Urbaani löytöretkeily

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Urbaani löytöretkeily

Wikipedia kirjoittaa Urban Explorationista mm. näin: Urbaani löytöretkeily (engl. Urban exploration) tarkoittaa (usein kaupungeissa olevien) yhteiskunnan normaalissa kulussa näkymättömien tilojen tutkimista. Esimerkkejä suosituista tutkimispaikoista: -hylätyt rakennukset (tehtaat, autiotalot) -tunnelit -viemärit -käytössä olevat rakennukset (katto, huoltotilat) Urbaanin löytöretkeilyn harrastajilla on tapana noudattaa tiettyjä eettisiä perussääntöjä, joissa kunnioitetaan itse käyntikohdetta, sen omistavaa tahoa sekä muita löytöretkeilijöitä, jotka mahdollisesti käyvät kohteessa myöhemmin. Säännöstön ajatuksena on jättää rakennukset samaan tilaan kuin missä ne olivat sinne tullessa. Yleisesti käytetty UE-harrastajien motto on "ota pelkkiä kuvia, jätä vain jalanjälkiä".

Wikipedia: http://fi.wikipedia.org/wiki/Urbaani_l%C3%B6yt%C3%B6retkeily

Nimimerkki Mortus kirjoittaa UE-Foorumilla marraskuun 07. 2005 varsin osuvasti:

”Itse en niinkään usko, että urban explorationin tuleminen "suuren yleisön" tietoisuuteen vaikuttaisi siihen, miten paikkoja suljetaan, ja miten niitä valvotaan. Kyllähän nykyiselläänkin ovia ja luukkuja lukitsevat ihmiset ovat hyvin tietoisia mm . vandaaleista, sekä graffitinmaalaajista. Käytössä olevien kohdalla taasen saa aina silloin tällöin lukea lehdestä varkaista, jotka ovat välikaton kautta onnistuneet pujahtamaan sisään. Tyhjien paikkojen lukitseminen nykyiselläänkin on sitä, että helpot reitit tukitaan, tokihan sitä tekevillä ihmisillä on tieto, että joka tapauksessa aina sisään menee joku, jos haluaa.

Mikäli haastatteluissa ja vastaavissa pysytään valokuvauksen, historian ja dokumentoinnin kannalla, en usko, että julkisuudesta on mitään haittaa. Sensijaan jutut, joissa käsiteltäisiin extremeä ja seikkailua, sekä sitä, kuinka väärään paikkaan otettu askel voi halvaannuttaa, ovat niitä, joiden aiheuttamia ongelmia tuskin tarvitsisi ihmetellä. Tuollaiset saattaisivat todellakin aiheuttaa sen, että urban explorationista tulisi jonkinlainen muoti-ilmiö tiettyjen ihmisen keskuudessa.

Mikäli näitä "extreme-ihmisiä" rupeaisi kovinkin paljon olemaan, voisi mm. viralliset tahot jo kiinnostua asiasta, jonka lisäksi ei voitaisi välttyä lieveilmiöiltä, joissa aina joku on sorkkaraudan kanssa tutkimassa sitä lähistön käytössä olevaa tehdasta, tai yrityksen varastoa (jotka monesti voivat olla hyvinkin tyhjän ja epäsiistin näköisiä).

Lisäksi kukaan tuskin haluaa saada tietoonsa teinilaumaa, joka on aloittanut ue:n sen ollessa "tosi cool" ja tipahtaessaan muutaman kerroksen halvaantuen kaulasta alaspäin. Ja vain siksi, että ollessaan cool, ei kuitenkaan käsitetty niitä harrastukseen ihan oikeasti liittyviä riskejä, kuten juuri putoamisia, heikkoja rakenteita, terveydelle hyvinkin haitallisia aineita ja muita, joita on hyvä -ja lähes välttämätön oman terveyden kannalta- ottaa huomioon..”


Wasa Underground

Wasa Underground Vaasapediassa: Wasa Underground

Vaasalainen UE ryhmä - Wasa Underground: Wasa Ue: Blogi

Wasa Undergroundin kuvagalleria Picasassa - Wasa Ue: Kuvagalleria