Strømkalkulator 2019 | Forbrukslån uten Sikkerhet | Traffikalt grunnkurs | Varmepumper i Norge | Beste Forsikring | Hjemmealarm | Søk Kredittkort | Billigste Telefonabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvvemmälle Vaasaan: Keisarillisen Venäjän matkailukortti 1856

Näe syvvemmälle Vaasaan: Keisarillisen Venäjän matkailukortti 1856

Löytö World Digital Librarystä

Tämä kortti on yksi 82 kortin matkamuistosarjasta. Kortit esittävät keisarillisen Venäjän provinsseja sellaisina kuin ne kortin tekijöiden mielestä olivat 1856.

Kukin kortti esittää yleiskuvan provonssin eli maakunnan kulttuurista, historiasta, taloudesta ja maantieteestä sellaisena kuin tekijät sen kuvasivat. Kortin etuosassa kuvataan jokia, vuoria, suuria kaupunkeja ja tärkeimpiä toimialoja. Kunkin kortin takana on maakunnan kartta, maakuntien sinetti, tiedot väestöstä ja kuva asukkaiden paikallisesta puvusta. Tässä kortissa kuvattu Vazaskaia guberniia (Vaasan maakunta)  Matkailukortti näyttää vahvasti mielikuvituksen tuotteelta.

Vaasan tutoutui palossa 3. elokuuta 1852, siis neljä vuiotta ennen kortin julkaisemista.  Laaja tulipalo, tuhosi suuriman osan Vaasan kaupungista. Tulipalo alkoi Läntisen Pitkänkadun varressa sijainneesta turvepehkuvarastosta. Vaasan 403 talosta tuhoutui 379 taloa ulkorakennuksineen, ja kuusi ihmistä sai palon seurauksena surmansa. Palossa tuhoutuneiden talojen arvoksi on laskettu 290 000 hopearuplaa,

Keisari Nikolai I:n käskykirjeellä 1.3.1854 uusi Vaasa päätettiin rakentaa Klemetsön niemelle noin 7 kilometrin päähän palaneesta kaupungista. Keisaria miellyttääkseen uuden kaupungin nimeksi päätettiin vuonna 1855 Nikolainkaupunki. Kaupungin uusi nimi herätti runsaasti vastustusta ja sitä käytettiinkin vain virallisissa yhteyksissä, kansan suussa kaupunki oli edelleen Vaasa.

Korttisarjan Vaasa Provinssi-kortti  perustui vain mielikuvitusmatkaan ja heikkoon uutisten ja historian tuntemukseen. Tietysti kysymys saattoi olla siitäkin, että korttisarja oli jo niin pitkälle valmisteltu että sitä ei voinut enää muuttaa.

Katso muut Suomen provinssit

World Digital Library

Katso kortti isokokoisena täältä:

https://www.wdl.org/en/item/733/#q=vaasa+finland&qla=en

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa