Home / Kolumnit /
Lars Gästgivars – Eu:lle uudet säännöt

Lars Gästgivars – Eu:lle uudet säännöt

Tätä kirjoittaessa olen laivalla Norjan pohjoisrannikolla. Kaikki täällä on huomattavasti kalliimpaa kuin Suomessa. Näin siksi, että laiva ja sen miehistö ovat norjalaisia. Myös Norjan mantereella kaikki on kallista.

Keski- ja Etelä-Euroopan maissa käyneet ovat kokeneet päinvastaisen: paljon halvempaa, kuin Suomessa.

Norja ei ole EU-maa ja elää öljystään. Inflaatio ja palkat ovat korkeat, mikä vuorostaan aiheuttaa huomattavasti korkeampia elinkustannuksia kuin Euroopassa keskimäärin.

Miten käy maan, jolla ei ole öljyä mutta on kuitenkin antanut kustannustason laukata? Käy juuri kuin Suomessa, jossa hyvinvointiimme lainaamme miljardeja miljardien perään. Norja tasapainottaa hyvinvointinsa öljynviennillä.

Euroopassa on utopiaa luulla, että rajat voidaan pitää auki, jotta tavarat ja työvoima vapaasti voivat liikkua, ellei yritysverotusta ja elinkustannuksiin vaikuttavia palkkoja harmonisoida.

Alhaisemmat elinkustannukset muualla Euroopassa johtuvat palveluelinkeinojen palkoista kilpailijamaissamme, joissa palvelutyöntekijät pääosin ovat matalapalkkaisia turkkilaisia, puolalaisia, liettualaisia, unkarilaisia, espanjalaisia ja marokkolaisia. Toisin kuin Suomessa, heidän työehtonsa eivät ole lakisääteiset.

Monissa maissa ei ole minimipalkkoja. Saksa tosin siirtyy kahdeksan euron minimituntipalkkaan, mutta se ei koske alle 25-vuotiaita nuoria eikä pitkäaikaistyöttömiä. Näiden maiden elinkustannukset ovat 15–20 prosenttia matalammat kuin Suomessa. Siksi me palaamme kotiin lomiltamme todeten, että kylläpä siellä oli halpaa.

Onko kukaan miettinyt, miten tilanne vaikuttaa vientiin ja kauppataseeseen?<

Selvää on, ettei metallityöntekijä, joka kokoaa Opeleita, Mercedeksiä ja muita saksalaisia vientituotteita, tarvitse yhtä suurta palkkaa kuin Suomessa autoja tai muita vientitavaroita kokoava.

Saksalainen metallityöntekijä voi ostaa ruokansa, juoda oluensa ja ostaa autonsa huomattavasti halvemmalla kuin suomalainen kollega.

Miten suomalaiset yritykset voisivat kilpailla maailmanlaajuisilla markkinoilla, kun bruttopalkkamme on oltava huomattavasti korkeammat, jos haluamme saman elintason kuin eurooppalaiset naapurimme?

Kysyin keväällä eduskunnan talousvaliokunnassa EK:n työnantajaliitolta ja ammattiyhdistys Pamin edustajilta, eikö pitäisi ruveta ajamaan eurooppalaista minimipalkkaa, Vastaus oli kielteinen. Eurooppalainen minimipalkka nostaisi elinkustannuksia ja nostaisi kilpailijamaiden vientipalkkoja. Näin Suomen viennin kilpailukyky olisi tasaveroinen.

Liityttyämme EU:hun maatalouttamme ja vientimarkkinoitamme alettiin uudistaa. Ne ovat kokeneet suuria uudelleenjärjestelyjä. Vain kunnat ja työmarkkinaosapuolet pitävät kiinni vanhasta. Ellei näitä kahta osapuolta muokata, emme pääse sadan miljardin velkakierteestä.

EU:n kaltainen taloudellinen unioni vaatii yhteiset säännöt.

Hyvänä alkuna olisi muokata vanhoja instituutioita, sallia keskuspankin korottaa inflaatiota ja lisäksi meidän on suostuttava tekemään enemmän työtä samaa palkkaa vastaan, jos aiomme selvitä taloudellisesta tilastamme.

Tosiseikkojen kieltäminen ei kannata, vaikka huomenna olisi vaalit.
Vastuu on kannettava, joka tilanteessa.

Lars Gästgivars
kansanedustaja (r.)
Mustasaari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa