Home / Kolumnit /
Sirpa Sainio – Teatterin ja orkesterin umpikuja

Sirpa Sainio – Teatterin ja orkesterin umpikuja

    1. Teatterin ja orkesterin umpikuja

Osana sivistystoimen hallinnon uudistamista Vaasan kaupungin teatteri- ja orkesterilautakunta on valmistellut esitystä kaupunginteatterin ja kaupunginorkesterin hallinnon yhdistämisestä.

Työ uuden hallintomallin rakentamiseksi on vienyt paljon aikaa ja voimia varsinkin teatterin hallinnolta. Samalla määräaikaiset työsuhteet ja täyttölupamenettely niiden jatkamiseksi ovat ajaneet niin kaupunginteatterin kuin kaupunginorkesterinkin toiminnan umpikujaan.

Viime kokouksessaan teatteri- ja orkesterilautakunta päätti kääntyä kaupunginhallituksen puoleen ja selvittää kärjistynyttä tilannetta. Kaupunginteatterin hyvä taloudellinen tulos on vaarassa eikä kaupunginorkesteri pysty toteuttamaan suunnitelmiaan, joihin se on saanut kymmeniä tuhansia ulkopuolista rahoitusta.

Kaupunginteatterin tulojen menetys on satoja tuhansia euroja, jos esimerkiksi sunnuntaikonserteista joudutaan luopumaan, kun markkinointiin ei ole työntekijää. Määräaikainen työsuhde on päättymässä ja johtoryhmän päätös jatkoluvasta viipyy.

Jatkuva peli määräaikaisten työsuhteiden ja jatkolupien kanssa koettelee niin työntekijöitä kuin teatterin ja orkesterin johtoa. Teatterin ja orkesterin toiminnan suunnittelu on vaikeaa. Pätkätöihin väsyvät pätevät työntekijät alkavat hakeutua muualle.

Työtä teatterin ja orkesterin hallinnon yhdistämiseksi on tehty sivistystoimen johtajan Christina Knookalan nimittämässä työryhmässä hänen puheenjohdollaan. Työryhmä sai osuutensa valmiiksi elokuussa: jäätiin odottamaan opetusministeriön kantaa muutoksen vaikutuksista valtionosuuteen, johon vaikuttaa myös vireillä oleva hallinnon tukipalveluiden keskittäminen.

Opetusministeriön perusteellinen lausunto on tullut: hallinnon muutosten takia valtionosuuteen oikeuttavien henkilötyövuosien määrä on vaarassa vähentyä. Kuinka paljon, sitä vielä kaupunki laskee.

Teatterin ja orkesterin hallinnon yhdistämistä työryhmä on tarkastellut pelkästään taloudellisten säästöjen näkökulmasta. Jo työn alussa kävi selväksi, että mainittavia säästöjä ei tule.

Teatteri- ja orkesterilautakunta odottaa toimialajohtajalta esitystä joulukuun kokoukseen.

Sirpa Sainio

Teatteri- ja orkesterilauta- kunnan jäsen (vas.)

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa