Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / 50 metrinen savupiippu nousi yliopiston alueelle

50 metrinen savupiippu nousi yliopiston alueelle

VEBIC-laboratorion asennukset etenevät – 50-metrinen savupiippu nostettiin paikalleen

Vaasan yliopiston VEBIC-laboratorion asennustyöt etenivät keskiviikkona Palosaarella, kun paikalle pystytettiin 50 metriä korkea ja 24 tonnia painava savupiippu. Piippu tulee VEBICin polttomoottorilaboratorion käyttöön ja sen on valmistanut ilmajokelainen perheyritys Seipin.

Puuskaisesta tuulesta huolimatta savupiippu saatiin hyvin paikalleen.

Vaasan yliopiston rehtorin Jari Kuusiston mukaan VEBIC on konkreettinen askel Vaasan yliopiston uuden strategian toteutumisessa. Vuosien 2017–2020 strategiassa Vaasan yliopiston ydinviesti on tuoda energiaa liiketoimintaan.

Vaasan yliopisto kehittää voimakkaasti uuden strategiansa mukaisia painoaloja, joista yksi on energia ja kestävä kehitys. VEBIC-laboratorion lisäksi yliopistolla on useita energia-alaan liittyviä uusia tutkimushankkeita. Yliopisto tulee myös palkkaamaan uusia tutkijoita energia-alalle, sanoo rehtori Kuusisto.

Asennuksia tehdään pitkin syksyä

VEBIC-laboratoriohankkeesta vastaavan projektipäällikön Janne Suomelan mukaan laboratorion asennus- ja koneistustyöt pääsivät alkamaan elokuussa ja ovat hyvällä mallilla.

Liki kaikki urakoitsijat on valittu ja vauhti asennuksissa alkaa tästä kiihtyä. Wärtsilästä on tulossa kaksi keskinopeaa moottoria tutkimuskäyttöön. Polttoainelaboratorion odotamme käynnistyvän vuoden loppuun mennessä ja pääosa polttomoottorilaboratorion asennuksista saadaan valmiiksi alkuvuoteen mennessä, Suomela kertoo.

Vaasan yliopiston VEBIC-laboratorio sijaitsee Vaasa Parksin EnergyLab -rakennuksessa Palosaarella. VEBIC-laboratoriokokonaisuus on osa laajaa VEBIC (Vaasa Energy Business Innovation Centre) -tutkimusalustaa, jossa yhdistetään yliopiston monialaista osaamista tehokkaan energiantuotannon ja -liiketoiminnan sekä kestävän kehityksen haasteisiin vastaamiseksi.

VEBICin laboratorioissa tutkitaan muun muassa moottorien polttoainejoustavuuden parantamista, uusiutuvia polttoaineita ja päästöjen merkittävää vähentämistä lähelle nollatasoa.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Freyr Battery ehkä Vaasaan

FREYR Battery (“FREYR”), uuden sukupolven akkukennojen tuotantokapasiteetin kehittäjä on allekirjoittanut aiesopimukset (Memorandum of Understanding) Suomen …

Vastaa