Wasa Underground

Vaasapedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wasa Underground

Wasa Underground on projekti, jossa julkaistaan kuvia Vaasan seudun hylätyistä rakennuksista ja paikoista sekä kirjoitetaan niihin liittyviä tarinoita.

Historia

"Muistan vielä ne tunteet, jotka sain kun ensimmäisiä kertoja Googlen kautta etsin hylätyistä paikoista tietoa. Olo oli kuin pikkupojalla, joka oli saanut uuden lelun, koska samanlaisella innostuksella ahmin tietoa ja kuvia näistä paikoista. Tämä hylätty mielisairaala on jäänyt niistä parhaiten muistoihini ja sen kautta oma innostus lähti tätä harrastusta kohtaan nousemaan. Monta vuotta tuli katseltua netistä kuvia ja tarinoita Yhdysvaltojen hylätyistä paikoista. Ajatus tuntui kiehtovalta ja jännittävältä nähdä paikkoja, jotka ennen olivat täynnä elämää, ja miten ne olivat täysin muuttuneet entisistä loistovuosistaan. Jokaisen paikan historia ja tarinat olivat hyvin liitetty kuvallisen kerronan kanssa yhteen. Sivustot tarjosivat elämysmatkan suoraan näytöltä, jolloin heräsi ajatus:"Miksen myös minä voisi tehdä tätä?" Ystäväpiiri onneksi antoi otollisen kasvualustan yhteisen innostuksen muodostuessa oikeaksi harrastukseksi ja nimeksi: Urban Exploration. Wasa Underground nimi tuli paikallisen Radio-ohjelman nimeltä Vaasa Underground kautta, jossa esiteltiin Vaasalaisia bändejä. Wasa Undergroundin tarkoituksena tulisi olemaan hylättyjen paikkojen kuvaaminen, joiden olemassa olosta ei tiedetty tai ne haluttiin unohtaa. Meidän mielestä ne ansaitsevat kunnioituksen sekä paikan Vaasan historiassa."

Lord Cepavius"7-vuotiaana, Purolan vanha hylätty ampumarata. Radan sisäpuolelle pääsi kiipeämällä puunoksaa pitkin. Itse ampuradan seinien sisällä oli varmaankin parisen metriä leveä kulkuväylä. Kaikki oli niinkuin koskatahansa joku voisi kävellä sisään pääportista, ladata aseensa ja ruveta ampumaan. 15-vuotiaana, omakotitalo jonka asukas ehkä oli joutunut ikänsä ja kuntonsa puolesta valtion hoidettavaksi, ei sukulaisia pitämässä huolta talosta. Talon kellariin pääsi sisälle, muistan aikoinani ihmetelleeni kovasti, miksi keskellä kellaria oli valtava kivi. Talo oli siis rakennettu suoraan kallion päälle. Tämä kivi jakoi sitten kellarin osiin ja yhdestä nurkasta sitten löytyi kasoittain vanhoja sanomalehtiä ja henkilökohtaisi papereita. Tuonne piti kävellä kapeata kiven reunustamaa käytävää pitkin. Hylätty on aina kiinnostanut, on se sitten junanvaunun ikkunasta nähty, graffitein vuorattu tyhjä varastohalli, vanha teurastamo tai mystinen tunneli joka johtaa jonnekkin epämääräiseen. Kaikki nuo hylätyt kertovat jonkun tarinan, sitä pitää vain osata virittäytyä oikealla taajuudelle ja kuunnella. Kamera voi tallentaa osan tuosta tarinasta. Ei turhaan sanota, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Olen siis aina ollut kiinnostunut UE:sta, tietämättäni. Se vain konkretisoitui joitan vuosia sitten, selailtuani jotain sivua netissä ja jotenkin linkittäen itseni Henk van Rensberginsivuille. Linkkejä eteenpäin selatessani havaitsin että muitakin ihmisiä kiinnostaa sama. Joidenkin vuosien kuluttua, tarkemmin keväällä 2006, muutamien ystävieni kanssa olimme selanneet internetin ihmemaan sivusto lähes puhki ja rupesimme miettimään ,että kyllähän sitä kotoisassa Vaasassakin on oma unohdettu puolensa. Kamerat ja lamput ladattuina päätimme lähteä suorittamaan tehtävää jonka todellista loppua ei ole vielä näkyvissä. Tämäkin maa kätkee sisäänsä paikkoja jotka moni on jo ehtinyt unohtaa. Niin ei saa käydä. Roskasta ja rappiosta voi nousta valokuvauksen avulla esiin kauniitakin puolia. Paikkojen historialliset taustat ovat tietysti yksi tärkeä osa tässä hommassa. Hyvin vähän vain näistä Vaasan paikoistakin löytyy tietoa. Kirjoja on kahlattu, tiedonmurunen sieltä toinen täältä. Kokonaiskuva hahmottuu pikkuhiljaa. Matka jatkuu, toivotan asiasta kiinnostuneet nauttimaan kuvallisesta kertomuksesta."

General Steel

Ryhmän jäsenet