Home / Muut / Wasa Stationin rakentamisen aloittaminen on ollut kivinen polku

Wasa Stationin rakentamisen aloittaminen on ollut kivinen polku

Monet vaasalaiset ja muutkin Wasa Station -projektista kiinnostuneet ovat seuranneet varmasti mielenkiinnolla viimeisten vuosien tapahtumia. Uuden tapahtumakeskuksen rakentamista on heitelty puoleen sekä toiseen, ja sitä on ollut hidastamassa milloin mikäkin seikka. Rakentamisurakka pyritään käynnistämään mahdollisimman pian. Viimeisimpiä käänteitä projektin suhteen ovat olleet Vaasan kaupunginvaltuuston hyväksyntä uuden kiinteistöyhtiön perustamiselle sekä 52 miljoonan euron laina Musiikkitalon rakentamiselle.

Wasa Station tarkoituksena tuoda elävyyttä sekä tapahtumia

Wasa Station -projekti on ollut käynnissä jo vuodesta 2013 saakka ja vielä vuonna 2021 sen rakentaminen odottaa alkamistaan. Rakennukseen vaadittavan rakennusajan on arvoitu olevan 3-5 vuotta, joten valmiin rakennuksen käyttöä joudutaan vielä toistaiseksi odottelemaan. Rakennusprojekti vaatii kärsivällisyyttä aivan kuten pitkävetovihjeet.

Yksi tärkeitä seikkoja Wasa Stationin suhteen on se, että sen on tarkoitus olla enemmän tapahtumakeskus kuin vain pelkkä ostoskeskus. Rakennusta halutaan kyetä käyttämään monipuolisesti erilaisten tapahtumien, erityisesti musiikkitapahtumien suhteen. Musiikkitalon lisäksi rakennukseen tulee osana myös kauppakeskus, ravintoloita, hotelli, asuntoja sekä toimistotiloja. Kyseessä on varsinainen monitoimitalo, jolla pyritään tuomaan lisää elävyyttä Vaasan vanhan linja-autoaseman paikalle, Vaasan pohjoispuolelle.

Yksityishenkilön valituskierre yhtenä viivästyksen syynä

Yksi ehkä mielenkiintoisimpia jarruttavia tekijöitä projektin suhteen ovat olleet yksityishenkilöiden tekemät valitukset. Suomessahan kaikilla on oikeus ilmaista mielipiteensä ja tämä koskee myös julkisia projekteja. Rakennuskohteiden sijainti tai ulkomuoto ei välttämättä ole kaikkien mieleen ja tämä on tullut ilmi myös Wasa Stationin suhteen.

Valituksen tehneen henkilön mukaan valmisteilla oleva rakennus näyttää aivan huumeruiskulta ja kokee, että rakennuksen suunnitelleet henkilöt ovat olleet huumeiden vaikutuksen alaisena suunnitelmia tehdessään. Henkilö valitti asiasta oikeuteen, mutta hallinto-oikeus hylkäsi kyseisen valituksen. Tämä ei kuitenkaan lannistanut tekijää, vaan hän siirsi valituksen edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kuten muutkin oikeusjutut, myös tällä kertaa käsittelyajan pelättiin venyvän. Korkeimmalta hallinto-oikeudelta onnistuttiin kuitenkin pyytämään nopeutettua käsittelyaikaa, joka onnistui myös hallinto-oikeuden kohdalla. Lopulta muutaman kuukauden jälkeen korkein hallinto-oikeus hylkäsi yksityishenkilön tekemän valituksen ja projekti pääsi etenemään.

Valituksen lisäksi isona jarruna on toiminut korona

Vuonna 2020 rakennusurakan alkaminen oli jo hyvin lähellä, mutta kaikkia haasteita ei kuitenkaan ollut vielä koettu tässä vaiheessa. Maailmanlaajuisesti pyyhkäissyt koronavirus rantautui myös Suomeen ja sai projektin pitkälle tauolle. Ihmiset jäivät koteihinsa ja isoja projekteja lykättiin investointien vähentyessä. Toisaalta suomalaiset nettikasinot lisäsivät kannatustaan ihmisillä ollessa enemmän vapaa-aikaa. Pikkuhiljaa pandemiasta on kuitenkin lähdetty toipumaan ja investointi-innokkuus on jälleen lisääntynyt. Wasa Stationin rakentamisesta vastaa YIT. Valmistumisen jälkeen rakennuksen uskotaan tuovan kunnalle lisää verotuloja jopa reilun 1 miljoonan euron edestä. On myös hyvä huomioida Wasa Stationin työllistävä vaikutus, sen uskotaan luovan jopa 400 uutta työpaikkaa Vaasaan.

About Toimitus

Check Also

Millaista on Vaasan viihtyisä kaupunkielämä

Vaasaan suunnataan yleensä kesällä, ensisijaisesti sen saaristoa, rantoja ja ulkoliikuntaa täyttä oleviin luontokohteisiin. Mutta vaikka …

Vastaa