Sammenligne Strømpriser | Søke om Forbrukslån 2019 | Eiendomsmegler Oslo | Vastamelukuulokkeet | Sammenlign Forsikringer | Alarm | Beste Kredittkort 2019 | Beste Advokat
Home / Kolumnit / Tavoitteena suur-Vaasa

Tavoitteena suur-Vaasa

Kuntaliitoksella kohti suur-Vaasaa

Vanhasen ensimmäinen hallitus alkoi ennakoida väestön ikääntymistä. Kunta- ja palvelurakenteita pitää uudistaa, että rahat riittävät siihen, että suuretkin ikäluokat saadaan saatettua hoivaten kunnialla hautaan. Yhtenä keinoja se esitti, että kunnat suurennettaisiin työssäkäyntialueitten, pientalousalueitten, suuruisiksi.

Tästä innostuivat Vaasan silloiset johtajat vallan tavattomasti. He lähtivät isännän elkein henkseleitä paukuttaen kosiomatkalle naapurikuntiin. Kaikki antoivat rukkaset.

Sitten saatiin kuitenkin pientä lohtua siitä, että Laihia ja Vähäkyrö suostuivat muodostamaan sote-alueen Vaasan kanssa.

Seuraavaksi säädettiin sellainen normi, että kunta voi olla kuin saaristokunta myös mantereella. Saatiin puhkaistua Mustasaaren kuristusrengas tietä 717 pitkin Vähäänkyröön. Vähäkyrö sai kiristettyä hyvän sopimuksen suur-Vaasa-intoilijoilta. Verot alas, investoinnit ylös ja velat leveimmille hartioille.

Nyt on alkanut kuulua Mustasaaresta haluja yhdistyä Vaasan kanssa. Olen liitoksen kannalla, mutta siitä pitää olla molemmille hyötyä.

Talousalueen pitää olla yhtä hallintoaluetta. Ei niin, että toisessa kunnassa käydään töissä ja toisessa nukkumassa. Nyt yli puolet Mustasaaren työllisistä käy Vaasan puolella töissä.

Vaasassa saa kaikki julkiset ja yksityiset palvelut ruotsiksi. Englannillakin pärjää. Vaasassa puhuttiin viime vuona 94 kieltä äidinkielenä. Kielimuuria Mustasaaren ja Vaasan välissä ei käytännössä ole.

Luulin aluksi, että Vaasa haluaa lisää tonttimaata, mutta nyt edelleen tiivistetään keskustaa ja laajennetaan alas, ylös ja merelle päin. Ihmiset halutaan puristaa keskustaan ja liikkeet on pullautettu Kivihakaan. Ostovoima on mennyt perässä, niin että Anttilakin joutuu lopettamaan keskustassa. Nyt ei tarvitse mennä keskustaan hengittämään pakokaasuja ja pienhiukkasia ja maksamaan pysäköinnistä.

Uusi kunta mahdollistaisi kaavoituksen järkevöittämisen. Esimerkiksi Ikealle ja KPO:n hypermarketille löytyisi paremmin tilaa, eikä tarvitsisi karhata yrityksiä alta pois. Tornitaloja ei tarvittaisi, eikä kaivaa pysäköintiluolia, kun olisi enemmän tilaa vaakasuunnassa. Tornitalot ovat myös pelastautumisen ja pelastamisen kannalta hankalia.

MARKUS E. MYLLYMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa