Author Topic: Pähkähullu idea tai sitten ei  (Read 210380 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #280 on: 31. 01. 2006 17:05 »
Kaikke hyvää vain Maurille jos tiedot hänen palkkaamisestaan torin elvyttäjäksi pitävät paikkansa.   Tehtävä on gigaluokkaa aikaisempiin verrattuna. 

Yhden neuvon haluan antaa.  Kuuntele kaikki osapuolia mutta tee oma persoonallinen ehdotuksesi.  Torin eövytyssuunnitelma ei voi olla kompromissi. vaan voimakas näkemys siitä, mitä torille ja toriin liittyville toiminnoille tulee tehdä.

Mitkään tavanomaiset elvytysratkaisut eivät enää auta.  Nyt tarvitaan jotain aivan uutta.

Offline Into Poika

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 324
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #281 on: 01. 02. 2006 08:08 »
Kauppatorin elävöittäminen on aivan eri asia kuin kauppatorin suunnittelu.  Öljymäen tehtävänkuvaksi siis tullee yhteistoimintakuvioiden luominen ja kokemuksien ja ideoiden kerääminen torin suunnittelijoiden käyttöön.

Yhteistyökuvioiden löytäminen riitaisten torikauppiaiden, kateellisten torin ympäristön kauppiaiden ja muiden toimijoiden välillä tulee olemaan tuskainen tehtävä.

Ensimmäiseksi tehtäväksi Öljymäelle suositten torivalvojan saamista torille - siis sellaisen torivalvojan, joka ei vietä kesälomaa.  Tori tarvitsee ehdottomasti tällaisen yhdyshenkilön .  Seuraavaksi Öljymäki voisi vaikuttaa siihen, että uudet torikauppiaat saavat vapautuksen maksuista vaiklkapoa viideksi viikoksi.
Minäkin kuulun niihin, joiden mielestä  Vaasan Ravirata kuuluu ihmisille.

Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #282 on: 01. 02. 2006 19:07 »
Tämä ei nyt mitenkään kuulu torin tulevalle elvyttäjälle mutta tuli vain mieleeni.  Jossakin aikaisemmassa postauksessa kerrottiin Vaasanpuistikon suuntaisesta Passage-käytävästä, missä on molemmille puolille avautuvat seinät.  Erinomainen ratkaisu kesä-talvi vaihtelua ajatellen.

Jos tällainen Passage joskus rakennetaan niin sen on oltava niin leveä että sisälle mahtuu todella runsaasti torikauppiaita tai miksi niitäö sitten kutsutaan.  Passagesta tulee myös olla käynti maan alle ja edelleen Vaasanpuistikon alitse Kauppahallin nykyiselle sisäpihalle, johon tulee siis nousu.

Toinen nousu tulisi sijoittaa Vaasanpuistikko 15:n sisäpihalle suunnileeen kohtaan missä sisäpiha yhtyy Anttilan II kerroksen parkkitasanteeseen.  Yhdyskäytävien varrellletietysti maan alle liiketiloja. joilla lysti maksetaan.

Näin ihmiset pystyisivät liikkumaan koko keskustan alueella maan alla tuulelta ja viimalta suojassa  pikutakkisilla ja jakkupuvussa.


Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #283 on: 02. 02. 2006 11:11 »
Ei mitään passageja tai pytinkejä historialliselle torillemme. Niille Hoviskan kioskeillekin toivon lyhyttä ikää. Myyntikojut nippuun ja yhtenäisiksi. Ja yöksi pois.

Offline T.Tyly

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 488
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #284 on: 02. 02. 2006 11:11 »
Jyrkästi eri mieltä Serafimin kanssa.  Suomesta tuskin löytyy toista samankokoista kaupunkia, missä ei torilla/torin varrelaa ole grillikioskia. 

Grillikioski torin varrella on suomalaista kulttuuria.  Vaasan kauppatorin reunalle pitää ehdottomasti saada kunnon grillikiuoski ja pian.

Eikö kaupungistä löydy alan yrittäjiä?  Itse vannoutuneena grilliruoan ystävänä vaihtaisin heti mäkkärit ja heset kunnon hodareihin ja makkaraperunoihion kaikilla mausteilla.
Minäkin olen sitä mieltä, että ravirata on kaavoitettava asunnoille!

Offline Veli Kulta

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 35
 • Gender: Male
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #285 on: 02. 02. 2006 11:11 »
Samaa mieltä. Aukioita on Kaupungeissa, niin Roomassa, jossa sitä kutsutaan piazzaksi kuin Brysselissäkin, samoin Lontoossa Squaret. Vaasa on pieni kaupunki ja välimatkat pieniä, joten pieni pistäytyminen ulkona ei pahaa tee kenellekään satoi tai paistoi. Myyrät kaivautuu maan sisään, ihmisten luontainen elinympäristö on maan päällä.

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #286 on: 02. 02. 2006 12:12 »
Yhden pienen grillikioskin verran on varaa antaa periksi. En myöskään jäätelökioskeja ole häätämässä. Se grillikioskihan voisi olla yksi niistä. Jääteötarjonta on torin eteläreunalla ihan riittävää.

Muuten tori torina!

Offline Niilo Aro

 • Omalla nimellä
 • Aktiivi vaikuttaja
 • *
 • Posts: 270
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #287 on: 02. 02. 2006 12:12 »
Vaatimus että myyntyikojut pitäisi viedä yöksi pois on täysin kohtuuton esimerkiksi Frankin tapaisten sesonkikauppiaiden kohdalla.  Frank tuo valtavasti elo torille ja on vain kohtuullista että hän saa pitää vaununsa torilla niiden muutamien viikkojen ajan, jonka kesäsesonki kestää.

Sen sijaan ajatus että myynti niputetaan yhteen on täysin kannatettava.  Kaupunki voisi tulla avuksi ja valmistaa siirrettäviä myyntipöytiä nykyisten ja tulevien torikauppiaiden käyttöön.  Lisäksi kaupunki voisi tukea erilaisin helpotuksin niitä torikauppiaita, jotka sitoutuvat toriin ja hankkivat kalliita torikärryjä.

hartsa

 • Guest
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #288 on: 04. 02. 2006 16:04 »
Quote
...eikös toria alettu kehittä sen vuoksi kun siellä ei ketään ollut eikä viihtynyt.

Eikä ole vieläkään, ei päivisin, ei iltaisin, ei viikonloppuisin. Paitsi heinäkuussa, arkisin.

Olen asunut vähän siellä täällä ja nähnyt monenlaisia toreja. Vaasan tori ei ole ainoa ankea paikka, nimittäin samanlainen on Tampereen keskustori. Molemmat ovat vastikään rakennettuja, materiaaleiltaan modernisti muotoiltua kiveä ja terästä ja luonteeltaan kylmänkolkkoja. Tampereella tästä aiheutuu että torielämä ja kaikenlainen aktiiivisuus on siirtynyt laitakaupungille Tammelantorille. Arkiaamuisin istutaan pressulla katetussa kahvilassa (sellainen on myös Mikkelissä) ja pulina on melkoista. Lauantaisin Tammelan torilla on hulppea tungos ja ihmisiä käy tuhansittain. Aivan vieressä, näkösällä, on vehreä puisto ja suihkulähde. Joka nurkalta saa ruokaa (kalakeittoa, kala-muusi -annoksia, kalahampurilaisia, grilliruokaa kolmesta eri paikasta, pizzoja, sämpylöitä, jäätelöä, kahvia, pullaa, olutta). Ja itse torillla myydään muutakin kuin kalliita kenkiä. Torin viereen pääsee parkkiiin sen sijaan että täytyisi ajaa pakokaasunkäryiseen ja kolkkoon betonikellariin.

Vaasan torin uudistus meni totaalisen poskelleen. Usein en tahdo muistaa milloin olisin viimeksi käynyt siellä (no, nyt muistan: runsas kuukausi sitten uutena vuotena katsomassa ilotulitusta).

Torin viat:
- kivi
- betoni
- teräs
- lasi
- pehmeiden materiaalin puute
- joko mainitsin kiven, betonin, teräksen ja lasin
- kouluarkkitehtuuri (minkälainen tolvana suunnittelee täysin avoimen torin merenrantakaupunkiin)
- luonto ei ole läsnä
- kivi, betoni, teräs ja lasi

Miten tori korjataan:
- luodaan uusi, vanhanaikainen ja luonnollinen kauppatori Palosaaren torista
tai
- puretaan osa torista pieneksi puistoksi
- torimyyjät siirretään tiiviiksi ryhmäksi sellaiselle torin laidalle jonka lähelle pääsee autolla parkkiin
- tehdään kaikkialle torille tilaa puille ja laidoille pensaille, kuten esimerkiksi Mikkelissä
- puretaan vastenmieliset teräs-lasi -pömpelit (3 pohjoispäästä ja kellarin kulkupömpelit) ja rakennetaan tilalle puurakennuksia
- tuodaan torille puurakenteisia istuimia (vrt. Tampereen Tammelan tori)
- rakennetaan torille kirpputoripöytiä (vrt. Tampereen Tammelan tori, johon pöydät vetävät paljon väkeä)
- suunnitellaan torille puurakenteisia grillejä, vaikkapa kalaruokakioskille ja parille vanhanaikaiselle grillille
- päästetään autot takaisin parkkiin torin laidoille
- kaupunginorkesterin muusikkojen työvuoroihin 1 katusoittopäivä torilla kuukaudessa (eikös heitä ole 27 kaupungin kuukausipalkalla viulua vinguttamassa, riittäisivät juuri)
« Last Edit: 04. 02. 2006 16:04 by hartsa »

foliohattu

 • Guest
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #289 on: 06. 02. 2006 13:01 »
Kesti tosiaan pitkän aikaa kun tori oli auki toriparkin rakentamisen vuoksi. Paljon maata jouduttiin repimään auki, joka on sittemmin paikattu umpeen. Lopputulos on se minälaisena tori sekä sen ympäristö tällä hetkellä näyttää.

Tehty rakentaminen ja sen jäljet näyttävät minusta tosi hyvältä. Ei kai tällaista projektia ole mahdollista tehdä sellaisena, jotta se kaikkia miellyttäisi. Kaiken kaikkiaan lopputulos oli omasta mielestäni varsin hyvä. Puuta olisi ehkä voinut käyttää himpun enemmän, kuten Hartsakin sanoi. Nyt on siis puitteet kunnossa siltä osin mitä kengän alle jää. Nyt pitäisi miettiä sitten sitä hommaa, joka ei jää kengän alle vaan johon voi törmätä torin yli kulkiessaan.

Totuttu tapa "heittää ideoita ilmoille" on ollut esittää erilaisia kieltoja tai rajoituksia. Asioita hieman laajemmin tarkastelevat yleensä ymmärtävät, että rajoitusten lopputuloksena on tosiaan… asioiden rajoittuminen. Jopa siihen pisteeseen, että mitään toimintaa ei pian ole. Aika lähellä nykytilannetta?

Sen sijaan, että huutoäänestettäisiin yhdessä uusi erä erilaisia rajoituksia tai sääntöjä - voisiko yksi tapa olla "antaa kaikkien kukkien kukkia" tyyppinen malli? Tätä voitaisiin koeluontoisesti tehdä vaikka vuoden tai pari.

Kaupunki voisi olla "vähemmän nihkeä" erilaisten yleisötilaisuuksien järjestäjille. Iltaisin voisi olla enemmän musiikkia, tanssia, elämää… päivisin enemmän kahvia, pullaa, kalaa, lihaa, lounaseväitä, lahjatavaroita… ei mentäisi ensimmäisenä marisemaan vääränvärisestä teltasta tai tuolin mallista. Eihän torilla tapahtuva "elämöinti" ole huono juttu, sitähän tässä halutaan.

Jos vaihtoehtona on torin tyhjillään pitäminen, voitaisiin torille päästää toimijoita myös ilmaiseksi. Sitten kun tulijoita on tungokseksi asti, voidaan miettiä maksuja uudelleen.

Henkilöautoista olen hyvin jyrkästi sitä mieltä, että niitä ei pitäisi torille tuoda - niitä varten tehtiin toriparkki. Toimiva kävelykeskusta on juuri siksi toimiva kävelykeskusta, että siellä kävellään eikä ajeta autolla. Jos torilla joutuu väistelemään autoja ja hengittämään pakokaasuja, valitsen mielummin kaupungin ulkopuolella olevan automarketin. Siellä saan kävellä vapaasti ilman pakokaasuja tai pelkoa törmäyksestä yli tuhatkiloisen peltirotiskon kanssa. Toivoisin, että torin ympärillä (ja torilla) olevat kauppiaatkin tämän ymmärtäisivät.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #290 on: 06. 02. 2006 15:03 »
Kesti tosiaan pitkän aikaa kun tori oli auki toriparkin rakentamisen vuoksi. Paljon maata jouduttiin repimään auki, joka on sittemmin paikattu umpeen.

Kahten kertaan se auki revitiin vaikka kaupunginvaltuusto ylimpänä päättävänä elimena hyväksyi toriparkin asemakaavan vain sillä edellytyksellä, että toria eii revitä auki vaan parkki rakennetaan tunnelilouhostekniikalla.

Pari vuotta aitaa pääoven edessä riitti myös Vaasan ainoalle tavaratalolle Sokokselle...

Tähän lopputulokseeen oltasiin päästy myös toisin...ehkäpä torikauppa säilyttäen.

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #291 on: 06. 02. 2006 20:08 »

Olen asunut vähän siellä täällä ja nähnyt monenlaisia toreja. Vaasan tori ei ole ainoa ankea paikka, nimittäin samanlainen on Tampereen keskustori. Molemmat ovat vastikään rakennettuja, materiaaleiltaan modernisti muotoiltua kiveä ja terästä ja luonteeltaan kylmänkolkkoja. Tampereella tästä aiheutuu että torielämä ja kaikenlainen aktiiivisuus on siirtynyt laitakaupungille Tammelantorille. Arkiaamuisin istutaan pressulla katetussa kahvilassa (sellainen on myös Mikkelissä) ja pulina on melkoista. Lauantaisin Tammelan torilla on hulppea tungos ja ihmisiä käy tuhansittain. Aivan vieressä, näkösällä, on vehreä puisto ja suihkulähde. Joka nurkalta saa ruokaa (kalakeittoa, kala-muusi -annoksia, kalahampurilaisia, grilliruokaa kolmesta eri paikasta, pizzoja, sämpylöitä, jäätelöä, kahvia, pullaa, olutta). Ja itse torillla myydään muutakin kuin kalliita kenkiä. Torin viereen pääsee parkkiiin sen sijaan että täytyisi ajaa pakokaasunkäryiseen ja kolkkoon betonikellariin.

Vaasan torin uudistus meni totaalisen poskelleen. Usein en tahdo muistaa milloin olisin viimeksi käynyt siellä (no, nyt muistan: runsas kuukausi sitten uutena vuotena katsomassa ilotulitusta).

Torin viat:
- kivi
- betoni
- teräs
- lasi
- pehmeiden materiaalin puute
- joko mainitsin kiven, betonin, teräksen ja lasin
- kouluarkkitehtuuri (minkälainen tolvana suunnittelee täysin avoimen torin merenrantakaupunkiin)
- luonto ei ole läsnä
- kivi, betoni, teräs ja lasi

Miten tori korjataan:
- luodaan uusi, vanhanaikainen ja luonnollinen kauppatori Palosaaren torista
tai
- puretaan osa torista pieneksi puistoksi
- torimyyjät siirretään tiiviiksi ryhmäksi sellaiselle torin laidalle jonka lähelle pääsee autolla parkkiin
- tehdään kaikkialle torille tilaa puille ja laidoille pensaille, kuten esimerkiksi Mikkelissä
- puretaan vastenmieliset teräs-lasi -pömpelit (3 pohjoispäästä ja kellarin kulkupömpelit) ja rakennetaan tilalle puurakennuksia
- tuodaan torille puurakenteisia istuimia (vrt. Tampereen Tammelan tori)
- rakennetaan torille kirpputoripöytiä (vrt. Tampereen Tammelan tori, johon pöydät vetävät paljon väkeä)
- suunnitellaan torille puurakenteisia grillejä, vaikkapa kalaruokakioskille ja parille vanhanaikaiselle grillille
- päästetään autot takaisin parkkiin torin laidoille
- kaupunginorkesterin muusikkojen työvuoroihin 1 katusoittopäivä torilla kuukaudessa (eikös heitä ole 27 kaupungin kuukausipalkalla viulua vinguttamassa, riittäisivät juuri)
Hyvä kuvaus siitä mitä tori on nyt ja visio siitä mitä sen pitäisi olla. Tammelan tori on hyvä malli Vaasalaiselle.


juhani

 • Guest
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #292 on: 06. 02. 2006 21:09 »
Vaasa on tarjonnut kauppatorilta avoimen taivaan alta maksullisen pläntin torikauppiaalle ja torin laidan talojen pihoista ja kellareista on löytynyt halpaa varastotilaa sekä hevosille lepopaikka jo vuosisata pari sitten.  Menestys on ollut hyvä ja kaupungin kohtuullisen pieni investointi on mahdollistanut kaupankäynin aina 50 luvulle.

Sinä aikana kaikilla muilla työpaikoilla on tapahtunut valtaisa kehitys työnteon ja työntekijäin sekä asiakkaiden eduksi ja mukavuudeksi - puhumattakaan sosiaalitiloista, työajoista, lomista, eläkkeistä ansiotasosta jne.   

Tori vain on ennallaan ja sen toivotaan näillä eväillä jopa kukoistavan. 

Varastotilat ovat kuitenkin jo paremmassa käytössä, viranomaisten ja veroviraston lupalaput ovat mutkistuneet ja kallistuneet, lähes kaikki ympäristön pienet maatalot maalaistuotteineen, kaupungin pikkuyritykset erikoisuuksineen sekä paikalliset pienet ja vapaat tukkukauppiaat (suuret eivät torikauppiaasta piittaa) ovat jääneet historiaan.  Asiakkaatkin ovat siirtyneet joukolla supermarketteihin, ostavat enimmäkseen vain televisossa kehuttua ja tutuksi tehtyä.
Sossukin jo maksaa taskuvarkaille joutenolosta parempaa palkkaa, kuin moni torikauppias saisi kärrynsä takana.

Olisiko mahdollista, että torikaupan elvyttämiseen tarvittaisiin jo jotain muuta ja enemmän, kuin vain historiallisen torin säilyttämistä ennallaan ?           


Offline Niin Makaa

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 284
 • kuin petaakin
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #293 on: 07. 02. 2006 06:06 »
Aloitetaan torin elvytys siitä snagarista, grillikioskista - torin nurkalle. Sekin voisi olla moderni, eikä mikään pieni yhdenmiehen pöksä.  Kannattaisi lähteä tutustusmismatkalle Palosaarelle.
Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.

Offline Niilo Aro

 • Omalla nimellä
 • Aktiivi vaikuttaja
 • *
 • Posts: 270
  • View Profile
  • Email
Re: Luistinrata torille
« Reply #294 on: 08. 02. 2006 13:01 »
Esimerkiksi Kemin jäälinna tuntui ensikuulemalta täysin pöljältä esitykseltä.  Mutta se toimii.  Tarvittiin vain muutama asiaan uskova intomieli ja tietysti jonkinverran rahaa.  Vaasan kauppatorilla voisi hyvinkin olla luistinrata ja kaupungin rantoja voisi kiertää matkaluistelurata ja palokaduilal voitaisiin pelata bränkkikiekkoa ja kaikkea muuta mahdollista, mutta mistä ne intomielet.

Suoraan sanoen ihmettelen myös sitä että hyvin menestyneet vaaasalaiset firmat eivät sponsoroi oman kaupungin hankkeita.

ummikko

 • Guest
Re: Luistinrata torille
« Reply #295 on: 09. 02. 2006 18:06 »

 Pitäisi kasata jonkinlainen muutaman hengen ryhmä ns. valtuutettuja jotka kävisi puhumassa näille päättäjille näistä suunnitelmista ja ideoista.Mutta tärkeää olisi ottaa mukaan iso rulla hyvin taipuvaa
rautalankaa, sillä kun puheet on puhuttu niin tulee se päätöksen teko ja siinä sitä rautalankaa tarvitaan.

CopyPaste

 • Guest
Re: Luistinrata torille
« Reply #296 on: 13. 02. 2006 08:08 »
Yleinen käsitys lienee että kaupunginvaltuutettujen käsityskyky ylittää ns. tavallisen vaasalaisen käsityskyvyn.  Käsityksen voi tarkistaa menemällä seuraamaan valtuuston kokousta.  Siellä on paljon sellaisia valatuutettuja, joatka ovat viisaasti vaiti koko valtuusto kaudenajan.

Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Luistinrata torille
« Reply #297 on: 13. 02. 2006 09:09 »
Soitin aamummalla vapaa-aikavirastoon virastopäällikkö Antti Lahtiselle tämän blogin aiheesta luistelurata torille. Lahtinen innostui kovin asiasta ja näki sen mielessään jo toteutettuna. Totetukseen riittää vesi, pakkanen ja teknisen toimen lupa. He kyllä hankkeen ovat valmiita toteuttamaan vaikkapa jo hiihtolomaksi.

Hetki sitten jätin viestin asiasta akj Heikki Longalle. Toivotaan, että hän innostuu asiasta ja laittaa lupa-asian kuntoon, jotta kaupunkilaiset pääsisivät luistelemaan jo kuluvana talvena. Valtuustoaloitetta asiassa ei kannata tehdä, koska aloite hoituu pienemmälläkin arsenaalilla.

Mikäli kokeilu onnistuu, voidaan luistelurata torilla toteuttaa joka talvi.
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

Offline urban cowboy

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 95
  • View Profile
Re: Luistinrata torille
« Reply #298 on: 14. 02. 2006 08:08 »
Jään odottamaan suurellä mielenkiinnolla. Äiti onkin jo lähettänyt vanhat hokkarit tänne Vaasaan.

Offline urban cowboy

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 95
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #299 on: 14. 02. 2006 08:08 »
Ihan vain pieni kysymys:  Onkohan Vaasan teknisenpuolen edustajat koskaan käyneet tutustumisretkellä Suomen muissa kaupungeissa tai vertailukohdiltaan vastaavaissa kaupuingeissä eri puolilla maailmaa?  Kannattaisi varmasti käudä.  Se tulsi vaasalaisille halvemmaksi kuin omituiset päätökset.

Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Luistinrata torille
« Reply #300 on: 14. 02. 2006 10:10 »
Akj Heikki Lonka suhtautui erittäin myönteisesti asiaan ja hän toivoi, että hanke saataisiin toteutettua jo jäänveistokilpailuihin mennessä. Nyt tarvitsee vain saada teknisen toimen lupa. Lupia myöntävä virkamies on Timo Autio, joka lupasi olla yhteydessä Antti Lahtiseen. Luistelurata toteutettaisiin Alatorin puolella. Suurin ongelma toteutuksessa on, että nykyisin torin pinta on kalteva, joten vesi valuu Alatorin suuntaan. Joskus aikoja sitten torilla kuulemma on ollut luistelurata. Muistaako kukaan sitä?

Jos pakkasia riittää, niin on täysin mahdollista, että kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan kauniista kevättalvesta torilla luistellen.
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Luistinrata torille
« Reply #301 on: 14. 02. 2006 10:10 »
Luistinrata torille on hyvä idea. Siihen sen laskettelumäen lähelle johonkin.

 (Se laskettelulumäki on minun ideani. Aikaisemmin lumi ajettiin kovalla kiireellä torilta pois - se häritsi ja maksoi.  Esitin että lumet jätettäisiin sinne torille odottamaan kevättä... ja näin tehtiinkin. Nyt voi vaikka lapsukaiset lasketella sen aikaa kun vanhemmat ovat kaupoilla)

Tori on aina ollut kalteva. Aktian nurkan ja Osuuspankin nurkan välinen korkeusero on yli 5 metriä!

On Kasarmintorikin kalteva eikä se ole haitannut jäädytystä. Vettä  pannaan vähän kerralla.

Offline serafim

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 156
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #302 on: 14. 02. 2006 14:02 »
Serafimin taata oli aikoinaan torikauppias. Silloin ei toripaikka kuulemma maksanut mitään ja isäni kertoi että jossain laupungin perustamiskirjassa mainitaan, että myyntipaikat ovat ilmaisia. Onko maksut siis edes laillisia?

Yksi tapa elävöittää toria ja houkutella myyjiä paikalle olisi myyntipaikkavuokrien poistaminen. Eiköhän niiden laskutus ja perintäsysteemit maksa yhtä paljon kuin vuokratulot? Selvä ilmoitus vaikka niihin rumiin peltipömpeleihin, että tänne saa tulla ilmaiseksi myymään.

Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #303 on: 14. 02. 2006 14:02 »
Quote
Onkohan Vaasan teknisenpuolen edustajat koskaan käyneet tutustumisretkellä Suomen muissa kaupungeissa tai vertailukohdiltaan vastaavaissa kaupuingeissä eri puolilla maailmaa?

Luulenpa, että nimenomaan teknisen puolen edustajat ovat mitä ahkerampia ekskursioiden tekijöitä tässä kaupungissa, niin virkamiehet kuin luottamushenkilötkin. Hyvä niin, koska emme voi tuudittautua hyvän olon tunteeseen kuvitellen asuvamme Muumilaaksossa tietämättä, mitä muualla tapahtuu. Mitä mainioin tutustumiskohde olisi Kokkolan vanha kaupunki, Neristam, joka on kunnostettu viihtyisäksi asumisympäristöksi, jossa myös matkailijat viihtyvät. Tuota aluetta muuten uhkasi saman uuden rakentamisen ihailu, joka Vaasasta on hävittänyt lukuisia puutalokortteleita vastaavana aikana. Kyseinen kuva olkoon siitä hyvänä esimerkkinä.


Tämä rakennus toimi reilu kymmenen vuotta sitten Witickin lasitusliikkeenä. Rakennus oli kovin huonokuntoiseksi päässyt, mutta elää jälleen kukoistuksensa kautta perinteisenä ruokaravintolana valkoisine pöytäliinoineen. Huomaattehan muuten tyyliin sopivat valaisimet. Niitä on käytetty koko Neristanin alueella, joka on muistaakseni  noin 12 korttelia laaja kokonaisuus.

En kyllä yhtään ihmettelisi, jos teknisellä puolella oltaisiin ihmeissään tällaisesta viestistä. Toissaalla kehoitetaan vierailujen tekemiseen, toisaalla kauhistellaan samaa asiaa.
« Last Edit: 14. 02. 2006 15:03 by vaasalainen »
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

Offline urban cowboy

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 95
  • View Profile
Re: Luistinrata torille
« Reply #304 on: 14. 02. 2006 15:03 »
Lumikinosten jättäminen turille on fiksu idea.  Nyt vain pitäisi löytyä joku/jotkut muotoileen kasasta kunnon peffamäki pikkulapsille.  Se ei koneella veisi kovinkaan paljon aikaa.  Kyllä ihmiset sitten tekee lopun.

Juuri tällaiset pikkujut tekee kaupungista inhimillisen paikan asua.


Offline Pappa Razzi

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 180
 • Terävänä kuin porkkana.
  • View Profile
Re: Luistinrata torille
« Reply #305 on: 14. 02. 2006 15:03 »
Minun lapsuudessani oli muistaakseni Palosaren kirjaston ja kirkon välissä pikulapsille tarkoitettu liukurimäki.  Se oli tosin rakennettu puusta ja kiinteätä mallia.  Olisiko kovin kaukaa haettu ajataus että torille saataisiin tällainen nykyatekniikalla vaikka putkista rakennettu liukurimäki torille tai kirkkopuistoon tai jollekin pränkille?

Pränkkejä voisi muuten muutoinkin hyödyntää talvella.

Verenkuljettamille tiedoksi että pränkki on vaasalalaisittain palokatu.

Eläkkeelle jäänyttä paparazzia kutsutaan Pappa Razziksi.

28011955

 • Guest
Re: Luistinrata torille
« Reply #306 on: 14. 02. 2006 17:05 »
Leena kysyi muistaako kukaan sitä, että torilla olisi joskus ollut luistelurata !

Kyllä muistan, sillä olin silloin itse sitä tekemässä. Ongelma on käytännössä todellakin torin kaltevuus.
Asia voidaan kuitenkin hoitaa siten, että oikaisu tehdään puhtaalla lumella kuten takavuosinakin teimme, siis lunta vettä ja taas lunta jne: lopuksi tasaus ja pinta.

Ihan helppo juttu se ei ole, mutta täysin mahdollinen ja toteutettavissa oleva asia.

Nyt tämän talven osalta ollaan kyllä jo myöhässä sillä maaliskuun auringossa on jo sulatusvoimaa ja alatorille alkaa valumavedet virrata päivisin ja öisin jäätyvät vaarallisesti. Tällainen projekti täytyisi sään niin salliessa saada alulle jo joulukuussa sekä hyväksyä se, että varsin ajoissa helmi-maaliskuun vaihteessa kenttä puretaan ajamalla se lumenkaatopaikalle.

Offline opiskelija

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 521
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #307 on: 14. 02. 2006 19:07 »
Serafimin taata oli aikoinaan torikauppias. Silloin ei toripaikka kuulemma maksanut mitään ja isäni kertoi että jossain laupungin perustamiskirjassa mainitaan, että myyntipaikat ovat ilmaisia. Onko maksut siis edes laillisia?

Kun näin juhlavuosikin on meneillään niin voisi mainita että löytyi juhlavuoden sivustolta Vaasan perustamiskirja. Sieltä ei pistänyt silmään mainintaa myyntipaikoista. Onkohan muitakin papereita olemassa vai mahtoiko ehkä tarkoittaa osaksi perustamiskirjan kohtaa 5 tai siellä ylempänä mainittua Ruotsin "Kaupunki-lakia"?

Tosin ennen itsenäistymistä varmaan ehti monta muutosta ja lisäystä tulla paikallisiin lakeihin ja tapoihin.

Perustamiskirjasta tuli myös bongattua:
Quote
...olemme Me armollisesti määränneet, että siellä on joka vuosi pidettävä kahdet vapaat markkinat, toiset Laurinmessun aikana kesällä ja toiset Kynttilänpäivänä talvella.

Mitkä päivät Laurinmessu ja Kynttilänpäivä olivatkaan? Elokuun kymmenes ja helmikuun toinen päivä käsittääkseni alunperin kalenterissa. Tänä vuonna elokuun kymmenenteen päivään osuu nähtävästi "Vaasa 400-vuotta kansanjuhla - Taiteiden yö - Pärnun päivät", mutta oliko helmikuun alussa tavannut olla mitään tapahtumaa?

Muistanko muuten väärin vai onko Vaasan juhlavuoden sivusto uusiutunut?

Offline ikiteini

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 53
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #308 on: 15. 02. 2006 07:07 »
Vastatulleena vaaslaisena näen asian niin, että torilla pitäisi ehdottomasti olla "snagari" ja myös kiinteät toripöydät. jotka on ryhmitetty lähelle toisiaan.  Torimyyntiä varmasti lisäisi jos ne olisivat ilmaisia.  Ei sunkaan torimyyjiltä perittävillä maksuilla kerry mitenkään merkittävä summa rahaa.

Lisäksi torilla voisi olla myynnissä  jotain muutakin syötävää. Olen nähnyt parilla suomalaisella torilla esim. savustusuunin.  Savusiika tai halstrattu muikku voisi olla kovakin juttu tai sitten jotain eurooppalaista esim. vohveleita.

Pankaa vaasalaiset mielikuvitus likkeelle.

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Luistinrata torille
« Reply #309 on: 17. 02. 2006 12:12 »
Kauppatorille on nyt saatu pienimutoiten 12x12 m luistinrata. Kiitos Leena Hallasmaalle ja kaupungin tekniselle toimelle!


Rekisteröidy foorumiin ja kerro mitä mieltä olet luistinradasta ja kaikesta muusta, mitä kaupunkiin kuuluu.
« Last Edit: 17. 02. 2006 19:07 by vaasalainen »
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Valmis on!
« Reply #310 on: 17. 02. 2006 22:10 »
Omasta puolestani haluaisin osoittaa suuret kiitokset vapaa-aikaviraston virastopäällikkö Antti Lahtiselle, joka ei nähnyt asiassa mitään ongelmaa ja Jari Kiveliölle, joka toteutti luisteluratahankkeen torille heti toimeksiannon saatuaan. Teknisen viraston rooli oli lähinnä luvanmyöntämisviranomaisena (hieno sana, eikö totta!) toimiminen.

Omana vaatimattomana toiveenani olisi, että piakkoin radalla voitaisiin järjestää vaikkapa alle kouluikäisten rusettiluistelut - aivan, senhän voisi organisoida vaikkapa oma sidosryhmäni eli MLL Vaasan yhdistys.

Onneksi nyt oli "mukavasti" pakkasta, jotta jäädytys onnistui. Ennen vuodenvaihdetta toteutus olisikin ollut vaikeaa.

Mutta, mutta, on todella hienoa , että meille on vapaaehtoisvoimin järjestetty mahdollisuus välittää ajatuklsiamme puolin ja toisin. Se on ollut monessa asiassa suureksi avuksi ja leventänyt sananvapautta.  Sen lisäksi toivoisin edelleenkin, että kaupunkilaiset ottaisivat yhteyttä suoraan joko äänestämiinsä lautakuntien tai valtuuston edustajiin. Se toteuttaa kunnallista demokratiaa mitä parhaiten.
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

28011955

 • Guest
Re: Luistinrata torille
« Reply #311 on: 18. 02. 2006 08:08 »
Jess !

Luistinrata on sijoitettu aivan oikein, takavuosina teimme sitä torin eteläpäätyyn jossa korkeusero oli todella iso.

Virheestä on opittu ja HYVÄ niin. Hienoa !

Offline Seppo Rapo

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 99
  • View Profile
  • http://www.sepporapo.fi
Re: Luistinrata torille
« Reply #312 on: 18. 02. 2006 09:09 »
Luistinradan saaminen torille on hieno asia.

Olen seuranut luistinratakeskustelua kuten muutakin keskustelua koko ajan tällä palstalla. Luistinradasta on jo puhuttu pitkään, mutta vasta valtuutettu Leena Hallasmaan soitto helmikuussa 2006 sai toimintaa aikaan.

Että kuntalaisten puheet ja ideat tällä palstalla tavoittaisi nopeammin valtuutetut ja virkamiehet olisi siihen keksittävä joku keino sillä ei kait ole enään tarkoituksenmukaista tiedottaa tämän palstan ideoista eteenpäin puhelimen tai kirjeen avulla.

Yksi keino on lähettä linkki aiheesta valtuutetuille ja virkamiehille joita keskustelun aihe koskee. Itse lähettelen linkkejä tämän palstan aiheista em. ryhmille.

     
« Last Edit: 18. 02. 2006 09:09 by Seppo Rapo »
Seppo Rapo
Kaupunginvaltuutettu
www.sepporapo.fi

Offline leena_hallasmaa

 • Omalla nimellä
 • Kansalaisaktiivi
 • *
 • Posts: 236
  • View Profile
  • Email
Re: Luistinrata torille
« Reply #313 on: 18. 02. 2006 11:11 »
Käsittääkseni blogin ylläpitäjä on useaankin otteeseen tiedottanut kaupunkimme valtuutetuille vaasalaisia.infon olemassaolosta. Ylläpitäjä voisi vielä kertaalleen listata rekisteröityneet valtuutetut.

Ketäänhän ei voi pakottaa rekisteröitymään tai kirjoittamaan blogille, jos asianomainen ei ole kiinnostunut. Luulenpa, että usean mielenkiinto herää pikkuhiljaa, kun huomaavat kuinka suuri joukko kaupunkimme asukkaita seuraa aktiivisesti blogilla kirjoittelua. Lisäksi blogille kirjautuu lähes päivittäin uusia jäseniä.

Olen kyllä hiukan eri mieltä valtuutettu Seppo Rapon kanssa siitä, onko tarkoituksenmukaista soittaa puhelimitse asioista. Henkilökohtainen kontakti on aina kaikkein paras tapa saada asioita eteenpäin. Niin nyt tässäkin asiassa, jonka toteutuminen vaati muutaman puhelinsoiton lisäksi parin sähköpostiviestin akj Longalle sekä piipahtamisen vapaa-aikavirastossa virastopäällikkö Antti Lahtisen juttusilla.

Siis sähköinen viestintä, vaikka helpottaakin kommunikaatiota ei voi eikä saa koskaan täysin korvat henkilökohtaista kommunikointia face to face. Tulipa tästä asiasta eilen jossain tv-ohjelmassa, jossa käsiteltiin nettiriippuvuutta.
Leena Hallasmaa
Kaupunginvaltuutettu

Offline Seppo Rapo

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 99
  • View Profile
  • http://www.sepporapo.fi
Re: Luistinrata torille
« Reply #314 on: 18. 02. 2006 12:12 »
On selvää, että henkilökohtainen kontakti on yleensä paras tapa hoitaa asioita, siitä olen kanssasi samaa mieltä.

Tarkoitin vain sitä, että vaikka tällä sivustolla oli luistinradasta keskusteltu pitkään ja todettu ”monella suulla” kuinka hyvä idea se on niin lopulta se vanha perinteinen keino eli henkilökohtainen kontakti sai aikaan lopullisen ratkaisun näinkin helposti toteutettavissa olevassa asiassa.

Toivottavasti jatkossa mahdollisimman moni valtuutettu, virkamies ja vaasalainen löytää tämän sivuston sillä uskon kyllä siihen , että tämänkaltaisten keskustelufoorumien painoarvo tulee jatkossa kasvamaan ja monet asiat ja epäkohdat hoituvat kuin itsestään, joidenkin asioiden kohdalla on jo käynytkin näin.   
Seppo Rapo
Kaupunginvaltuutettu
www.sepporapo.fi

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Luistinrata torille
« Reply #315 on: 19. 02. 2006 09:09 »
Winter Vaasa on hieno tapahtuma.  Lisää aktiviteetteja torille.  Nyt siellä on pyllymäki, luistinrata ja jäätä odottamassa veistäjiään.  Toivottavasti koulujen alaluokat, lastentarhat ja perhepäivähoitajat huomioivat luistinrahan niin saadaan se toriulle myös ensi talvena.
Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Leena

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 296
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Luistinrata torille
« Reply #316 on: 20. 02. 2006 06:06 »
Juuri tällaista Vaasa kaipaa.  Paljon lämpöä ja iloa hyiselle kauppatorille.  Kiitokset järjestäjille.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #317 on: 20. 02. 2006 06:06 »
Juuri nyt kauppatori näyttää mukavalta.  Torilla on taas elämää ja ihmisiä mutta perusongelma palaa heti jäänveistokisojen jälkeen:  mitä virkaa on kauppatorilla nykyisellään.

En enää jaksa uskoa että torin tulevaisuutta voidaan rakentaa muutaman pian eläköityvän torikauppiaan varaan.  Tarvitaan radikaaleja toimia, joista yksi voisi olla tällä foorumilla aikaisemmin esitetty Passage-käytävä.  Passagea on ehdotettu Vaasanpuistikon suuntaiksi ja ulottuisi H&M:n nurkalta KappAhlin nurkalle.

Toki tällainen katettu rakennelma voisi olla myös Alatorin suuntaisesti Osuuspankin nurkalta KappAhlin nurkalle.

Eloveena

 • Guest
Re: Luistinrata torille
« Reply #318 on: 20. 02. 2006 16:04 »
Kaupunki voisi tuoda luistinradan sivulle pari puupenkkiä.  Ne helpottqaisivat luistinten kiinnittämistä lasten jalkoihin.

juhani

 • Guest
Re: Vaasan kauppatori
« Reply #319 on: 21. 02. 2006 14:02 »
Mukavaltahan se juuri nyt näyttää kauppatori, mutta kun päivänä muutamana hain sieltä pussin perunoita, valitti kauppias, että heidät on taas kerran määrätty pysymään kotona ja pois muiden tärkeämpien tieltä.  Syynä kuulemma juuri se jäänveisto ja luistinradat, joilla torielämää nyt pyritään virkistämään ja joille on varattu koko tori, jättämättä pienintälkään nurkkaa torikaupalle. 

Voiko Vaasa tosiaan kohdella näin kylmäkiskoisesti kaivatun torielämän ainoita todellisia ja ilmaisia ylläpitäjiä ?? 

Harmi ja arvatenkin jonkinkokoinen menetys kauppiaille tulla ajetuksi ulos juuri silloin, kun torilla todennäköisesti liikkuu tavallista enemmän yleisöä. 

Vaikea ymmärtää mitä haittaa muutamasta torikauppiaasta torilla olisi,  vaikea uskoa että torielämää tällä tyylillä pystytään elvyttämään ja harmi huomata, että elvytys virkamiesvoimin tehdään pelkästään rahaa käyttämällä ja täysin ymmärrystä käyttämättä.