Home / Kolumnit / Anita Niemi-Iilahti: Rakennepaketti ja Vaasa

Anita Niemi-Iilahti: Rakennepaketti ja Vaasa

 

Hallituksen rakennepaketti julkistettiin perjantaina 29.11. Asiakirja alkaa lauseella ”Suomen kokonaistuotanto jää tänä vuonna karkeasti 5 prosenttia matalammaksi kuin vuonna 2007”.

Niin Vaasan kuin muidenkin kuntien on uudistettava toimintojaan ja rakenteitaan, jotta kuntalaisille voidaan tarjota riittävät palvelut tästä eteenpäinkin. Valtiolta ei ole tulossa lisäapuja.

Vaasan näkökulmasta rakennepaketin linjaukset tuntuvat järkeviltä. Paljon uudistusesityksiä kohdistuu SOTE-palveluihin ja kouluihin. Syy on selvä, niiden osuus kuntien menoista on kaksi kolmasosaa.

Monet esitetyt toimenpiteet ovat kuitenkin sellaisia, joita meillä on jo pitkään tehty.

SOTE-palvelujen kehittämisessä kaupungin asiantuntijat ovat olleet aikaansa edellä. Vanhuspalvelujen rakennemuutos käynnistyi 90-luvulla hoidon porrastuksen kehittämisellä

Kaupungin sosiaali- ja terveystoimi yhdistettiin 2005 ja palvelujen integrointi alkoi edetä. Kaupunginvaltuusto linjasi 2012 painopisteen muutoksen laitoshoidosta palvelutaloihin ja kotihoitoon.

Vuoden 2014 budjetissa valtuusto asetti tavoitteeksi neljä vanhusten palvelutaloa vuosina 2014 – 2016. Ensimmäinen valmistuu Kotirannalle puolen vuoden kuluttua.

Haasteita silti riittää. Erikoissairaanhoidon ja perustason terveys- ja sosiaalitoimen integrointi on iso kysymys. Samoin se, mistä löydämme riittävät resurssit vanhusten ja muiden tarpeessa olevien kotihoidon sujumiseen.

Myös koulusektorilla on tehty paljon. Neljä suomenkielistä lukiota on yhdistetty yhdeksi.

Kuudesta valtion ja kaupungin ammatillisesta oppilaitoksesta luotiin yksi ammattikorkeakoulu ja yksi ammattiopisto, johon liitettiin ammatillinen aikuiskoulutus.

Näin mahdollistui opettajien, toimitilojen ja laitteiden yhteiskäyttö. Koko toisen asteen koulutukselle luotiin yhteinen organisaatio, joka edesauttaa kaksoistutkintojen suorittamista.

Vaasalla on ollut ja on osaavia ja innovatiivisia virkamiehiä. Heitä tarvitaan, kun ryhdytään ratkomaan oppivelvollisuusiän nostamiseen, ammatillisen koulutuksen uudistamiseen, lukioiden rahoitusperustaan ym. kohdistuvia rakennepaperin linjauksia. Monilta osin uutta lainsäädäntöä on tulossa voimaan jo vuoden kuluttua.

Vaasassa tehdään hartiavoimin töitä sen eteen, että kaupungin talous saadaan tasapainoon. Tämä asettaa kovia haasteita henkilöstölle, kun menot eivät saa kasvaa, vaikka kaupungin väkiluku kasvaa.

Lomauttamisuhka henkilöstön niskassa ei tietenkään helpota asiaa. Asioiden tärkeysjärjestystä ja tekemistä on nyt meidän kaikkien kuitenkin punnittava huolella ja tartuttava yhdessä toimeen.

Asioita voidaan tehdä myös uudella tavalla. Kaupungin palveluksesta on tänä vuonna eläköitynyt tai siirtynyt muualle 300 henkilöä. Tämä antaa yhden mahdollisuuden muuttaa työnjakoa. Monissa hallintokunnissa on myös haettu uusia tapoja toimia ja saatu menoja kuriin.

Vaasassa on edelleenkin edellytykset paremman tulevaisuuden rakentamiseen. Henkilöstö on avainasemassa uusien ratkaisujen löytämisessä, meiltä luottamushenkilöiltä vaaditaan vastuullista päätöksentekoa.

Anita Niemi-Iilahti (sd
kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa