Home / Kolumnit /
Tapio Hakala – Työ luo turvallisuutta

Tapio Hakala – Työ luo turvallisuutta

Työ on merkittävä osa ihmisen hyvinvointia ja se luo turvallisuutta sekä vahvistaa itsetuntoa. Niillä, joilla on vakinainen työsuhde, on mahdollisuus suunnitella ja rakentaa elämäänsä.

Suomessa on oikeistohallituksilla ollut vuosikymmeniä mahdollisuus poistaa maastamme työttömyys, työnantajat ovat vaatineet maltillisia sopimuksia ja ovat saaneet ne. Siitä huolimatta Suomessa on ollut pysyvää työttömyyttä, joka nyt hipoo ennätyksiä.

Ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa. Tosiasiassa nyt nähdään kuinka epävakaa ja keinottelulle altis on kapitalistinen järjestelmä. Työntekijät ovat työllään tuottaneet työnantajille muhkeita voittoja. Miten työnantajat niitä yksinoikeudellaan käyttävät? Viime vuosina on entistä vähemmän sijoitettu kotimaisiin investointeihin, sen sijaan niitä on sijoitettu ulkomaille enemmän ja jaettu osinkoina.

Rahaa on sijoitettu vähemmän reaalitalouteen, sen sijaan niitä sijoitetaan pikavoittojen toivossa ja kierretään verotusta, sekä köyhissä maissa käytetään halpaa työvoimaa hyväksi.

Toisaalta työnantajat tietävät varsin hyvin, että täystyöllisyys loisi työntekijöiden markkinat ja vahvistaisi heidän asemaansa. Ostovoiman supistuminen on merkinnyt markkinoiden taantumaa ja harjoitettu leikkauspolitiikka on vain kärjistänyt ongelmia.

Työttömyyttä ei ratkaista millään tempputyöllistämisillä, väliaikaisilla, huonosti palkatuilla työsuhteilla tai kursseilla toisensa perään. Nyt tarvitaan miljardiluokan investointiohjelmaa, missä kunnilla, valtiolla ja julkisella sektorilla on keskeinen tehtävä.

Meillä on hyvin koulutettuja, ammattitaitoisia työntekijöitä, jotka voivat suunnitella, toteuttaa ja kehittää uusia tuotannon aloja. Kuten ympäristöystävällisille energiantuotannon, kestävän rakentamisen ja tietotekniikan aloille.

On selvää että teknologian kehitys tuottaa rakenteellista työttömyyttä. Sen vuoksi työaikaa tulee lyhentää kuuteen tuntiin päivässä ja 30 tuntiin viikossa, ansiotasoa alentamatta. Tämä loisi lisää mahdollisuuksia ihmisten omalle elämälle. Myös eläkkeelle siirtymisen varhentaminen ehkäisisi työttömyyden kasaantumista ja antaisi nuorille työpaikkoja.

Tapio Hakala (komm.)

Eduskuntavaaliehdokas Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa