Pääseekö ihminen eroon orjuudesta
Pitkään aikaan on pyörinyt mielessäni sellainen asia, että ennen vanhaan ihmiset tekivät töitä elämää varten, mutta nykyisin ne elävät töitä varten!
Historiansa varrella ihminen on aina tavoitellut perusperiaatteita, jolloin parantaisi elämänsä laatua.
Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan ole yrittäneet yhtä paljon, eivätkä kaikki välttämättä ole saavuttaneet tavoitteitaan, mutta yrittäminen kumminkin on jatkunut aina.
Kaksi tärkeimmistä periaatteista on mm. oikeudenmukaisuus ja vapaus, joista ihminen on maksanut jopa hengellään ja verellään. Kun katsomme pinnallisesti viimeisiä vuosisatoja ja vertaamme silloisten ihmisten elintasoa nyky-ihmisten elintasoon, niin huomaa, että kyllä elämän laatu on jossain määrin parantunut. Mutta koko totuus selviää meille vasta silloin kun laskemme, kuinka paljon tämä nykyinen teollinen elämä on maksanut loppujen lopuksi meille!
Katkera totuus on se, että ihminen on pystynyt hallitsemaan tarttuvia sairauksia, keksinyt laitteita ja koneita helpottaakseen elämäänsä, mutta samalla on aiheuttanut jopa tuleville sukupolville kroonisia ongelmia, jotka tekevät tästä planeetasta kunnon helvetti.
Jotkut ongelmat lopullisesti poistettiin, mutta toisten ongelmien nimet vaihdettiin, vaikka ytimessään ne olivat ihan samoja.
Vapautta on tulkattu ja käsitetty eri tavalla, vaikkeivät kaikki olekaan sitä edes kokenut tai tavoitellut.
Toiset kansat kymmeniä vuosia kestäneen taistelun jälkeen saivat poliittista vapautta, mutta jäivät lopulta kiinni kiireisen ja stressaavan teollisen elämän seittiin. Näissä maissa toisista kansalaisista tuli työnantajat ja pääoman omistajat ja toisista tuli työntekijät.
Raha tuo mukanaan ensisijaisesti valtaa, mitä voi käyttää eri tarkoituksiin. Kun valta yhdistetään ahneuteen siitä seuraa toiselle osapuolelle stressi, paino, kiire ja epävarmuus, mitkä riittävät ihmisen murtumiseen kokonaan.
Heikko ja alakantissa oleva ihminen murskaantuu vahvemman saappaiden alla, koska hänen arvo on kiinni hänen tuotannon arvosta ja määrästä. Tässä myös poliittiset ovat omalta osaltaan syyllisiä, koska se, joka maksaa eniten veroa on arvokkaampi kansalainen.
Katsokaamme hetken näitä pääosakeomistajia, jotka tunnissa mullistavat jopa tuhansien ihmisten elämää vain sen takia, että haluavat lisää ja lisää rahaa, mitä ei koskaan riitä.
Ihminen on sen verran monimutkainen ja ristiriitainen olento, joka toimii usein ennakkoarvaamattomasti, sillä käyttää ja kaipaa eläimellisiä tarpeitaan yhtä paljon, kuin älyään ja viisauttaan.
Näin ollen päädymme siihen tulokseen, että ihminen ei ole vieläkään päässyt edes demokraattisissa ja hyvin kehittyneissä maissa orjuudesta eroon, koska ennen vanhaan rikkaat ihmiset ostivat köyhän ihmisen kehon ja käyttivät hänen fyysistä voimaa viimeiseen tippaan asti, mutta nyt muka vapaana oleva työntekijä on pannut jopa henkensä ja sielunsa pantiksi työnantajan työpöydän laatikkoon.<
Farzad Moghaddam pour.