Energiahuoltoa tulee tarkastella kokonaisuutena ja paikalliset kysymykset laittaa viitekehykseen, joka sisältää koko elonkehän, ihmiskunnan ja pitkän aikaperspektiivin.
Viime vuonna yli 500 huippututkijaa 44 maasta esitti vakavan varoituksen ja vaati kehityksen suunnan ja elämäntavan muutosta, jotta välttyisimme pahimmalta katastrofilta. NASA totesi niin ikään raportissaan äskettäin, että tällä menolla elonkehä ja teollinen yhteiskunta romahtaa muutaman vuosikymmenen aikana.
Romahduksen yleissyyksi NASA nimeää kestämättömän resurssien käytön ja kasvavan epätasaisen jaon. Ekologisen romahduksen taustalla on mm. ilmastonmuutos, kestämätön maatalous, energiapolitiikka ja aineellisen kulutuksen määrä. Raportti toteaa, että talouden volyymi on suoraan yhteydessä ylikulutukseen. Ihmiskunta on samalla sosiaalisen romahduksen kynnyksellä, koska räikeät erot rikkaiden ja köyhien välillä johtavat siihen.
Takaisin energiaan. On olemassa uusiutuvia ja uusiutumattomia sekä vähemmän, enemmän ja erittäin haitallisia energiamuotoja. Uusiutumattomat energiamuodot loppuvat, monet hyvin pian. Ne ovat myös ekologisesti erittäin haitallisia. Uusiutuvat energiamuodot ovat yleensä hyvin haitattomia, jos toteutus on vastuullinen ja kooltaan kohtuullinen.
Kaikesta yllä olevasta seuraa, että ihmiskunnan on siirryttävä käyttämään vain uusiutuvaa energiaa, se on toteutettava vastuullisesti ja teollisuusmaiden tulee merkittävästi vähentää kulutustaan. Euroissa laskettu hinta on sivuseikka; energiaa voidaan käyttää vain sen verran, kuin sitä on vähin haitoin käytettävissä ja se maksaa sen, minkä se maksaa.
Inhimillisen toiminnan päämäärä on perustarpeiden tyydyttäminen, elämän jatkuminen, terveydestä huolehtiminen sekä sosiaalisen ja henkisen elämänlaadun ylläpitäminen. Vain sen verran ulkoista energiaa tarvitaan, että nämä tavoitteet pystytään toteuttamaan.
Suomessa energiankulutus per henkilö on nelinkertaistunut 1960-luvun jälkeen. Silloin elettiin varsin hyvin, eikä ihminen ole sen jälkeen muuttunut, vaan pärjää hyvin samalla määrällä. Myönteistä kehitystä on selvitä vähemmällä kuin ennen.
Kohtuullinen tavoite Suomessa on päästä mahdollisimman pian kolmanteen osaan nykyisestä määrästä. Se toteutuu kun tuhlaaminen lopetetaan, käytetään sopivaa tekniikkaa ja omaksutaan toisenlainen elämänmuoto.
Suomessa on vankka perusta vanhassa vesivoimassa. Sen lisäksi merkittävimmiksi muodoiksi nousevat tuulivoima, biomassa ja aurinkopaneelit. Tuulivoima on vastuullisesti rakennettuna haitattomin, sen hyötysuhde on hyvä ja se on hiilineutraalein vaihtoehto. Sillä on ratkaiseva merkitys kestävässä tulevaisuudessa ja ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.
Fossiilisesta polttoaineesta, turpeesta ja ydinvoimasta on luovuttava mahdollisimman pian. Turve on energiamuotona hiiltäkin haitallisempi ilmastolle ja sen noston paikalliset haitat ympäristölle ovat suuret. Ydinvoiman haitat ja vaarat ovat yhteensovittamattomia elämän ja humanismin kanssa.
Göran Ekström
Vaasa