Rehellisesti on kuitenkin sanottava, että monet omista asioistani, jotka on kirjattu hallitusohjelmaan, ovat toteutuneet. Mutta myös nämä ovat menopuolelta, valitettavasti.
On siis helpompi jakaa varoja kuin kerätä niitä valtiolle.
Uskallan väittää, ettemme vielä ole nähneet uusimpien kompromissien kustannuksia.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus, ja se osa kunta- ja rakenneuudistusta mikä sisälsi kriteerit, jotka olisivat mahdollistaneet joidenkin kriteerit täyttävien kuntien pakkoliitokset.
Olemme siis palanneet aloitusruutuun. Eli nyt eduskunta ja hallitus voivat ilman kriteerejä liittää kuntia yhteen, tarvitaan vain Helsingissä tehtyjä poliittisia enemmistöpäätöksiä kuten Sipoon tapauksessa kävi, kun pääministerisalkku oli keskustalla. Tällöin oli kyse pakosta, ei kriteereistä.
Kuntaliitoskiinnostukseni perustuu pelkästään taloudellisiin seikkoihin. Siksi minusta on ollut tärkeää löytää kuntia, jotka haluavat selvittä mahdollisten liitosten tuomat taloudelliset edut, esimerkiksi Vöyri, Maksamaa ja Oravainen.
Kunnat ovat hyväksyneet nämä selvitykset. Neuvottelut ovat käynnissä ja selvitysmiehet paikalla, painostamatta.
Tämä soveltunee paremmin sellaiseen demokratiaan johon olemme tottuneet. Hallitus tarjoaa vastuullista vapautta, joten toivokaamme, että selvitykset tehdään rehellisin ja avoimin perustein.
Ehkä nyt on mahdollista ajatella kuntalaisten ja näiden perheiden tulevia veronmaksumahdollisuuksia, eikä ainoastaan omien työpaikkojen ja kunnallisten palkkioiden turvaamista. Mutta neuvotteluja pitäisi käydä todella puolueettomien, sitoutumattomien ja jäävittömien henkilöiden.
Syy tähän on yksinkertainen. Viime viikolla Standard and Poor antoi ensimmäisen varoituksen. Suomen AAA–luottokelpoisuus on vaarantumassa.
Voimme vain aavistaa mitä tämä merkitsee maalle jonka velkataakka on 100 miljardia.
Omalla kunnallani on 55 miljoonan velka ja kymmeniä tuhansia nuoria, joilla on asuntovelkaa. Meidän pitäisi myös nopeasti yhteisesti ratkaista kuka edustaa aluetta sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksessa, sotessa, jonka osuus on 60 prosenttia kuntien varoista, jotka otetaan kunnilta ja lähetetään Turkuun.
Kuntaneuvotteluista riippumatta eduskunta on yhdistänyt viisi suurta aluetta Sote-alueeksi, ja jos tästä syntyy laki sairaanhoitomme, sosiaalihuoltomme ja keskussairaalamme johdetaan Turusta.
Minulle ja varmaan monelle muulle sosiaali- ja terveydenhuollon ja keskussairaalan tulevaisuus ovat huomattavasti tärkeämmät, kuin se 15-20 prosentin osuus verotuloista, josta kuntien valtuustot voivat päättää. Nämäkin prosentit ovat tärkeitä, kun korot alkavat nousta.
Lars Gästgivars (r.)
kansanedustaja Mujstasaari