Home / Kolumnit /
Pohdintoja vanhuksista ja hoidosta

Pohdintoja vanhuksista ja hoidosta

Tässä on yhdistelmä saman kirjoittajan kolmesta eri vanhuksia koskevista viestistä Lyhytviesteissä: Tuumaillen, Luonnonlaki ja hythän on niin. Kirjoita oma mielipiteesi vanhusasiasta- Lyhytviaesteihin ei tarvitse rekisteröityä.

Pohdintoja vanhuksista ja hoidosta

Yleensä ihmiset vanhenevat eläessään, joka päivä, joka sekunti. Lopulta heitä aletaan kutsumaan vanhuksiksi. Vanhukset ovat yleensä huonokuntoisia ja mitä enemmän he vanhenevat, sitä huonompaan kuntoon he menevät. Lopulta he kuolevat pois. Yksikään päättäjä ei voi muuttaa tätä.

Tämä on luonnonlaki.

Monen vanhuksen pitäisi hävetä itse. Missä kunnossa kohdataan vanhuus? Onko omasta terveydestä pidetty yhtään huolta? Jatketaanko makaamista ja valittamista vanhainkodissa?

Yksikään päättäjä ei voi muuttaa ihmisen elämän ehtoota ruusuiseksi, ellei ihminen ole viitsinyt tehdä itse mitään oman vointinsa ja terveytensä eteen.

On aina helppo osoittaa sormella päättäjiä, mutta jossain vaiheessa pitää kysyä itseltään: mitä minä itse teen terveyteni ja vanhuuteni eteen?

Vanheneva ihminen saa usein neuvoja terveellisempiin elämäntapoihin, elämänsä varrella. Vinkkejä tulvii sisään ovista ja ikkunoista. Neuvoja saa lehdistä, lääkäriltä, kuntoutuksesta, sukulaisilta, ystäviltä, televisiosta, lehdistä, netistä, mutta ellei itse halua, niin ei sitä päättäjäkään voi muuttaa.

Häpeä siis sinä itse kun täällä valitat ja luulet, että vanhusten onni on päättäjien käsissä.

On aika tavallista, että tämä asetetaan vastakkain maahanmuuton kanssa. Ironista siinä on se, että olemme menossa tilanteeseen, jossa vanhustenhoito ei pian toimi ilman maahanmuuttajien työpanosta. Ruotsissa tilanne on se, varsinkin suurimmissa kaupungeissa, että vanhustenhoito on lähes täysin maahanmuuttajien hallussa. Somalinaisetkin juoksevat paljon kotihoidon palveluksessa.

Varsinkin television lähetyksissä näkee usein esim pakolaisia, joiden joukossa 90-vuotiaatkin ihmiset lähtevät liikkeelle keppi kädessä ja reppu selässä. Nuori mies saattaa kantaa vanhaa mummoaan reppuselässä. Lapset vetävät paappaa maitokärryillä. Perheen aasin selässä istuu toinen mummo. Vanhuksia, jotka meidän elämässämme makaavat laitoksessa ja odottavat illan pilleriä, voidakseen nukkua.

Mistä tämä ero johtuu?

Siihen on yksi hyvä syy: Elämänhalu.

Vaikka vanhusten ehtoota piristettäisiin kuinka, niin mikään ei korvaa sitä yhteenkuuluvuutta, jonka vanha ihminen menettää, kun hänet vain yksinkertaisesti jätetään ”kukkahattutätien” huostaan. Yksikään päättäjä ei pysty tätä asiaa järjestämään.

Moittikaa vain asioita jankuttamalla termiä ”kukkahattutäti”, se on tavallista silloin, kun on Karjalalippis silmillä. Suuremman palveluksen asiaan saat aikaan käymällä tervehtimässä vanhuksiasi.

Eli lopeta se valitus, vie heidät ulos. Hae heidät kotiin. Lähetä lapsesi tervehtimään heitä.

Vanhuksilla on usein kova elämä takanaan. Kyllä he pärjäävät yhteiskunnan hoivissa. He saavat ruokaa, juomaa, puhtaat lakanat ja terveydenhoitoa.

Mutta ilman Sinua he kuihtuvat pois.

Että käyn usein paikoissa, jotka ovat erikoistuneet vanhusten hoitoon. Jos heiltä itseltään kysytään, he ovat tyytyväisiä. Mutta jos kysytään sellaisilta, jotka eivät edes koskaan käy sellaisissa paikoissa, niin osataan kyllä valittaa. Onko näin, että huono omatunto yritetään paikata valittamalla ja vaatimalla asioita, joista itseasiassa ei tiedetä paljoakaan?

Vanhuksille pahinta on yksinäisyys. Päättäjät eivät voi pakottaa sinua tervehtimään vanhuksiasi. Eivätkä päättäjät voi korvata sinua vierailla ihmisillä. Eikä rahalla.

Jos vanhuksia käydään tervehtimässä paljon, haetaan retkille, jouluvieraaksi, kesälomalle, pääsiäiseksi, viikonlopuiksi jne, he saavat virikkeitä, voivat paremmin ja ovat itsekin aktiivisempia. Elinaika pitenee ja terveyskin on parempi.

Mutta jos jätät hänet vain sinne ja yrität parantaa asiaa valittamalla täällä, et auta häntä yhtään. Hän on siellä houvissa ja saa ylläpidon joka on hyvälaatuinen. Vuorokausi kerrallaan hän selviää sitten uni- ja masennuslääkkeiden avulla ja kaikki muu tulee sitten kaupanpäälle.

Tolppanen on yksi sellainen, joka puhuu paljon näistä. Hänhän on paljon reissussa, ennättääkö itse tervehtimään vanhuksiaan edes jouluna? Valittamaan hän kyllä ehtii, mutta osaako hävetä itse yhtään?

 

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa