Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Vaasan pyöräteitä kartoitetaan mobiilipelin avulla

Vaasan pyöräteitä kartoitetaan mobiilipelin avulla

Vaasassa kokeillaan ensimmäistä kertaa maailmassa asukkaille joukkoistettua pyöräteiden kuntokartoitusta. Crowdchuba-mobiilipelin avulla tehtävä kartoitus starttaa lauantaina 10. heinäkuuta ja on käynnissä, kunnes kaikki pyörätiet on kartoitettu.

Kartoitus toteutetaan yhtä aikaa kuudessa kunnassa. Helsinki ja Tampere ovat mukana ensikertalaisina, kun taas Vaasassa, Kuopiossa, Vihdissä ja Paimiossa on vastaava tempaus toteutettu jo autoilijoiden toimesta.

Vaasassa poljettavaa on yhteensä yli 220 kilometriä. Osallistuminen tapahtuu polkupyörän tankoon kiinnitettävällä älypuhelimella ja siihen ilmaiseksi ladattavalla Crowdchupa-mobiilisovelluksella.

Käyttäjät poimivat pyöräillessään sovelluksen kartalla näkyviä virtuaalisia kolikoita ja marjoja nauhoittamalla videota, josta tekoäly tunnistaa pyöräteiden vauriot. Kartoitukseen voi osallistua kuka tahansa ja ansaita rahaa suoraan pankkitilillensä.

– Kaikki kerättävät objektit ovat rahanarvoisia, ja keskimäärin käyttäjät pääsevät tienaamaan yli kaksi euroa kilometriltä. Ahkerimpien polkijoiden palkkiot voivat siis liikkua jo varsin suurissakin summissa, sanoo Crowdchupan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kaupungit käyttävät kerättyä tietoa korjausvelan selvittämiseen ja pyöräteiden kunnossapidon suunnitteluun. Kiinnostus joukkoistettua kuntokartoitusta kohtaan on ollut hyvässä kasvussa, sillä tempauksen toteuttava tamperelainen startup-yritys Crowdchupa on viime syksystä saakka kerännyt jo runsain määrin dataa Suomen ja Viron autoteiden vaurioista.

– Olemme jo kartoittaneet tällä menetelmällä Vaasan liikennemerkit ja katujen kunnon. Liikennemerkkien osalta kokemukset ovat oikein hyvät ja katujen korjausvelan laskenta on käynnissä parhaillaan. Pelillistämisen ja konenäön yhdistelmä vaikuttaa toimivalta ja kustannustehokkaalta tavalta kehittää kaupungin infraomaisuuden hallintaa, kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi toteaa.

Tarkempaa lisätietoa Vaasan kartoitustempauksesta saat liittymällä Crowdchupan sähköpostilistalle tai Facebook-seuraajaksi.

Mikä on Crowdchupa?

  • Crowdchupa on joukkoistettuun ja pelillistettyyn datankeruuseen keskittyvä tamperelainen startup-yritys.
  • Crowdchupa-sovelluksen avulla teiden kuntokartoitusten kustannukset voidaan jopa puolittaa nykyisestä.
  • Joukkoistamalla kartoitukset on mahdollista toteuttaa tunneissa, kun ne ennen kestivät jopa viikkoja.
  • Vaasan kaupunki

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Pinkkejä busseja Vaasaan

Vaasan ja Mustasaaren uusi yhteinen joukkoliikenne Lifti aloittaa toimintansa ensi vuonna. Uudistuksen myötä bussit saavat …

Vastaa