Vielä jäi Vaasassa säästettävää
Osmo Pikkala vaati Pohjalaisen mielipidepalstalla 18.11. päättäjiä aloittamaan kaupungin turhien tehtävien vähentämisen veronkorotuksen sijaan. Vastaavia mielipiteitä kuulee tämän tästä.
Mitkä tehtävät ovat sitten turhia, siitä lienee monta käsitystä. Se on ainakin varmaa, ettei suorittavassa portaassa, kuten vaikkapa vanhussairaanhoidossa tekeviä käsiä ole yhtään liikaa, päinvastoin.
Usein mainitaan raskas moniportainen hallinto. Johtavien virkamiesten tehtävänä on valmistella päättäjille organisaatiomalleja, joiden tarkoituksena on tehostaa kaupunkimme toimintaa.
Parhaillaan on menossa muun muassa tukipalvelu-uudistus, jonka päättäjät ovat hyväksyneet edellä mainittua tavoitetta silmälläpitäen. Tosiasia on kuitenkin se, ettemme me päättäjät voi juurikaan yksittäisiin työtehtäviin puuttua.
Valtuusto on myös hyväksynyt linjauksen sadan henkilötyövuoden vuosittaisesta vähentämisestä hyödyntämällä eläköitymistä ja muuta poistumaa.
Viime vuonna kaupungin henkilöstön työtunnit vähenivätkin noin 120 henkilötyövuodella. Tänä vuonna ei ilmeisesti päästä aivan tavoitteeseen, mutta merkittävää vähenemistä tapahtuu nytkin. Tarkoitus on tietysti hakea pysyviä rakenteellisia ratkaisuja, esimerkiksi henkilöstön lomautus ei ratkaise pysyvästi mitään.
Edellä kerrotusta seuraa ensi vuotta 2016 ajatellen, ettei mihinkään kovin radikaaleihin säästöihin henkilöstökuluissa kertaheitolla voida päästä, vaan tehtäviä täytyy organisoida koko ajan uudelleen.
Vaikka nyt korotettiin veroprosentti kahteenkymmeneen (+0,5 prosenttiyksikköä) jää talouden tasapainotustoimenpiteitä silti valtava määrä. Kouluja ja kirjastoja suljetaan, rahaa kerätään myös lisääntyvin käyttömaksuin (mm. hulevesimaksu). Monet meistä olivat valmiita nostamaan kuntaveroa prosenttiyksiköllä välttääksemme pahimmat vanhuksiin, vähäosaisiin ja lapsiin kohdistuvat kipeät leikkaukset.
Kunnallisvero on kuitenkin taksojen korotuksia oikeudenmukaisempi ja köyhän kannalta parempi tapa kerätä tuloja kaupungille. Palvelumaksujen korotukset koskevat vieläkin enemmän köyhää kuin veronkorotukset.
Vaikka kuntavero on tasavero, maksaa 10 000 euroa kuukaudessa ansaitseva johtaja kymmenen kertaa suuremman eurosumman veroina kaupungille kuin 1 000 euroa kuussa ansaitseva eläkeläinen tai työtön.
Vaasa nosti siis nyt veroprosentin tasan kahteenkymmeneen, kun se muun muassa Seinäjoella on 21.00 ja naapuri Mustasaaressakin 20.75.
Jorma Kivimäki
kaupunginvaltuutettu (sd.) Vaasa