Home / Muut / 5G Vaasassa: mitkä ovat sen hyödyt?

5G Vaasassa: mitkä ovat sen hyödyt?

Viime aikoina teknologina saralla yksi keskeisistä puheenaiheista on ollut 5G-yhteydet. Ne ovat yleistyneet suhteellisen vauhdikkaasti ja markkinoille on tullut monia 5G-verkossa toimivia puhelimia. Näiden puhelimien hinnat ovat tulleet alas viime aikoina, joten 5G on tullut yhä useamman kuluttajan ulottuville. Monet ihmiset saattavatkin kysyä, että mitä konkreettista hyöytä 5G-yhteys tuo, kun 4G yhteyskin toimii hyvin. Pyrimme tässä artikkelissa vastaamaan näihin kysymyksiin. Alkuun on hyvä luoda katsaus tilanteeseen, joka johti 5G:n tuloon markkinoille.

Älypuhelimia ja nopeampia yhteyksiä

Viime vuosikymmeniä on leimannut teknologian nopea kehittyminen ja älylaitteiden yleistyminen. Ero on melkoinen, jos vertaamme nykyhetkeä esimerkiksi 1990-luvun loppuun ja 2000-luvun alkuun. Tuolloin Suomessa elettiin Nokian suuruuden vuosia ja kännykät yleistyivät kaikkialla. Nokia sai kuitenkin pian kilpailijan Applesta, jonka vuonna 2007 esitelty ensimmäinen iPhone merkitsi uudenlaisen ajan alkua kännykkämarkkinoilla. Iphonen lisäksi Anroid -käyttöjärjestelmää käyttäneet puhelimet yleistyivät ja Nokia menetti lopulta asemansa. Nokian romahdus ei suinkaan tarkoittanut puhelinbisneksen loppua, vaan kosketusnäytölliset älypuhelimet alkoivat levitä kulovalkean tavoin. Tämä muutti ihmisten päivittäistä elämää merkittävästi.

Älypuhelimien ja niiden sovelluksien kehittyminen merkitsi sitä, että ihmiset pystyivät hoitamaan yhä enemmän asioita kätevästi älykännykän avulla. Karttapalvelut tekivät perinteisitä navigaattoreista tietyssä mielessä tarpeettomia ja pankkisovelluksien ansiosta jokaisella kulki käytännössä pankki mukanaan. Älykännykät mullistivat myös viihteen, sillä Netflxin kaltaiset palvelut mullistivat elokuvien ja sarjojen katsomisen. Spotify oli tehnyt saman musiikille vain hetkeä aiemmin: levymyynti laski ja musiikki siirtyi yhä digitaaliseen muotoon Spotifyn ja Deezerin kaltaisiin suoratoistopalveluihin. Verkkopelaaminen yleistyi myös, sillä entistä tehokkaammat älykännykät tarkoittivat, että niiden omistajilla kulki myös pelikone mukanaan. Tällaisessa digitaalisessa ympäristössä myös suomalaiset vedonlyöntisivustot kilpailivat ihmisten vapaa-ajasta muiden eri pelimuotojen kanssa. Viihteen digitalisoituminen tarkoitti sitä, että ihmisten käyttämän datan määrä räjähti ja tämä lisäsi tarvetta entistä nopeammille yhteyksille.

Verkkoyhteyksien kehitys vastaa lisääntyvän datan haasteeseen

Aikoinaan 2G mahdollisti GSM-puhelut ja sitten 3G teki mahdolliseksi ensimmäiset datayhteydet käyttäjien puhelimiin. Monet muistavatkin varmasti vielä legendaariset GSM-puhelimet ja niitä seuranneet 3G-yhteyttä hyödyntäneet puhelimet. 3G:stä siirryttiin nopeampiin 4G-yhteyksiin, joiden avulla oli ja on mahdollista esimerkiksi katsoa videoita puhelimella. Siirtyminen 4G:hen vaikuttaa lähes täydelliseltä, sillä esimerkiksi teleoperaattori DNA kertoi, että 3G:ssä lähetettävän datan määrä on nykyään minimaalinen ja se sulkee 3G-verkkonsa vuoden 2023 loppuun mennessä. DNA:n edustajan mukaan kyseisen vuoden lopulla 3G on ollut televiestinnän käytössä lähes 20 vuotta ja nykyaikaisemmat verkkoratkaisut (esimerkiksi juuri 4G ja 5G) saavuttavat paljon suurempia nopeuksia tiedonsiirrossa. Niiden kapasiteetti on myös suurempi, kuin 3G-verkoissa. Tämä heijastelee tahtia, millä verkkoyhteydet ovat kehittyneet viime aikoina. Vaikka menneisyys antaa hieman osviittaa, on tulevaisuuden ennustaminen vaikeaa. Tämä on totta etenkin 5G-yhteyksien kohdalla, joihin siirrymme seuraavaksi.

Mikä 5G tarkalleen on ja mitä hyötyä siitä on?

Nyt on aika siirtyä jutussamme siihen vaiheeseen, että selvitämme mikä 5G on ja mitä hyötyä siitä on tavalliselle vaasalaiselle. Yksinkertaisesti ilmaistuna 5G on viidennen sukupolven mobiili tiedonsiirtojärjestelmä. Sen tarjoama keskeinen hyöty kuluttajalle on se, että tieto liikkuu selvästi entistä nopeammin sekä myös varmemmin. Käytännössä tämä tarkoittaa aluksi tavalliselle kuluttajalle sitä, että esimerkiksi YLE Areenan ja Netflixin kantaiset sovellukset toistavat videoita pätkimättä ja sujuvasti. 5G-yhteyksien kehittäminen ei hyödytä ainoastaan niitä käyttäviä asiakkaita, vaan myös 4G-yhteydet nopeutuvat, kun nykyistä verkkoa nopeutetaan ja suuria määriä dataa käyttävät kuluttajat siirtyvät käyttämään 5G-yhteyksiä. Näin ollen sinun ei tarvitse edes olla 5G:n asiakas hyötyäksesi sen vaikutuksista!

5G sopii esimerkiksi myös kaupunkien käyttöön

5G:n tarjoamat hyödyt eivät rajoitu pelkästään ihmisten surffailuun ja datankäyttöön, vaan 5G:llä on vaikutusta myös esimerkiksi kaupungeille. 5G-yhteyksien avulla on esimerkiksi mahdollista saada enemmän tietoa ympäristöstä eri sensorien avulla. Nopeat yhteydet mahdollistavat sen, että kaupungit voivat esimerkiksi asentaa lukuisia sensoreita mittaamaan mm. kaupunkien ilmanlaatua. Toinen hyödyllinen sovellus voi olla sensorien käyttäminen siihen, että ne kertovat missä päin kaupunkia on vapaita parkkipaikkoja. 5G tuleekin luultavasti johtamaan siihen, että sensorien määrä räjähtää ja myös niiden akunkesto oletettavasti paranee melkoisesti. On mahdollista, että tulevaisuuden patterien kestoaika sensoreissa on jopa kymmenen vuotta. Yhden tukiaseman alla saattaa olla jopa kymmeniätuhansia sensoreita, jotka rekisteröivät ympäristöä. 5G-yhteyksien avulla on siis mahdollista parantaa ja sujuvoittaa mm. asumis- ja liikkumiskokemusta kaupungissa.

Esineiden internet ja 5G

Koska 5G on uutta tekniikkaa, on varmasti niin, että emme vielä edes osaa kuvitella, mitä kaikkia sovellusmahdollisuuksia sillä on tulevaisuudessa. Koska tämä artikkeli keskittyy tavallisten kansalaisten saamiin hyötyihin, emme käsittele kaikkia niitä mahdollisuuksia, joita 5G tarjoaa yrityksille. Sen sijaan luomme katsauksen siihen, miltä tavallisen vaasalaisen tulevaisuus saattaa näyttää tulevaisuuden älykodissa. Esineiden internet, tai IoT (Internet of Things tai joskus IoE eli Internet of Everything) on yksi tulevaisuuden skenaarioista, joka tarvitsee nopeita internetyhteyksiä massiivisten datamäärien siirtämiseen. Esineiden internetillä tarkoitetaan yksinkertaistettuna sitä, että IoT -tekniikoiden avulla on mahdollista liittää laitteita internetiin. Näistä laitteista on mahdollista lukea tietoa tai niitä voidaan ohjata internetin yli. Nämä laitteet voivat olla monenlaisia: niitä voivat olla, vaikka lämpömittarit, älykellot tai jopa ajoneuvot! Esineiden Internetin alle menevät myös erilaiset anturit, jotka mittaavat esim. kosteutta tai lämpötilaa. Internet mahdollistaa myös sen, että esineet ovat yhteydessä toisiinsa ja jakavat sekä vastaanottavat tietoa. Käytännön esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa aktiiviranneke, joka lähettää käyttäjälle ilmoituksen askeltavoitteen täyttymisestä. Asumisen suhteen voimme kuvitella esimerkiksi kosteutta mittaavan anturin asentamisen mökin vesijohtojen lähelle: kosteuden noustessa esim. putkirikon myötä anturi lähettää varoituksen omistajalle. Tällä keinolla voitaisiin välttyä ikäviltä yllätyksiltä ja kalliilta korjauksilta.

About Toimitus

Check Also

Millaista on Vaasan viihtyisä kaupunkielämä

Vaasaan suunnataan yleensä kesällä, ensisijaisesti sen saaristoa, rantoja ja ulkoliikuntaa täyttä oleviin luontokohteisiin. Mutta vaikka …

Vastaa