Home / Kolumnit / Vaasassa puhutaan liikaa kielestä

Vaasassa puhutaan liikaa kielestä

Vanhanaikuinen kieli- ja puoluepolikointi pois

92-vuotias vaasalainen sotaveteraani totesi viikolla, että nyt puhutaan liikaa kielestä, kun pitäisi keskittyä kehittämiseen. Olen täysin samaa mieltä.

Kun teemme työtä Vaasan eteen, siitä hyötyvät ensisijaisesti tietenkin suomenkieliset – joita hienossa kaupungissamme on 69,5 prosenttia – mutta myös ruotsinkieliset (22,6 %) ja muun kieliset (7,9 %).

Yksilötasolla työpaikat, koulutus ja terveyspalvelut ovat kaikille sataprosenttisen tärkeät.

Maamme hallitus keskittyi puoliväliriihessään turhan paljon kielipolitikointiin ja puoluetaktikointiin. Vientiteollisuuden ja yrittäjyyden toimintaedellytysten monipuolisen kehittämisen sijaan hehkutettiin parin tuhannen nuoren kielitaidon de facto heikentämisellä.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänimagneetti Macron vahvisti sen tosiasian, että perinteisen puoluepolitiikan aika on ohi.

Itse nautin eduskunnassa eniten siitä, kun eri puolueiden hyvien kollegoiden kanssa kulisseissa pystyy edistämään seudulle ja Suomelle tärkeitä hankkeita.

Eduskunnan televisioitu kyselytunti vanhanaikaisine syyttelyineen antaa usein huonon – mutta onneksi pääosin väärän – kuvan päätöksentekokulttuurista.

Politiikka on joukkuepeliä joka tasolla. Tämä pätee erityisesti Vaasan seudun kehittämiseen globaalilla pelikentällä.

Esimerkiksi Pohjanmaan liiton hallituksessa emme minun aikanani ole kertaakaan olleet erimielisiä tai äänestäneet mistään strategisesti tärkeästä asiasta.

Vaasassa saamme olla ylpeitä naisenemmistöisestä uudesta valtuustosta sekä monista uusista vaikuttajista.

Meillä on kaikki edellytykset lähteä yhdessä positiivisesti kehittämään tulevaisuuden huippuseutua.

Pohjolan energiapääkaupungin päivitetyn strategian tulevien vuosien toteuttaminen innovatiivisine projekteineen tulee olemaan globaalisti uniikkia. Tähän liittyy myös aito huolenpito nuorista ja senioreista. Kaveria ei jätetä.

Puolueiden tai kielen keinotekoinen ylikorostaminen on vanhanaikaista eikä anna oikeaa kuvaa iloisesta nuorekkaasta koulutuskaupungistamme.

Ennen ihmiset seurasivat puolueita ja ilmiöitä akselilla oikea–vasen. Tänä päivänä seurataan kehittäjiä ja verkostojen strategisen energian suuntaa akselilla taaksepäin–eteenpäin.

Vaasassa mennään eteenpäin. Valtaosa vaasalaisista myös elää, työskentelee ja harrastaa monikielisessä ympäristössä. On monta kieltä, mutta olemme yhtä mieltä.

Toivon sydämestäni, että paikallislehtemme palaavat joulua edeltävään aikaan, jolloin esimerkillisesti loivat mahtavaa yhteishenkeä yli rajojen.

Kunnioitettua sotaveteraania kompaten totean, että kaupungin ja seudun kehittämiseen on keskityttävä sataprosenttisesti.

JOAKIM STRAND (r.)

kansanedustaja

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa