Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Henkilökuva: Edvin Hevonkoski

Henkilökuva: Edvin Hevonkoski

Edvin Hevonkoski

Edvin Hevonkoski (10. syyskuuta 1923 Alavus – 8. syyskuuta 2009 Vaasa)

Suomen ITE-taiteen Nestori, Edvin Hevonkoski toivoi heinäkuussa 2006 että Edvininpolusta ja polun ympäristöstä syntyisi kansallinen näyttelypuisto.

Tein 6.10  2005 kuntalaisaloitteen ITE-taidepuiston rakentamisesta Vaasaan. Tavoitteena oli että lähimmän kymmenen vuoden aikana rakennetaan nykyisen Edvin Hevonkosken lenkkipolun ja taidepuiston yhteyteen kansainväliset mitat täyttävä taidepuisto.

Pohjanmaan museon johtokunta käsitteli asian 14.12. 2005 ja asettui kielteiselle kannalle. Vastauksen mukaan ”Pohjanmaan museo pitää Vaasan Edvinipolkua ja omaa aluetoimintaansa toistaiseksi riittävinä tämän taidelajin esittelijöinä kaupungissamme.

-Mikäli kuitenkin Vaasasaan halutaan perustaa kokonaan uusi ITE-veistospuisto Edvininpolun lisäksi, museo esittää, että jokin yksityinen taho tai kolmas sektori ottaisi sen rakentaakseen ja ylläpitääkseen.

Kesällä 2007 pettyneellä Edvinillä ei ollut enää kuin yksi päätoivomus: että korsukylä säilyy tuleville sukupilville ja että ainakin osa metallitöistä tallennettaisiin johonkin taidelaitokseen. Näin ei koskaan tapahtunut.

ITE-taidetta ja outsider-taidetta yhdistää itseoppineisuus ja omaperäinen luovuus sekä ennen kaikkea asema suhteessa virallisen taidemaailman ytimeen.

Taidesuuntauksesta käytetään useita nimiä kansainvälisissä yhteyksissä, joista yleisin on Outsider Art. Myös seuraavia, ITE-taidetta lähellä olevia suuntausten nimiä käytetään: Folk Art tai Contemporary Folk Art, Self-taught Art, Art brut tai Raw Art. Taidealan kansainvälinen lehti on Raw Vision

Edvin

Vaasalainen kuvanveistäjä, ITE-taiteilija Edvin Hevonkoski kuoli 08.09. 09 illalla Vaasassa onkologisella osastolla. Kesällä 2007 Edvinillä ei ollut enää kuin yksi päätoivomus: että korsukylä säilyy tuleville sukupilville ja että ainakin osa metallitöistä tallennettaisiin johonkin taidelaitokseen.

Hevonkoski syntyi vuonna 1923 Alavudella. Hän oli ammatiltaan metallityöntekijä mutta jäätyään sairaseläkkeelle vuonna 1981 hän alkoi tehdä aluksi puusta ja myöhemmin metallista veistoksia. Niitä on laajasti esillä Asevelikylän Edvininpolulla.

Edvin on saanut Vaasan kaupungin kulttuuripalkinnon ja mainos-TV on tehnyt ja palkinnut hänet Suomen paras tittelillä. Töitä ollut näytillä Kiasmassa, Kaustisilla ja mm. Moskovassa. Hänen tunnetuin patsas on Tarja Halosen pää, joka oli esillä laajassa ITE-näyttelyssä Helsingissä nykytaiteen museo Kiasman edustalla vuonna 2005.

Edvinin testamentti’’Edvinin testamentti

-Minä en ole mustasukkainen tästä alueesta. Toivon että tänne syntyisi ITE-taiteilijoiden näyttelypuisto. Tilaa on vaikka millä mitalla. Kaikki samanhenkiset kaikkialta ovat tervetulleita. Mitä enemmän taidetta – sitä elävämmäksi tämä metsä tulee, sanoi Edvin

-Nuorempana pelkäsin, että ihmiset nauravat töilleni, mutta sitten tajusin, että hyvä vaan jos hekottavat. Jos he itkemään rupeavat, sitten minä lopetan, Hevonkoski sanoi.

Edvinin visio oli Edvininpolun reunojen ja koko lähimetsän täyttäminen ITE-taiteella. Jos intoa riittää niin taidepuistoa voisi laajentaa vaikka kuinka pitkälle.

Tämä unelma ei koskaan toteutunut.

Tapio Parkkari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Reittien kunnossapito tärkeätä

Vaasan kaupunki käynnisti keväällä 2021 kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laa-timisen, jossa määritellään kävelyn edistämisen visio, …

Vastaa