Kunniakulttuuri raastaa Suomea
Perussuomalaiset Nuoret järjestivät 5. tammikuuta Oulussa luentotapahtuman Sananvapaus uhattuna. Valtakunnansyyttäjä vaatii parhaillaan PS-Nuorten entiselle puheenjohtajalle Sebastian Tynkkyselle sakkorangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta. Oikeudenkäynti pidetään 11. tammikuuta.
Tynkkynen kirjoitti Facebookissa heinäkuussa 2016 muun muassa, että ”on tehtävä kaikki, että esimerkiksi Irakin, Afganistanin ja Somalian kaltaisista kunniakulttuurin maista tuleva väki saadaan takaisin omiensa joukkoon”.
Raha-automaattiyhdistys on jo vuosia rahoittanut hankkeita, jotka tutkivat kunniakulttuuria. Pitkään ongelmaa on käsitelty lähinnä pääkaupunkiseudulla, mutta vuosille 2013–2016 RAY myönsi rahoituksen myös Kunniakulttuuri Pirkanmaalla -hankkeelle. Yhteensä rahoitusta myönnettiin Setlementti Tampere ry:lle neljän vuoden aikana 492 000 euroa seuraavasti: 78 000 euroa vuonna 2013, 124 000 euroa vuonna 2014, 163 000 euroa vuonna 2015 ja 127 000 euroa vuonna 2016.
Pirkanmaan hankkeen päätavoitteina oli nostaa esiin kunniakulttuuriin ja kunniaväkivaltaan liittyviä kysymyksiä ja puolustaa tyttöjen oikeuksia. Ylen 23.1.2013 haastattelema Taina Karman-Mäkiniemi kertoi törmänneensä työssään kunniakulttuurin epäkohtiin, jotka ilmenivät erityisesti henkisenä väkivaltana: rajoittamisena, seuraamisena ja kontrolloimisena. Hän kertoi myös opettajista, jotka olivat olleet ihmeissään siitä, miten nuoria tyttöjä oli rajoitettu koulunkäynnissä. Miten lienee tilanne tänä päivänä, neljä vuotta myöhemmin?
Mannerheimin Lastensuojeluliiton Uudenmaan piiri on niin ikään tutkinut kunniaan liittyvää väkivaltaa Amoral-hankkeessaan vuosina 2007–2010. Verkkosivuillaan he antavat käytännön ohjeita ja neuvoja kunniaan liittyvän väkivallan ehkäisyksi ja erilaisissa tilanteissa pärjäämiseksi. Viranomaisten ensiapupaketissa nostetaan esiin mahdollisia syitä väkivallan motiiviksi. Tyttöjen ja naisten kohdalla esimerkkejä ovat ”liiallinen” suomalaistuminen, poikien kanssa vapaa-ajan viettäminen, epäily kuulumisesta tai kuuluminen seksuaalivähemmistöön tai työ, jonka nähdään aiheuttavan uhkaa omaa etnistä ryhmää kohtaan.
Kunniakulttuuriin tutustuville suomalaismiehille MLL puolestaan kertoo, että kunniakulttuuria esiintyy esimerkiksi Pakistanissa, Irakissa, Somaliassa, Afganistanissa ja kurdiyhteisöissä. MLL kertoo, että vanhemmat pelkäävät oman yhteisönsä halveksivan ja syrjivän heitä, jos he sallivat lapsilleen suomalaisen poikaystävän tai puolison. MLL ohjeistaa, että tutustuminen tyttöön alkaa yrittäen tutustumista tyttöystävän kulttuurista tuleviin miehiin esimerkiksi erilaisissa etnisissä juhlissa tai moskeijassa. MLL suosittelee myös tytön uskontoon tutustumista.
Vuodelle 2017 Setlementti Tampere ry on hakenut 155 000 euroa rahoitusta Kunniakäsityksiin liittyvän väkivallan ennaltaehkäisyyn ja konfliktitilanteissa auttamiseen maahanmuuttajayhteisöissä Pirkanmaalla sekä kunniakulttuuriin ja -väkivaltaan liittyvän alueellisen osaamisen lisäämiseen.
On syytä, että Tynkkysen lisäksi muidenkin silmät aukeavat vihdoin sille, millaisia ongelmia kunniakulttuuri ja sen toteuttajat Suomessa synnyttävät. Satojen tuhansien eurojen hankkeistus, auttaminen ja osaaminen eivät pelasta maatamme ja lapsiamme ja naisiamme, vaan lainsäädäntö on korjattava siten, että nämä vakavat yhteiskunnan ja yksilön turvallisuutta horjuttavat ongelmat voidaan poiskitkeä Suomesta.
Raija Koivisto-Rasmussen (ps.)
Kestävän yhteiskunnan tutkija
Vaasa