Home / Kolumnit /
Raija Koivisto-Rasmussen – Mielivaltaisuus murentaa Vaasan

Raija Koivisto-Rasmussen – Mielivaltaisuus murentaa Vaasan

Mielivaltaisuus murentaa Vaasan

Maanantai 22.06.2015

Vaasan kaupungin entinen kulttuuri- ja kirjastotoimen johtaja Birgitta Aurén jäi eläkkeelle helmikuussa. Virkahaku saatiin vihdoin käyntiin toukokuussa, ja kesäkuun alussa haastatteluun kutsuttiin neljä henkilöä.

Sekä haastatteluryhmä että 15.6. kokoontunut kulttuuri- ja kirjastolautakunta päättivät esittää kaupunginhallitukselle, että viran täyttämiseksi järjestetään uusi haku 9.8.–4.9. Lautakunta tuli myös tulokseen, että uusi johtaja headhuntataan Turun mallin mukaan.

Sovitun aikataulun mukaan asian piti edetä kaupunginhallitukseen 17.6. Sivistystoimenjohtaja Christina Knookala tiedotti kuitenkin 16.6., että oli joukkoineen päätynyt siihen, että asiaa on parasta valmistella rauhassa. Hänen mukaansa uuden haun siirtyessä joka tapauksessa syksyyn, asian ehtii ottaa käsittelyyn kaupunginhallituksen kokoukseen 10.8. Lisäksi hän ilmoitti vielä 17.6., että vaikka lautakunta ehdotti kaupunginhallitukselle haun alkavan 9.8., hallitus voi päättää, että haku alkaa viikkoa myöhemmin. Se ei siis myöskään ollut ongelma.

Jatkoa ajatellen saimme myös pohdittavaksi, voimmeko vaatia uudeksi johtajaksi sataprosenttista kirjastoihmistä ja sataprosenttista kulttuuri-ihmistä. Hänen alaisuudessaanhan eivät Knookalan mukaan ole kuitenkaan teatterit, museot ja orkesteri, vaan ainoastaan kulttuurikeskuksen 3–4 ihmistä.

Nyt kyseenalaistan sen, ymmärretäänkö johdossa todella miten organisaatiomme toimivat kaupungissa ja maakunnassa? Ymmärretäänkö yleisen kulttuurin merkitys yhteiskunnassa? Ymmärretäänkö sitä, millaiset muutokset koko toimialaa uhkaavat uuden hallitusohjelman, maakuntakirjastojen karsimisen ja lakiuudistusten myötä?

Kulttuuri ja kirjasto ovat yhtä, johtajan on osattava luotsata molempia organisaatioita.

En enää hyväksy tätä virkamiesten omavaltaista toimintaa, jossa päätöksentekoa jarrutellaan ja ohjaillaan oman mielen mukaan. Jo kolmatta vuotta kestäneessä sopassa rivityöntekijöiden aika menee selvitysten tekemisten ja henkilöstö kärsii organisaatiomuutoksen puristuksessa. Toiminta on valtuuston viime kokouksen tavoin jo täydellistä farssia.

Missä on mätää, kun kaupunki on täynnä käärmeenpesiä ja iltalypsyä? Tarvetta on entisajan kirkon häpeäpenkille, että virkamiehet ja päättäjät saadaan vastuuseen hölmöilyistään.

Tässä päättömässä myllerryksessä on ehdotonta, että kulttuuri- ja kirjastotoimenjohtaja headhuntataan taistelemaan kaupungin ja maakunnan väen hyvinvoinnin, palvelujen ja työpaikkojen puolesta. Toivotan myös kirjastoja, kulttuuria ja museoita vastaan hyökänneen valtuutettu Anne Rintamäen tutustumaan sektorimme toimintaan.

Raija Koivisto-Rasmussen

Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan pj kh:n varajäsen

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa