Susi ja kettu pääosissa Pohjanmaan
museon uudessa näyttelyssä
Pohjanmaan museossa 24.2. aukeava ”Suden ja ketun jäljillä” on luonnontieteellinen ja kulttuurihistoriallinen näyttely sudesta ja ketusta. Esillä on faktatekstejä, valokuvia ja esineitä sekä täytettyjä elämiä. Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsästysmuseo ja se on esillä 30.4. asti.
”Suden ja ketun jäljillä” on yhdistelmä Suomen Metsästysmuseon näyttelyistä ”Suden paluu – Suomalaista susihistoriaa” ja ”Punaturkin jäljillä”. Myös Pohjanmaan museon omista kokoelmista on esillä esineitä, kuvia ja täytettyjä eläimiä.
Suomalaista susihistoriaa ja -biologiaa
Näyttelyssä valotetaan monipuolisesti sutta osana suomalaista ja eurooppalaista luontoa sekä kulttuuria ja kerrotaan millainen susi on eläinlajina, tutkimuskohteena sekä riistaeläimenä. Näyttely esittelee satujen, tarinoiden ja modernin populaarikulttuurin suden, mutta siinä ei piilotella suden raadollistakaan puolta. Monenlaisten susiristiriitojen seasta pyritään kuitenkin löytämään sudesta myös ihmisen näkökulmasta katsottuna hyödyllisiä piirteitä.
Osana näyttelyyn kuuluu erilaisten sudenpyyntitapojen esittely 1700-luvulta nykypäiviin, sudenkuopista lippusiimoihin. Esillä on pyyntivälineiden lisäksi myös vanhoja sudenpyyntioppaita. Suurjahtien kautta näyttelyssä edetään myös sudensuojeluaatteen voimistumiseen 1970-luvulta lähtien.
Ketun jäljillä historiasta nykypäivään
Näyttelyssä esitellään Mikko Repolainen perin pohjin. Miten arvostetusta turkiseläimestä ja erämaiden asukista tuli taajamien tuntumassa viihtyvä citykettu ja riistanhoitajien vahinkoeläin?
Näyttely esittelee myös ketun suomalaiseen kansanperinteeseen jättämiä jälkiä Kantelettaren Revon valitus -runosta revontulien syntytarinoihin ja eläinsatuihin. Ketun imagoa on hyödynnetty myös monien tuotteiden mainonnassa – näistä on näyttelyssä yllättäviäkin esimerkkejä.
Näyttelyn olennaisen osan muodostaa luontokuvaaja Juha Mälkösen kettuaiheinen valokuvanäyttely, joka esittelee riihimäkeläisen kaupunkilaiskettuperheen elämää kotipesänsä ympäristössä. Näyttelyn muiden osien painottuessa esittelemään kettua lähinnä historiallisesti merkittävänä riistaeläimenä kertovat Mälkösen kuvat, että kettu on paljon muutakin kuin muhkea turkki ja riistanhoitajan painajainen.
Tapahtumia
Yleisölle avoimet opastukset ovat sunnuntaina 12.3. ja 9.4. ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14.
Kuva: Suomen Metsästysmuseo, Juha Mälkönen, 2009