Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Edvin Hevonkoski 1928-2009

Edvin Hevonkoski 1928-2009

Vaasalainen kuvanveistäjä, ITE-taiteilija Edvin Hevonkoski kuoli 08.09. 09 illalla Vaasassa onkologisella osastolla. Kesällä 2007 Edvinillä ei ollut enää kuin yksi päätoivomus: että korsukylä säilyy tuleville sukupilville ja että ainakin osa metallitöistä tallennettaisiin johonkin taidelaitokseen. Kuva: Johan Hagström

Mestari Edvin Hevonkoski on poisssa

Hevonkoski syntyi vuonna 1923 Alavudella. Hän oli ammatiltaan metallityöntekijä mutta jäätyään sairaseläkkeelle vuonna 1981 hän alkoi tehdä aluksi puusta ja myöhemmin metallista veistoksia. Niitä on laajasti esillä Asevelikylän Edvininpolulla.

Edvin on saanut Vaasan kaupungin kulttuuripalkinnon ja mainos-TV on tehnyt ja palkinnut hänet Suomen paras tittelillä. Töitä ollut näytillä Kiasmassa, Kaustisilla ja mm. Moskovassa. Hänen tunnetuin patsas on Tarja Halosen pää, joka oli esillä laajassa ITE-näyttelyssä Helsingissä nykytaiteen museo Kiasman edustalla vuonna 2005.

Edvinistä tuli taiteilija

Edvin oli näperrellyt omakotitalonsa pihalle pari kolmemetristä taideteosta sairaseläkkeelle jäätyään. Vaimo Elli sanoi, että nyt saa riittää. Samaan aikaan ryhdyttiin rakentamaan Asevelikylän kuntopolkua ja Edvin vei teoksensa polun varteen.

Siitä lähti kasvamaan runsaan 200 omatekoisen teoksen galleria. Enimmillään esineitä oli noin 300. Jossakin vaiheessa kaupungin herratkin heräsivät, mutta se oli jo myöhäistä. Ainoksi keinoksi jäin taipua tapahtunaeen edessä ja ottaa siitä kaikki hyöty irti,

Syntyi kansallista mainetta saavuttanut Edvininpolku. Nyt lahottajasienet ja hevosmuurahaiset ovat tuhonneet puusta valmistetut teokset, joita oli enimmillään runsaat sata. Lopun tuhon on aiheuttanaut kaavoittaja.

Kesällä 2007 Hevonkoski ei enää sanonut, että ne olisi voitu pelastaa jos asioihin olisi tartuttu. Ainoa mitä Hevonkoski suostui sanomaan oli, että luonto on ilkityön takana, ei ihminen.

Edvinin maailma

Suomen ITE-taiteen Nestori, Edvin Hevonkoski, (1923-2009) toivoi heinäkuussa 2006 että Edvininpolusta ja polun ympäristöstä syntyisi kansallinen tai kansainvälinen ITE-taiteen, outsidertaiteen näyttelypuisto.

Kesällä 2007 Edvinillä ei ollut enää kuin yksi päätoivomus: että korsukylä säilyy tuleville sukupilville ja että ainakin osa metallitöistä tallennettaisiin johonkin taidelaitokseen.

Tapio Parkkari

Vaasapedia

Edvinin kuvagalleria

About Toimitus

Check Also

Reittien kunnossapito tärkeätä

Vaasan kaupunki käynnisti keväällä 2021 kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laa-timisen, jossa määritellään kävelyn edistämisen visio, …

Vastaa