Home / Kolumnit / Poistojen määrän pitäisi nousta Vaasassa

Poistojen määrän pitäisi nousta Vaasassa

Vaasan talousjohtaminen ja poistot

Vaasan valtuuston kokouksessa käsiteltiin jälleen kaupungin poistojen määrää. Pykälä oli nimeltään ”Talouden ja toiminnan seuranta”, mutta siinä esitettiin samalla muutoksia talousarvioon.

Poistojen määrää nostettiin jo toista kertaa tänä vuonna, nyt yli kahdella miljoonalla eurolla.

Poistoiksi kutsutaan sitä laskennallista summaa, joka vähennetään kaupungin tai yrityksen tuloksesta omaisuuden arvon laskiessa. Poistojen määrää voi vähentää myymällä omaisuutta, tai kasvattaa ostamalla uutta eli investoimalla.

Vaasa on investoinut voimakkaasti viime vuosina, joten poistojen määrä pitäisi nousta, eikä ainakaan laskea. Silti joka vuosi budjettikokouksessa poistojen määrää esitetään useita miljoonia pienemmäksi kuin edellisen vuoden toteutunut tilanne oli.

Syitä en ole saanut selville vaikka moneen kertaan olen kysynyt. Onko se tahallista vai vahinko? Onko kaupungin talousjohtaminen siis huonoa koska ei osata, vai koska halutaan tietoisesti tehdä väärin?

Kumpikaan vaihtoehto ei kuulosta hyvältä. Toivottavasti on olemassa joku kolmas vaihtoehto, jota en vain näe tässä.

Vuosi sitten, 14.11.2015, mainitsin samasta asiasta kirjoituksessani sekä sitä seuranneessa valtuuston budjettikokouksessa. Poistoista unohtui miljoonia euroja, eli annettiin valtuustolle se käsitys, että kaupungin budjettiin on käytettävissä enemmän kuin oikeasti olikaan.

Oheisesta taulukosta voi kätevästi tarkistaa summat viime vuosilta, vasemmalla näkyy valtuustolle esitetty poistojen määrä marraskuun budjettikokouksessa seuraavalle vuodelle, ja oikealla näkyy miten meni noin niin kuin tilintarkastajan mielestä. Tämän vuoden luku saattaa vielä tuostakin kasvaa.

Vaasan kaupungin talousjohtaja Jan Finne kertoi valtuuston kokouksessa, että ”yhtenä kaupungin talouden tasapainotuskeinona piti olla kaupungin poistojen alentaminen.” Tämä siis ei ole sallittua tai mahdollista.

Ja ”tästä syystä tämä määrärahamuutos tässä vaiheessa”. Pitäisikö tänä vuonna ennen budjetin luomista ottaa selville, mikä on oikea tapa, kun aika monta vuotta on jo mennyt pieleen.

Minulla ei ole talousalan opintoja, enkä siis tiedä, mutta minulle on kerrottu, että poistot eivät ole rakettitiedettä. Kaupungin omaisuuden arvosta saadaan yksinkertaisella laskutoimituksella poistojen määrä laskettua.

Mutta jos edes yksinkertaiset asiat eivät onnistu, niin huoleni onkin miten kaupungin talousjohto pärjää vaikeampien asioiden kohdalla.

Paremmin asiaa tuntevat voisivat kertoa minulle, ja varsinkin kaupunkimme talousjohtajalle, miten poistot täsmälleen lasketaan. Minä en käsitä, miten se arvio voi joka vuosi heittää noin viisi miljoonaa euroa.

Talousjohtaja lupasi valtuustolle asiasta selvityksen. Ehkäpä se selviää sieltä sitten viimeistään budjettikokouksessa.

Niinhän ei ainakaan voi käydä, että taas tehdään sama virhe, eihän?

LAURI KARPPI (ps.)

kaupunginvaltuutettu, Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa