Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Tolppanen perää toimia kerjäläisongelmaan

Tolppanen perää toimia kerjäläisongelmaan

Tolppanen perää toimia

kerjäläisongelmaan

Kansanedustaja Maria Tolppasen (ps) mielestä kerjäläisten myötä kasvavaan aggressiiviseen rikollisuuteen on puututtava. Romanikerjäläisten toimintatapa on muuttunut vuosien varrella.

– Aluksi kerjäläiset istuivat kadunkulmissa kippo kädessään pyytäen ruokarahaa, Tolppanen sanoo.

Kerjääminen on saanut uusia muotoja ja muuttunut yhä aggressiivisemmaksi.

– Lisäksi syntyi uusi ilmiö, kun rahanvaihtohuijarit ilmestyivät kuvioihin. He menevät kauppojen kassoille ja yrittävät vaihtaa seteleitä isommiksi tai pienemmiksi. Samalla he aiheuttavat yleistä hämminkiä ja häiritsevät henkilökuntaa saadakseen vaihtorahoja enemmän kuin kuuluisi. Tappio saattaa olla kymmeniä euroja ja maksajaksi joutuu harhautettu kassatyöntekijä, Tolppanen toteaa.

Viime vuonna kerjäläiset ottivat kohteekseen vanhukset.

– Ensin henkilön eteen ilmestyi yksi nainen lappu kädessään ja pian myös toinen. Sen jälkeen alkaa töniminen ja käsiksi käyminen, jonka seurauksena vanhuksilta viedään kultakoru kaulasta tai repäistään käsilaukku kädestä. Tämän jälkeen juostaan lähellä odottavaan autoon ja lähdetään pakoon. Paitsi, että usein vanhukset loukkaantuvat, he ovat myös erittäin järkyttyneitä tapahtumasta, Tolppanen sanoo.

Viime kesänä kerjäläiset valtasivat pääkaupunkiseudulla grillikatoksia leiriytymällä laittomasti niiden lähistöön.

– Muut ihmiset eivät enää uskaltaneet mennä näille yleisille virkistyskäyttöön tarkoitetuille katoksille grillaamaan ja viettämään vapaa-aikaa, Tolppanen sanoo.

Tolppanen huomauttaa, että kerjäläisille kaavailtu rekisteröityminen ei auta asiaa, vaan päinvastoin antaa heille virallisen luvan elää kerjäämällä.

– Tämä mahdollistaa myös työperäisen kerjäämisen. Lisäksi on huomioitava kerjäläisten ympärillä rehottava ihmiskauppa. Oletettavaa on, että usea kerjäläinen ei tee kerjäämistään vapaaehtoisesti, vaan on yksinkertaisesti ihmiskaupan uhri.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa