Home / Kolumnit / Risto Helin: Miratalosta

Risto Helin: Miratalosta

Elämme niin valtion- kuin kuntataloudenkin osalta erittäin raskaita ja vaikeita aikoja. Ei ole olemassa sektoreita, joita eivät leikkaukset ja säästöt koskisi. Ratkaisut ovat usein kipeitä, mutta valitettavan pakollisia.

Nykyhallitus ei ole kyennyt taloutemme kurssia muuttamaan, vaan päinvastoin ahdinko on niin konkreettista, ettei kuntatasollakaan jää varmasti kiveäkään kääntämättä, kun mietimme mahdollisia säästötoimenpiteitä.

Vaasa ei ole Suomen mittakaavassa mikään poikkeus. Myös täällä on tunnustettava nykytaantuman realiteetit.

Keskustelu aiheesta käy kuumana myös Vaasassa, ja säästökohteita tuodaan framille kuin kuolemaantuomittuja teloituskomppanioiden eteen. En itsekään malta olla osallistumatta tähän hektiseen debattiin

Mitä esimerkiksi Vaasan kulttuuritoimi voisi tehdä asian hyväksi? Voisiko joitain toimintoja järkeistää, yhdistää tai jopa osoittaa tietyille tahoille yhteisiä toimitiloja?

Itse näkisin, että Miratalo (ent. Nuorisotalo) voisi Vaasassa toimia jatkossa eri kulttuuritoimintoja yhdistävänä tilana, jonne jatkossa voisi keskittää kaikenlaista kulttuuritoimintaa aina teatterista musiikkiin ja taidenäyttelyihin, myyjäisiin, messuihin sekä aina trendikkäisiin eri maahanmuuttajaryhmien karkeloihin.

Käsittääkseni kaupungin talotoimi on vuokrannut Miratalon Mira ry:lle, jonka toiminnan keskeisenä tavoitteena on monikulttuurisuuden kehittäminen ja tukeminen edistämällä eri etnisiä taustoja ja kieliä edustavien ihmisten vuorovaikutusta.

Lisäksi Miratalo toimii keskuksena, joka pyrkii olemaan sillanrakentajana erilaisten kulttuurien välillä sekä tekemään vieraita kulttuureja tunnetuksi kantaväestön keskuudessa.

Miratalosta voitaisiinkin näin kehittää keskus, jossa eri taiteenalat kohtaavat ja luovat toiminnallaan uutta kaupunkikulttuuria ja jossa maahanmuuttajat ja kantaväestö lyövät kulttuurin merkeissä kättä toisilleen.

Miratalo saa vuosittain kaupungilta noin 9 000 euron avustuksen sekä lisäksi varoja eri kulttuurisäätiöiltä ja opetusministeriöstä. Lisätuloja saadaan mm. vuokrina. Talossa on järjestetty viime vuosina muun muassa myyjäisiä, näyttelyitä, konsertteja, messuja ja seuratapahtumia.

Nyt olisi mielestäni järkevää, jos kaupunki ottaisi Miratalon ohjat päättäväisesti käsiinsä ja vuokratulot ohjattaisiin suoraan kaupungin kassaan.

Uutta kaupunkikulttuuria edustava uusi Miratalo toimisi kaikkien taiteenlajien keskuksena, ja sinnehän voisi toimintansa yhdistää myös mm. perinteisessä Vaasan upseerikerhossa toimiva Teatteri Outolintu.

Näin myös muiden harrastajaryhmien huutaviin tilaongelmiin saataisiin ratkaisu, kun näitä eri kulttuuririentojen ”mekkoja” vapautuu muulle käytölle.

Risto Helin
sitoutumaton kaupunginvaltuutettu Vaasa

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa