Home / Kolumnit / Suomessa on tilaa tuulivoimaloille

Suomessa on tilaa tuulivoimaloille

Asiat eivät ole mustavalkoisia

Negatiivisuus on yleistä. Uusista asioista kaivetaan huonot puolet ja niitä korostetaan. Harva asia on kuitenkin mustavalkoinen. Lääkkeissäkin on hoito- ja haittavaikutuksia. Maahanmuuttajissa on ollut mustia ja valkoisia. Keskustelu maahanmuutosta on ollutkin varsin mustavalkoista.

Innoituksen tähän kirjoitukseen sain kuitenkin Järviradion haastatteluohjelmasta, joka koski tuulivoimaloita. Niistä ei löydetty mitään hyvää.

Seuraavassa muutamia hyviä puolia valkoiseen vaakakuppiin.

Tuulivoimaloista saadaan sähköä. Tuuli on ilmaista tuontienergiaa. Se uusiutuu nopeasti. Se tulee ja menee omin voimin. Tuuli on ympäristöystävällistä ja terveellistä, koska se ei jätä jälkeensä hiilijalanjälkeä, tuhkaa, savua, kasvihuonekaasuja eikä pienhiukkasia. Eikä tarvita polttokattilaa ja höyryturbiinia tai patoa ja vesiturbiinia tai ydinreaktoria.

Tuulivoimala antaa monelle työtä elinkaarensa aikana rauta- ja kuparikaivoksista purkamiseen kierrätettäväksi asti. Aivan samoin kuin vaikkapa auto tai pesukone.

Suomessa on tilaa tuulivoimaloille, koska keskimääräinenkin asukastiheys on alhainen ja vielä ihmiset ovat muuttaneet taajamiin, niin että taajama-aste 85 prosenttia. Tuulta saisi olla vaan enemmän. Saksassa on jo tuulivoimaloita niin paljon, että ne korvaavat seitsemän Olkiluoto kolmosen tehoista ydinreaktoria, jos oletetaan käyttöasteeksi 25 prosenttia.

MARKUS E. MYLLYMÄKI

Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa