.
Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.
No, se on vaikkapa 85% valtuutetuista. Tämä asia on vaikeaselkoinen kun "uudistuksen" todelliset motiivit ovat monenaiset ja ääneen lausumattomat. Asioista ei nyt puhuta niiden oikeilla nimillä.
Siis 85% valtuutetuista ei ymmärrä? Ja 15% ymmärtää?
Kumpaan ryhmään itse kuulut?

Pitäisikö sittenkin vaihtaa 100% valtuutetuista, jos asia on kuten Tapio kertoo?

Yritän raivokkaasti päästä tuohon 15%:n ryhmään. Mutta helppoa se ei ole koska oikeaa tietoa piilotellaan.
...........
Valtuutettujen vaihdolle vaihtoehto on alkaa valmistelemaan asiat avoimesti ja ymmärrettävästi.

Hieman ihmetyttää tuo asioiden väitetty pimittäminen. Onko tosiaan niin, että valtuusto ei saa riittävästi tietoa asioiden valmistelusta yms. Luulisi, että esim. Tapio "toiminnan miehenä ja äänitorvena" saisi kyllä paperit ja tiedot tongittua. Vai onko niin, että osa (en tässä tarkoita Osalaa) ei ole edes niin kiinostunut kaikista asioiden nyansseista yms. Tälläisten "leipiintyneiden" tulisi kyllä harkita valtuustopaikkansa luovuttamista muille. Kyllä valtuutetun hommaan täytyy liittyä kova kiinnostus ja into tutkia ja selvittää päätettävien asioiden taustat.
MARKO HEINONEN
kaupunginvaltuutettu (kok)
-Vaasa-
"kova kokoomuslainen, jonka sisällä asuu pieni vihreä perussuomalainen demari"

Offline Tapio Osala

  • Omalla nimellä
  • Veteraanivaikuttaja
  • *
  • Posts: 3634
    • View Profile
    • http://TapioOsala.com
Re: Kaupunginjohtajakysymys
« Reply #359 on: 14. 09. 2008 17:05 »
Tämän asian todellisten syiden ja seurasten vyyhtiä tulee olemaan haasteellista esitellä tavallisille kuntalaisille.
Koska "tavallinen" kuntalainen on...? Mitä? Liian yksinkertainen ymmärtämään? Vai?
Voitko selventää.
No, se on vaikkapa 85% valtuutetuista. Tämä asia on vaikeaselkoinen kun "uudistuksen" todelliset motiivit ovat monenaiset ja ääneen lausumattomat. Asioista ei nyt puhuta niiden oikeilla nimillä.
Siis 85% valtuutetuista ei ymmärrä? Ja 15% ymmärtää?
Kumpaan ryhmään itse kuulut?

Pitäisikö sittenkin vaihtaa 100% valtuutetuista, jos asia on kuten Tapio kertoo?

Yritän raivokkaasti päästä tuohon 15%:n ryhmään. Mutta helppoa se ei ole koska oikeaa tietoa piilotellaan.
...........
Valtuutettujen vaihdolle vaihtoehto on alkaa valmistelemaan asiat avoimesti ja ymmärrettävästi.

Hieman ihmetyttää tuo asioiden väitetty pimittäminen. Onko tosiaan niin, että valtuusto ei saa riittävästi tietoa asioiden valmistelusta yms. Luulisi, että esim. Tapio "toiminnan miehenä ja äänitorvena" saisi kyllä paperit ja tiedot tongittua. Vai onko niin, että osa (en tässä tarkoita Osalaa) ei ole edes niin kiinostunut kaikista asioiden nyansseista yms. Tälläisten "leipiintyneiden" tulisi kyllä harkita valtuustopaikkansa luovuttamista muille. Kyllä valtuutetun hommaan täytyy liittyä kova kiinnostus ja into tutkia ja selvittää päätettävien asioiden taustat.
Kovia vaaditaan. Lähtökohta pitäisi olla se, että viranhaltijat tekevät kaikkensa että päättäjille annetaan avoimesti kaikki se tieto mikä päätöksentekoon tarvitaan.

Jos kyse on yksittäisen viranhaltijan omista valtapyrkimyksistä niin voi olla myös liian paljon vaadittu, että tuo tieto itsetään tulee?

Valtuustolla on oma lakimies mutta sen tehtävän sisältö on jo ajat sitten (Olof Andressonin jälkeen) muuttunut kaupuginhallituksen/kaupunginjohtajan asianajajaksi.