Home / Tapahtumat / Susi ja kettu Pohjanmaan museossa

Susi ja kettu Pohjanmaan museossa

Susi ja kettu pääosissa Pohjanmaan

museon uudessa näyttelyssä

Pohjanmaan museossa 24.2. aukeava ”Suden ja ketun jäljillä” on luonnontieteellinen ja kulttuurihistoriallinen näyttely sudesta ja ketusta. Esillä on faktatekstejä, valokuvia ja esineitä sekä täytettyjä elämiä. Näyttelyn on tuottanut Suomen Metsästysmuseo ja se on esillä 30.4. asti.

Suden ja ketun jäljillä” on yhdistelmä Suomen Metsästysmuseon näyttelyistä ”Suden paluu – Suomalaista susihistoriaa” ja ”Punaturkin jäljillä”. Myös Pohjanmaan museon omista kokoelmista on esillä esineitä, kuvia ja täytettyjä eläimiä.

Suomalaista susihistoriaa ja -biologiaa

Näyttelyssä valotetaan monipuolisesti sutta osana suomalaista ja eurooppalaista luontoa sekä kulttuuria ja kerrotaan millainen susi on eläinlajina, tutkimuskohteena sekä riistaeläimenä. Näyttely esittelee satujen, tarinoiden ja modernin populaarikulttuurin suden, mutta siinä ei piilotella suden raadollistakaan puolta. Monenlaisten susiristiriitojen seasta pyritään kuitenkin löytämään sudesta myös ihmisen näkökulmasta katsottuna hyödyllisiä piirteitä.

Osana näyttelyyn kuuluu erilaisten sudenpyyntitapojen esittely 1700-luvulta nykypäiviin, sudenkuopista lippusiimoihin. Esillä on pyyntivälineiden lisäksi myös vanhoja sudenpyyntioppaita. Suurjahtien kautta näyttelyssä edetään myös sudensuojeluaatteen voimistumiseen 1970-luvulta lähtien.

Ketun jäljillä historiasta nykypäivään

Näyttelyssä esitellään Mikko Repolainen perin pohjin. Miten arvostetusta turkiseläimestä ja erämaiden asukista tuli taajamien tuntumassa viihtyvä citykettu ja riistanhoitajien vahinkoeläin?

Näyttely esittelee myös ketun suomalaiseen kansanperinteeseen jättämiä jälkiä Kantelettaren Revon valitus -runosta revontulien syntytarinoihin ja eläinsatuihin. Ketun imagoa on hyödynnetty myös monien tuotteiden mainonnassa – näistä on näyttelyssä yllättäviäkin esimerkkejä.

Näyttelyn olennaisen osan muodostaa luontokuvaaja Juha Mälkösen kettuaiheinen valokuvanäyttely, joka esittelee riihimäkeläisen kaupunkilaiskettuperheen elämää kotipesänsä ympäristössä. Näyttelyn muiden osien painottuessa esittelemään kettua lähinnä historiallisesti merkittävänä riistaeläimenä kertovat Mälkösen kuvat, että kettu on paljon muutakin kuin muhkea turkki ja riistanhoitajan painajainen.

Tapahtumia

Yleisölle avoimet opastukset ovat sunnuntaina 12.3. ja 9.4. ruotsiksi klo 13 ja suomeksi klo 14.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo, Juha Mälkönen, 2009

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa