Täysistunto ja suullinen kyselytunti 87/2014
Laki työeläkevakuutusyhtiöistä annetun lain 9 b §:n muuttamisesta (25.9.2014)
Lars Erik Gästgivars (r):
Arvoisa puhemies! Tämä lakialoite 23/2014, joka käsitellään juuri nyt, jonka 121 kansanedustajaa jokaisesta puolueesta on allekirjoittanut, seuraa osittain hallituksen lakiesityksen 96/2014 työeläkevakuutusyhtiöstä annetun lain muuttamisesta. Eli tavoite on laadukas valintaprosessi, jäsenten ammattitaito ja hallituksen monitoiminen kokoonpano työeläkevakuutusyhtiöiden hallinnoinnin parantamiseksi.
Oma lakiehdotukseni koskee myös oikeusajattelua oikeusvaltiossa. Työeläkeyhtiöt ovat keskinäisiä, mikä tarkoittaa, että vakuutetut omistavat yhtiöt. Tänä päivänä työmarkkinoiden edustajat käytännössä yksin valitsevat yhtiöiden hallintoneuvostot ja hallitukset. Tämä tarkoittaa, että yhtiöiden päättävissä elimissä istuvat tänään EK:n nimitetyt työnantajat ja virkamiehet ja ammattiyhdistysliikkeiden nimitetyt virkamiehet ja luottamushenkilöt. Eläkeläiset, jotka eivät enää ole työnantajia eivätkä työntekijöitä mutta ovat koko elämänsä antaneet osan palkastaan työeläkeyhtiöiden hallittavaksi, eivät ole yllä mainittujen edustajien kautta edustettuina yhtiöissä. He kuuluvat vastaanottavaan osapuoleen ja ovat vailla omaa edustusta omien yhtiöidensä päättävissä elimissä.
Arvoisa puhemies! On pidettävä muistissa, että on kyse kahdesta eri omistajarakenteesta. Niillä kahdella eri omistajalla, maksajilla ja vastaanottavilla eläkeläisillä, ei aina voi olla samat intressit yhtiöiden hoidossa. Siksi kaikkien omistajien tulee saada valita edustajansa johtaviin hallintoneuvostoihin ja hallintoihin. Eläkeläisten edustus yhtiöissä sujuu parhaiten epäpoliittisen eläkejärjestön Eetu ry:n kautta. Järjestö voi samalla lailla kuin muut valita kiintiöstä työeläkeyhtiöiden hallinnoiviin elimiin. Eläkeläisten mukanaolo loisi suuremman avoimuuden näissä maalle niin tärkeissä yhtiöissä, tämäkin kokonaan hallituksen oman lakiehdotuksen mukaan. Yhtiöt, jotka usein ovat kovin sulkeutuneita ja joista puuttuvat monesti avoimet inside-direktiivit, niin silti, on sanottava, ovat hyvin hoidettuja, vaikka aika ajoin on ollut asioita, joita me edustajat emme ole halunneet kuulla tai nähdä lehtipalstoilla, sillä eläkeyhtiöiden kulut maksetaan tavallisten ihmisten maksamilla eläkerahoilla. Laajennetulla johdolla yhtiöistä tulee transparenttisempia, jolloin suurempia riskejä voi välttää. Toivon, että jatkuvissa käsittelyissä eduskunnan valiokunnassa ja ministeriössä suodaan suomalaisten eläkeläisten edustajille oikeus osallistua yhtiöihin, jotka niiden edustajat itse osittain omistavat.
Lopuksi haluan sanoa, että tämä lakialoite on kustannusneutraali.