Home / Kolumnit /
Nancy Seppänen – Lähde liikkeelle liukkaillakin

Nancy Seppänen – Lähde liikkeelle liukkaillakin

Ikäihmiset ovat jokapäiväisissä toiminnoissaan lähempänä suorituskykynsä rajoja kuin nuoret. Maksimaalinen lihasvoima heikkenee 5–15 prosenttia jokaista ikävuosikymmentä kohden.

Monet jokapäiväiset toiminnot esimerkiksi kävely, portaiden nousu, tavaroiden nostelu tai äkilliseen horjahdukseen reagoiminen edellyttävät ihmiseltä tiettyä tehoa ja nopeaa voimantuottoa.

Kaikkeen mikä voi lisätä arkuutta lähteä liikkeelle kodin ulkopuolelle kannattaa siksi kiinnittää erityistä huomiota. Vuodenaika muuttuu taas ja tekee samalla kelit liukkaammiksi. Seurauksena voi olla vähentynyt asiointiaktiivisuus kodin ulkopuolella. Älä kuitenkaan anna liukkaiden kelien estää sinua kulkemasta asioilla ja harrastuksissa.

Päivittäin työssäni seniori-ikäisten kanssa kuulen miten tärkeää on, että on mahdollisuus kulkea omilla asioilla ja harrastuksissa muun muassa palvelubussilla. Parasta kuulemma ovat tutuiksi tulevat, ystävälliset ja asiakaspalvelualttiit kuljettajat ja se, että nykyään palvelubussinkin voi tilata suoraan omalle ulko-ovelle.

Paikallisliikenteen ja taksien lisäksi Vaasassa on tarjolla kolme matalalattiabussia eli palvelubussia, jotka palvelevat kaikkia vaasalaisia, erityisesti vanhuksia ja liikuntaesteisiä.

Nämä bussit liikkuvat arkisin kello 7.30-16.00, ja ajavat pääterveysaseman ja ylätorin kautta keskikaupungin, itäisen ja pohjoisen alueilla. Kullakin palvelubussilla on alku- ja loppupiste, mutta lopullinen reitti muodostuu matkustajien toivomusten mukaan. Matkan hinta on sama kuin paikallisliikenteen busseissa 3,00 euroa. Sarjakorttia käyttämällä matka tulee halvemmaksi. Veteraanien bussikorttia käyttävät matkustavat ilmaiseksi.

Nancy Seppänen

fysioterapeutti Vaasa

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa