Home / Tapahtumat / Vaasan urheiluakatemia tukee huippuja

Vaasan urheiluakatemia tukee huippuja

Haku lajivalmennukseen alkaa

Vaasanseudun urheiluakatemia tukee huippu-urheilu-uralle tähtäävien nuorten mahdollisuuksia yhdistää opiskelu ja urheilu. Keinoina ovat lajivalmennus, urheiluyläkoulu ja yläkoululeiritysmalli. Haku lajivalmennukseen alkaa keskiviikkona 8.3. ja päättyy perjantaina 24.3.

Lajivalmennusta järjestetään yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen ja toiminnan piirissä mukana olevien koulujen kanssa, joista Vaasan kaupungin suomen- ja ruotsinkielisellä perusopetuksella on isoin rooli. Lajivalmennuksen päätavoitteena on lisätä päiväaikaan tapahtuvaa harjoittelua, joka tukee urheiluseurojen iltavalmennusta. Urheilevien nuorten aamuharjoittelu on keskitetty yhteiseen ajankohtaan tiistaisin ja keskiviikkoisin.

–       Harjoittelu on pääsääntöisesti valinnaisaine, mutta järjestelyt ovat koulusta riippuen erilaisia, kertoo Vaasan kaupungin liikuntakoordinaattori Jaakko Saarinen, joka vastaa valmennustoiminnan koordinoinnista perusasteella.

Toiminnassa ovat mukana kaikki Vaasan, Mustasaaren ja Laihian yläkoulut sekä kymmenisen urheiluseuraa. Lajivalmennuksen lajeja lukuvuonna 2017–2018 ovat jääkiekko, jalkapallo, salibandy, uinti, taitoluistelu ja jousiammunta. Näiden lisäksi uusina lajeina aloittavat pesäpallo ja lentopallo. Muiden kuin lajivalmennuksen lajien urheilijoille järjestetään yleisvalmennusryhmä.

–       Mukaan voivat hakea ensi syksyn 8-9-luokkalaiset eli lähtökohtaisesti vuosina 2002–2003 syntyneet. Myös tänä lukuvuonna valmennustoiminnassa mukana olevien kahdeksasluokkalaisten täytyy hakea uudelleen, ohjeistaa Saarinen.

Lajivalmennukseen osallistuu lukuvuosittain arviolta noin 200 kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaista. Hakeminen tapahtuu 8.-24.3. verkkolomakkeella osoitteessa: www.vaasa.fi/lomakkeet/lajivalmennus.

Urheiluyläkoulu ensi syksystä lähtien

Ensi syksystä lähtien Vöyrinkaupungin koulussa aloittaa urheiluluokka, joka on suunnattu 7-luokkalaisille. Seuraavina vuosina toiminta jatkuu myös 8-9-luokkien oppilaille. Urheiluluokan oppilaat valitaan soveltuvuuskokeen perusteella vaasalaisista ja Vaasan seudun kouluista. Tuleva urheiluyläkoulu täyttää Suomen Olympiakomitean valtakunnalliset kriteerit.

Urheiluyläkoulun lisäksi nuorille urheilijoille tarjotaan myös yläkoululeiritysmalli, jonka tarkoituksena on antaa eväitä urheilijan arkeen leiriviikkojen välisenä aikana.

Vaasanseudun urheiluakatemia on kaksikielinen yhteistyöverkosto, joka toimii perusasteen lisäksi muilla luokka-asteilla. Vaasassa tiivistä yhteistyötä tehdään toisen asteen koulutusorganisaation kanssa, jolloin lukio- tai ammatillisten opintojen ohella voi jatkaa aktiivista harjoittelua. Myös Vaasan korkeakouluissa opiskelevat urheilijat saavat mahdollisuuden palveluihin. Suomessa on yhdeksäntoista alueellista tai paikallista urheiluakatemiaa, jotka osallistuvat valmennuksen järjestämiseen.


Lisätietoja antavat:

Lajivalmennus: Jaakko Saarinen, puh. 0400-983 993, jaakko.saarinen@vaasa.fi
Urheiluyläkoulu: Jens Wallin, puh. 050-535 5499, jens.wallin@vsua.fi

www.vaasa.fi/urheiluakatemia

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa