Strømpris | Låne Penger | Paras näppäimistö | Nakkesmerter | Hesteforsikring | Boligalarm | Kredittkort Best i Test | Sammenlign Boliglån
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Reo oli Vaasan ensimmäinen auto 1906

Näe syvemmälle Vaasaan: Reo oli Vaasan ensimmäinen auto 1906

Vasabladet hehkutti lehdessä 29.9. 1906 seuraavaa: Automobilen har kommit

Timo Koskinen: toukokuu 29, 2006

Kuva: Vaasan Auto- ja moottorimuseossa on näytillä Reo vuodelta 1909.

Vaasan ensimmäinen automobiili, kärry, vaunu, kaara kuinka vaan oli vuosimallin 1906 Reo, joka tilattiin Amerikasta ja sen osti 7000 markalla johtaja G. L. Hasselblatt. Vaasa-lehden 21.2. 1960 toimittaja Osmo Reima Rothoviuksen artikkelissa Oy Valio Auto A:n johtaja Yrjö Jussila tietää, että automobiili tuotiin Vaasan sisäsatamaan laivalla. Hevosella se oli sieltä hinattava, sillä poliisiviranomaiset eivät antaneet sille ajolupaa. Mutta miksi?

-Kaupungin hevoset olisivat lehtitietojen mukaan peljänneet. Johan nyt vähempääkin sytkytystä ja vauhtia, tietää vaasalainen Rauno Grönbacka, joka on tutkinut auton historiaa eri lähteistä. Hän haluaa korostaa, miten lehdessä kielen käyttö oli ennenmuinoin varsin hauskaa, kuten allaolevista voi todeta. Vasabladet täyttää tänä vuonna 150 ja ilkka-lehti 100 vuotta.

Vaasa-lehden artikkelin ja Yrjö Jussilan mukaan Reo vedettiin siis hevosella ja tuotiin Kauppapuistikko 10:een, Hedmanin kaupan pihaan.

-Siellä oli paljon hevosia ja muistan hyvin kuinka ne pillastuivat, vaikka auton moottori ei edes käynyt. Kauppias antoi määräyksen, että auto on ajettava pois heti paikalta. Ja niin se hinattiin Hietalahden mäen alle. Siellä kone pantiin käyntiin. Ja lähtihän se – ratissa oli Väinö Häggqvist, joka oli oppinut automobiilin ajon Amerikassa, tietää Jussila.

Maine kohosi

-Vasabladet hehkutti lehdessä 29.9. 1906 seuraavaa: Automobilen har kommit, josta jatkuu suomeksi käännettynä ”Hyvä kaupunkimme on ottanut suuren askeleen eteenpäin sivistyksessä ja hienostuneisuudessa. Torstai on muistorikas päivä Waasan kaupungin historiassa. Kaduillamme näkyi ensimmäinen automobiili, suuri ja elegantti. Luja vonkale kuuluu kauppias G. L. Hasselblattille. Olemme paljossa kiitollisuuden velassa herra Hasselblattille, että hän tällä toimenpiteellä on kohottanut Waasan mainetta ja edistystä”.

-Wasabladetin mukaan koeajo Wanhaan Waasaan tehtiin samana päivänä ja auto toimi moitteetta. Edestakaisen matkan aikana kohdattiin kaikkiaan noin 80 hevosta, joista ainoastaan viisi osoitti pelästymisen merkkejä. Tämä onnellinen tulos todistaa auton olevan erittäin
hiljainen.p>Waunuun viisi

Reo on varustettu 16 hevosvoiman moottorilla, joka anta autolle 60 km/t nopeuden. Waunuun sopii viisi henkilöä, kuljettaja mukaan lukien. Se on varustettu pehmein, topatuin istumapaikoin ja selkänojin.

Automobiilin edessä on neljä suurta asetyleenikaasulyhtyä ja sen lisäksi petroolilyhty takana.

Automobiili on erittäin kevyt käsitellä. Se voi pysähtyä täydestä vauhdista viiden metrin matkalla. Käynnistys ja jarruttaminen tapahtuu erittäin yksinkertaisesti jaloilla. Siten se voidaan pysäyttää kolmella eri liikkeellä, minkä vuoksi sen voidaan taata olevan ehdottoman varma, todetaan 29.9. 1906 Wasabladetissa.

Kiersi katuloita

Vaasassa, heinäkuussa 1906 aloittanut ilkka-lehti uutisoi lauantaina 29.9. 1906: ”Automobiili Waasaan”. Wiime torstaina astui kaupunkimme askeleen likemmä suurkaupunkilaisuutta, silloin nim. katuloitamme kiersi ensimmäinen automobiili.

Se oli isonlainen amerikkalainen otus, varustettu 16 hewoswoim. moottorilla woiden saavuttaa 60 kilom. kulkunopeuden tunnissa. Waunuun mahtuu 5 henkilöä ja on se mukawasti ”sisustettu” ajajia warten, ulkokuori on myöskin miellyttäwä, wihreän wärinen.

Automobiili on maksanut 7000 mk ja omistaa sen, kuten lukija jo arvanneekin, herra Hasselblatt.

Rauno Grönbackan mukaan saman päivän Waasa-lehti toteaa lakonisesti: ”Ensimmäinen automobiili liikkui kaupunkimme kaduilla wiime torstaina”. Siinä kaikki sen uutisoinnista.

Hevoset pelkäävät

Wasabladetin ”yleisöltä” palstalla oli samana päivänä nimimerkkikirjoitus: ”Westerwikiläinen”. Hän valittaa kuinka hevoset pelkäävät autoa minkä vuoksi on hengenvaarallista ajaa tiellä auton
ollessa lähettyvillä. Siksi saamme nöyrimmin pyytää, että autonomistaja välttäisi ajoa teillämme. Ilkka-lehti 10.9. 1907:

”Automobiilitapaturma. Viime lauantaina kun Korsholman maanviljelyskoulun johtajan rouva yhden lapsen kera oli hewosella kotimatkalla, niin heidän wastaansa huristi kaup. Hasselblattin automobiili. Hevonen pillastui ja kärryt kaatuivat ojaan. Onneksi ei kärryillä olijoille tapahtunut sen pahempaa, pääsiwät wain paljaalla säikähdyksellä. Sanotaan, että automobiilin kuljettajan olisi hywin pitänyt nähdä, kun hewonen käwi levottomaksi ja pysäyttää tuon kapineensa tai kumminkin hiljentaa wauhtia. Juttu tulee raastuwanoikeuteen”.

Teksti: Timo Koskinen
(otteita myös Rauno Grönnbackan tutkielmasta)

Wikipedia:

’https://fi.wikipedia.org/wiki/REO

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa