Home / Kolumnit / Juha Tuomikoski, vihreät – Vaasan virkamihillä homma ei pysy hanskassa

Juha Tuomikoski, vihreät – Vaasan virkamihillä homma ei pysy hanskassa

Vitkutusta, vatkutusta ja vatulointia

Virkamihillä homma ei pysy hanskassa

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REHTORIA EI LAITETA AVOIMEEN HAKUUN. Vaasan kaupunginvaltuusto päätti 25.4., että Vaasan ammattiopisto VAO ja Vaasan aikuiskoulutuskeskus VAKK yhdistetään vuoden 2017 alusta lähtien. Uuden yksikön nimi on Vaasan aikuiskoulutus VAK.

Valtuustosalissa kysyttiin sivistystoimenjohtaja Christina Knookalalta, aiotaanko uuden oppilaitoksen rehtori valita avoimella ja julkisella haulla. Knookala vastasi, että asia on vielä auki.

Vain viikko valtuustokeskustelun jälkeen toisen asteen koulutuslautakunnalle lähti kuitenkin esitys, että tehtävään valittaisiin nykyinen VAOn rehtori Åsa Stenbacka. Valinta esitetään hoidettavaksi virantoimitusvelvollisuuden muuttamisjärjestyksellä, siis ilman avointa hakua. Perusteena että Stenbacka täyttää viran kelpoisuus- ja kielitaitovaatimukset, on antanut suostumuksensa ja on valittu vuonna 2011 julkisella haulla VAOn rehtorin virkaan.

En pysty ottamaan kantaa Stenbackan pätevyyteen johtaa uutta organisaatiota. Pidän kuitenkin riittämättöminä perusteita, joilla ollaan sivuuttamassa avoin haku tehtävään. Uuden organisaation rehtorin tehtävä vuonna 2017 on hyvin erilainen kuin VAOn rehtorin tehtävä vuonna 2011, kahdestakin syystä.

Ensinnäkin uudessa organisaatiossa on mukana myös aikuiskoulutus, joka edustaa hyvin erilaista työkulttuuria kuin Stenbackan tähän asti johtama nuorisokoulutus. Aikuiskoulutuksessa on perinteisesti harjoitettu myös ilta-, viikonloppu- ja kesäkoulutusta, toimittu kilpailluilla markkinoilla, mitattu osaaminen autenttisilla työnäytöillä, sopeutettu koulutus joustavasti vastaamaan muuttuvaan kysyntään, harjoitettu laajaa oppisopimustoimintaa, annettu erittäin spesifejä täydennyskoulutuksen tutkintoja ja henkilökohtaistettu opintoja opiskelijoiden omien koulutustarpeiden mukaan.

Valtakunnallisessa toisen asteen reformissa aikuiskoulutuksen piirteitä tulisi entistä enemmän tuoda myös nuorisokoulutuksen piiriin. Uuden oppilaitoksen rehtorin pitäisi hallita sekä nuoriso- että aikuiskoulutuksen toimintatapa, jotta tämä olisi mahdollista.

Toinen syy, miksi uuden organisaation rehtorin tehtävän tulisi olla avoimessa haussa, ovat toisen asteen koulutuksen rankat leikkaukset. Valtuustolle annettujen lukujen mukaan säästötarve on Vaasassa ensi vuonna 4,7 M€. Tästä musertava valtaosa lankeaa VAOlle (3,9 M€). Viime vuosien tulosluvut eivät viittaa siihen, että se suoriutuisi säästövelvoitteestaan, vaan se joutunee pyytämään kaupungilta lisämäärärahaa. Viime vuonna VAO teki plussaa 0,2 M€, toissa vuonna miinusta.

Yhdistymisen toisella osapuolella VAKK:lla on paljon pienempi säästövelvoite (0,8 M€). Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että VAKK:ssa on ennakoitu nykyiset leikkaukset jo vuosia sitten ja trimmattu organisaatio kuntoon. VAKK:n viimevuotinen ylijäämä oli jokseenkin samansuuruinen kuin ne leikkaukset, joita siltä odotettaisiin ensi vuonna, jos se olisi silloin vielä itsenäinen organisaatio.

Uuden organisaation rehtorin pitäisi hallita sekä nuoriso- että aikuiskoulutuksen erityispiirteet ja toteuttaa toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformi. Lisäksi hänellä pitäisi olla vankka taloudellinen osaaminen ja kyky muutosjohtamiseen rankassa tilanteessa. Näin vaativaan tehtävään pitää tehdä avoin haku ja valita paras mahdollinen hakija. Siksi suosittelen 9.5. kokoontuvalle toisen asteen lautakunnalle, että se hylkää esityksen tehtävän täyttämisestä ilman avointa hakua.

Juha Tuomikoski

Vihreät

VAASA

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa