Home / Kolumnit / Haaveilla saa – ja pitääkin, mutta

Haaveilla saa – ja pitääkin, mutta

Ajattelin ostaa Rolls-Roycen

Onko siihen varaa? On minulla varaa ajatella, mutta tiliotteesta näen, voinko toteuttaa. Tämä vanha saivartelu tuli mieleeni, kun luin Pohjalaisesta uuden kaupunginvaltuutetun, Tommi Mäen visioista.

Olen aiheesta myös keskustellut hänen kanssaan. Koska en halua olla lähtökohtaisesti se kuuluisa mielensä pahoittaja, toivotin Tommille menestystä ideoinnin saralla. Pitemmän elämänkokemuksen nojalla kiteytin ajatukseni: “Pidä vain pää pilvissä, mutta yritä silti saada jalat maahan.”

Mielestäni on hienoa, että nuori ihminen pyrkii tuulettamaan luutuneita käytäntöjä. Oli hän kuinka innovatiivinen ja energinen tahansa, on hänen viisasta varautua törmäykseen arkielämän faktojen betoniseinään. Tässä tarkoitan pakkoa panna yhteiset tarpeet tärkeysjärjestykseen. Silloin kirkastuu se, onko ajettavalla asialla mahdollista päästä jaolle rahoja kohdennettaessa – ja jos, niin koska?

Kaupungissamme on vireillä muutama suurhanke. Pitäisi saada maaliin Wasa Station, jäähallin kunnostus ja laajennus sekä hallintotalon peruskunnostus. Kaikissa näissä on kyse kymmenistä miljoonista, joita ei ainakaan verotulojen kuntakassassa ole.

Puhuttiin muun muassa, että ”jäähallin laajennuksen unohtamisessa säästyy 10 miljoonaa”, ikään kuin se raha jo olisi jossakin odottamassa käyttäjäänsä. Tulee mieleen vanha tarina metsästäjästä, joka näkee jäniksen: ”Kun tuon ja toisen saan, enää kolme viidestä puuttuu.”

Tommin visiossa on kannatettavia elementtejä. Uusi monitoimikeskus voisi toimia linkkinä keskustan ja Wasa Stationin välillä. Sen avulla voitaisiin saada uusi yhteys rautatien yli, ja rakennelma voisi parantaa nyt hiukan aneemista matkakeskusta. Synergiaetuna saattaisi keskustan elinvoima kasvaa.

Sitten siihen todellisuuden betoniseinään. Mahtaako tuo keskus riidellä Stationin konserttisalin kanssa – torta på torta?

Vaasaa on haasteellista kehittää kuin New Yorkin Madison Square Gardenia tai edes sitä Tampereen rautateiden päälle ajateltua hanketta. Epäilen rahoitusta markkinoilta haettaessa, että liike-elämän laskelmissa odotettavissa oleva ostovoima ei kymmeniin vuosiin nouse riittävälle tasolle.

Toki haaveilla saa – ja pitääkin – sen varalta, että tänne todella tipahtavat ne kaksi akkutehdasjättiä, että kunnat yhdistyvät ja Suomen noususuhdanne jatkuu pitkään. Kaikkein tärkeintä on tehdä suunnitelmat ilman käden työntämistä syvälle kaupungin kassaan.

Vaasan velkaantuminen on lisääntynyt huolestuttavasti. Velan määrä per asukas on tasolla, jonka lisääminen ajaa meidät valtion holhoukseen ongelmakuntana. Siinä se pahin betoniseinä.

Tommille kerroin kokemuksestani rauhanturvaamisessa. Moni juuri alueelle tullut tokaisee tuoreeltaan, että asiathan ovat ihan päin peetä! Nyt näytetään tekemisen mallia.

Tähän totean, että toki on hienoa, jos on paukkuja varalla, mutta kannattaa rauhoittua vaikkapa kolmeksi kuukaudeksi. Sinä aikana noviisi kirjatkoon muistiin asiat, jotka haluaisi muuttaa.

Jos vielä kuukausien jälkeenkin tuntuu, että asioita voisi parantaa, voi suun avata. Useimmin muistilista on kuivunut kokonaan, kun realiteetit ovat selvinneet.

Tommin tapauksessa toivon, että hän kirjaa muistiin tuoreen miehen ideansa. Palataan asiaan vaikkapa ensimmäisen valtuustovuoden kuluttua.

Sitkeyttä toivottaen.

KALLE LANAMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa