Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Tänään vietetään tupakoimatonta päivää maailmanlaajuisesti

Tänään vietetään tupakoimatonta päivää maailmanlaajuisesti

Kansainvälistä WHO:n maailman tupakatonta päivää vietetään vuosittain 31.5. Tänä vuonna teemana on tukea erityisesti aikuisväestöä tupakoinnin lopettamisessa. Maailman tupakattoman päivän merkeissä vietetään Pohjanmaan kunnissa 31.5.–6.6.2021 nikotiinittomuusviikkoa. Teemapäivän viesti Pohjanmaalla on, että lopettamiseen on saatavilla tukea.

– Tupakoinnin tai nuuskan käytön lopettaminen suojaa terveyshaitoilta ja säästää rahaa, toteaa keuhkosairauksien ylilääkäri Maija Räsänen Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastosta. Räsänen korostaa, että tupakointi on monella tavalla terveysriski.
– Tupakointi ei aiheuta yksistään keuhkosyöpää vaan lisää monien muiden syöpien riskiä, sydän- ja verisuonisairauksia ja keuhkoahtaumatautia. Yhä enemmän on tietoa nuuskan vaikutuksesta sydän- ja verisuonisairauksiin.

Räsänen kertoo, että asiakas kokee usein häpeää tupakoinnistaan, ajatellen, että oireet ovat itse aiheutettuja eikä hakeudu tutkimuksiin ja hoitoon siksi ajoissa.  Apua on saatavissa ja oireet hoidettavissa mitä aiemmin pääsee hoitoon. Joka toinen tupakoiva haluaisi lopettaa.

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n aluekoordinaattori Miia Hietaniemi rohkaisee hakemaan tukea lopettamiseen: – Tätä varten voi varata ajan erikseen terveydenhuollosta. Liian usein yritetään lopettamista yksin. Tupakasta vieroitukseen on olemassa valtavasti asiantuntijuutta, jota kannattaa hyödyntää.

Nikotiinituotteiden käyttö Pohjanmaalla

Tupakoinnin ja nikotiinin haitat tunnistetaan maailmanlaajuisesti ja niiden vähentämiseksi tehdään töitä. Tupakointi on yksi keskeisimmistä väestöryhmien välisten terveyserojen aiheuttajista. Kansainvälistä WHO:n maailman tupakatonta päivää vietetään vuosittain 31.5.

Teemapäivän viesti Pohjanmaalla on, että lopettamiseen on saatavilla tukea. Samalla kerrotaan, mistä tukea saa. Suomen tavoitteena on olla savuton vuonna 2030. Tavoite on saavutettu, jos alle 5 prosenttia aikuisväestöstä käyttää tupakka- tai muita ei-lääkkeellisiä nikotiinituotteita vuonna 2030. Jotta tavoite saavutetaan, on ehkäistävä nuoria aloittamasta haitallisten nikotiinituotteiden käyttöä ja tuettava eri-ikäisiä nikotiinituotteiden käytön lopettamisessa.

Tupakointia ja nuuskan käyttöä kuvaavia alueellisia koko maan tilastoja on olemassa vuodelta 2018, jolloin Suomen 20–64-vuotiaasta aikuisväestöstä tupakoi päivittäin miehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia. Pohjanmaan samanikäisistä miehistä 14% tupakoi päivittäin.

Naisten tupakointi oli Pohjanmaalla koko maata selkeästi vähäisempää, sillä työikäisistä naisista 6,5% tupakoi päivittäin.  Nuuskaa Pohjanmaalla käytettiin sen sijaan sekä miesten että naisten osalta koko maata yleisemmin: päivittäin nuuskaavia miehiä oli Pohjanmaalla 12%, kun koko maassa 4,9%. Naisistakin nuuskaa käytti 1,5%, kun koko maassa vain 0,2%.

Nikotiiniton Pohjanmaa- verkosto

Pohjanmaalla on toiminut vuodesta 2014 lähtien Vaasan sairaanhoitopiirin ja Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n koordinoima Nikotiiniton Pohjanmaa -verkosto (aiemmin Savuton Pohjanmaa nimellä). Verkostossa on mukana edustajia niin sairaanhoitopiiristä, terveyskeskuksista, kunnista, oppilaitoksista kuin terveyttä edistävistä järjestöistäkin.

Alueellinen verkosto on yhteistyörakenne, joka mahdollistaa tiedottamisen ja tukee Pohjanmaan kuntia terveydenedistämisessä ja nikotiinituotteiden käytön ennaltaehkäisyssä.

Verkosto pyrkii toiminnallaan

  • vahvistamaan väestön myönteistä asennoitumista nikotiinittomuuteen.
  • ehkäisemään nuorten nikotiinituotteiden käytön aloittamista.
  • tukemaan nikotiinituotteiden käytön lopettamista.
  • vahvistamaan tupakkalain täytäntöönpanoa.

Nikotiinittomuusteemaviikko Pohjanmaalla

Maailman tupakattoman päivän merkeissä vietetään Pohjanmaan kunnissa 31.5.–6.6.2021 nikotiinittomuusviikkoa. Verkosto on haastanut mukaan kirjastoja, oppilaitoksia, sosiaali- ja terveyspalveluja, järjestöjä ja yrityksiä, mm. kuntosaleja.

Teemaviikko edistää nikotiinittomuutta, kannustaa ihmisiä lopettamaan terveydelle haitallisten nikotiinituotteiden käytön ja antaa tietoa käytön lopettamisen tukipalveluista. Nikotiinittomuuteen kannustava teemaviikko koskettaa kaikkia. Vaikka itse ei käyttäisikään nikotiinituotteita, meillä jokaisella on joku, jota kannustaa nikotiinittomuuteen.

Kirjastoja on kannustettu kokoamaan aiheeseen liittyviä teemapöytiä kyseisen viikon aikana. Teemapöydässä on tietoa tupakkatuotteista, niiden historiasta, käytön syistä ja haitoista sekä vinkkejä tupakkatuotteiden käytön ennaltaehkäisyyn ja tietoa käytön lopettamisen mahdollisuuksista.

Tukea ja tietoa haitallisten nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen saa kuntien terveysasemilta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta, työterveyshuollosta tai ikäneuvolasta ajanvarauksen kautta. Myös yhdistykset tarjoavat tukea nikotiinivieroitukseen.

Pohjanmaan Syöpäyhdistykseltä yritykset voivat tilata nikotiinivieroitusryhmä-toimintaa omalle työpaikalle tai etänä ja vieroitustukea tarvitsevat voivat tulla myös yksilövastaanotolle.

– On hienoa, että alueen yritykset ovat lähteneet tukemaan henkilöstönsä terveyttä ja hyvinvointia tarjoamalla apua nikotiinivieroitukseen, kertoo Lea Vinkanharju Pohjanmaan Syöpäyhdistyksestä. – Syöpäjärjestöt ovat kehittäneet myös uuden Erovirasto-sovelluksen, joka on loistava apu nuorille ja nuorille aikuisille tupakan ja nuuskan käytön lopettamisen tukeen, toteaa Vinkanharju.

Fressis.fi ja Buenotalk.fi -sivustoilta nuoret saavat tietoa nikotiinista ja hyviä vinkkejä lopettamiseen.

Hengitysliitto jakaa tietoa ja tukea stumppi.fi -verkkosivuilla. Maksuton neuvontapuhelin 0800 148 484 palvelee suomenkielellä. Savuton kunta -ohjelma järjestää järjestöyhteistyössä tupakastavieroitusryhmiä, joita toteutuu toisinaan myös verkkokursseina 28paivaailman.fi.

– Mahdollisuuksia on monia. Soita tai surffaa palveluihin vaikka jo tänään, vinkkaa Merja Huttunen-Metsi Vaasan kaupungin terveydenedistämisyksiköstä.

Vaasan kaupunki

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa