Home / Videot / Edvin Hevonkosken unelma ei koskaan toteutunut

Edvin Hevonkosken unelma ei koskaan toteutunut

Edvininpolku tuhotaan

samalla tuhotaan merkittävä kulttuurimuistomerkki

Edvininpolkuun kuuuluva vanha metsäpalsta on tarkoitus hakata. Edvininpolun kohtalo on suuri häpeäpilkku Vaasalle ja myös Edvininpolun kunnosta vastaaville. Edvinin unelma kansainvälisestä ITE-taiteen puistosta ei koskaan toteutunut ja se vähänkin mitä on jäljellä on tarkoitus tuhota.

Vaasalainen kuvanveistäjä, ITE-taiteilija Edvin Hevonkoski kuoli 08.09. 09 illalla Vaasassa onkologisella osastolla. Kesällä 2007 Edvinillä ei ollut enää kuin yksi päätoivomus: että korsukylä säilyy tuleville sukupilville ja että ainakin osa metallitöistä tallennettaisiin johonkin taidelaitokseen.

Hevonkoski syntyi vuonna 1923 Alavudella. Hän oli ammatiltaan metallityöntekijä mutta jäätyään sairaseläkkeelle vuonna 1981 hän alkoi tehdä aluksi puusta ja myöhemmin metallista veistoksia. Niitä on laajasti esillä Asevelikylän Edvininpolulla.

Edvin on saanut Vaasan kaupungin kulttuuripalkinnon ja mainos-TV on tehnyt ja palkinnut hänet Suomen paras tittelillä. Töitä ollut näytillä Kiasmassa, Kaustisilla ja mm. Moskovassa. Hänen tunnetuin patsas on Tarja Halosen pää, joka oli esillä laajassa ITE-näyttelyssä Helsingissä nykytaiteen museo Kiasman edustalla vuonna 2005.

Suomen ITE-taiteen Nestori, Edvin Hevonkoski, toivoi jo kesällä 2005 että Edvininpolusta ja polun ympäristöstä syntyisi kansallinen tai kansainvälinen ITE-taiteen, outsidertaiteen näyttelypuisto. Asevelikylän luontopolku ja ympäristö muodostavat maisemallisesti rikkaan ympäristön tällaiselle hankkeelle, uskoi Edvin.

ITE-taide

Rakkaalla ilmiöllä on monta nimeä: outsider art, itseoppineiden taide, art brut, nykykansantaide… Suomalaisilla on tarjottavanaan tähän kansainväliseen nimilistaan ihan oma lisänsä, ITE-taide, joka tulee sanoista ’itse tehty elämä’. – Eurooppalaiset asiantuntijat sanovat, että suomalainen ITE-taide on outsider-taiteen kentällä omaperäistä ja selvästi muista poikkeavaa, kuvailee Maaseudun Sivistysliiton kulttuuritoimenjohtaja Liisa Heikkilä

Edvinin testamentti

-Minä en ole mustasukkainen tästä alueesta. Toivon että tänne syntyisi ITE-taiteilijoiden näyttelypuisto. Tilaa on vaikka millä mitalla. Kaikki samanhenkiset kaikkialta ovat tervetulleita. Mitä enemmän taidetta – sitä elävämmäksi tämä metsä tulee, sanoi Edvin

-Nuorempana pelkäsin, että ihmiset nauravat töilleni, mutta sitten tajusin, että hyvä vaan jos hekottavat. Jos he itkemään rupeavat, sitten minä lopetan, Hevonkoski sanoi.

Edvinin visio oli Edvininpolun reunojen ja koko lähimetsän täyttäminen ITE-taiteella. Jos intoa riittää niin taidepuistoa voisi laajentaa vaikka kuinka pitkälle.

Tämä unelma ei koskaan toteutunut.

Tapio Parkkari

syyskuu 2016

Juttuja Edvinistä

https://vaasalaisia.info/?s=edvin+hevonkoski

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaaliehdokkaat Vaasan kauppatorilla 25.03. 2017

Vaasalaiset vaaliehdokkaat ottivat lauantaina 25.03. 2017 innokkaasti kontakteja äänestäjiin ja päin vastoin.  Keskustelu lainehti pienistä …

Vastaa