Billigste Strømleverandør 2019 | Beste lån uten Sikkerhet 2019 | Håndverkere | Halvin Sähkö 2019 | Sammenlign Forsikringer | Alarm | Kredittkort Reise | Billig Telefonabonnement
Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Digitoidut aineistot

Näe syvemmälle Vaasaan: Digitoidut aineistot

eVasaensis – kotiseutukokoelma verkossa

Vasaensis ekirjastossa pääset tutustumaan Vaasan aluetta käsittelevään vanhaan kirjallisuuteen ja pienpainatteisiin.

Vaasan kaupunginkirjasto siirtää kotiseutukokoelmaansa sekä vanhoja erikoiskokoelmiaan verkkoon.

Vasaensis-nimiseen e-kirjastoon on digitoitu muun muassa Vaasan seutua käsittelevää historiallista aineistoa, kuten vanhoja postikortteja, lehtiä ja erilaisia pienpainatteita, mm. Kiiston 20-vuotiskertomus 1904–1924.

Fyysisesti aineistot sijaitsevat Vaasan pääkirjastossa.

– Verkkopalvelun tarkoituksena on säilyttää kotiseutukokoelman fyysisesti haurasta, historiallista aineistoa jälkipolville ja tuoda se paremmin asiakkaiden käyttöön, kertoo tiedottaja Susanna Saari.

Sivustolla vasaensis.vaasa.fi/ekirjasto on nyt luettavana ja katseltavana esimerkiksi vanhoja postikortteja Vaasan huviloista ja kaupunkinäkymistä, Vaasan matkaopas vuodelta 1894 ja Kiiston 20-vuotiskertomus 1904–1924.

Ainaeiastoa digitoidaan jatkuvasti

Aineistoa digitoidaan jatkuvasti lisää. Skannauksen lisäksi kirjaston henkilökunta etsii ja tallentaa aineistoon liittyvää tietoa, jotta haku sivustolla toimii. Sivustolle kootaan myös näyttelyitä eri aiheista.

Vasaensis kotiseutukokoelma

Vaasan kaupunginkirjaston digitoitu aineisto löytyy valtakunnallisesta digi.kirjastot.fi palvelusta.

Vasaensis kotiseutukokoelmasta on digitoitu mm. Londicer-kirjapainon painatteita sekä kirjaston varastosta löytyneitä Eino Leinon kirjeitä. 

Hakutavat

Voit hakea aineistoa asiasanoilla tai nimillä, esim. Rantakatu antaa tulokseksi Rantakadun yritykset ja valokuvat. Hakuun saattaa tarttua myös muiden kirjastojen aineistoja, jos niissä esiintyy sama hakusana. 

Valtakunnallinen digipalvelu on suomenkielinen mutta kirjaston aineistot on asiasanoitettu myös ruotsiksi. Aineistosta etenkin yrityshistoriikit ovat jo itsessään kaksikielisiä.

Hae usealla tavalla

Digi-palvelun sisältämää aineistoa voi hakea usealla eri tavalla.
Vapaateksti-kentässä haku kohdistuu kaikkiin kenttiin, eli hakutermiä haetaan kaikesta palvelun sisältämästä informaatiosta.

Rajaa hakua

Hakua voi rajata kohdistamalla se esimerkiksi tiettyyn kokoelmaan tai aineistolajiin. Aineistolaji-rajauksella voi siis etsiä tietyn tyyppistä aineistoa, esimerkiksi vain äänitiedostoja tai vain tekstitiedostoja. Kokoelmarajauksella haku kohdistetaan valitun kokoelman aineistoihin.

Tiettyyn paikkaa liittyviä aineistoja voi hakea Paikan nimi tai osoite-kentän avulla.
Hakusanan voi katkaista * -merkillä.

Hakua voi myös rajata kohdistamalla se tiettyyn kuvailukenttään, esimerkiksi hakemalla tietyn kirjailijan teoksia.

Hae täältä:

https://digi.kirjastot.fi/collections/show/398

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 40-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisiaa.info sivuston. Joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Puhetta Vaasasta, Vaasalaisia, Tapio Parkkari ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaasassa kehitettiin maaginen seikkailupeli

Magis – Maaginen seikkailu -pelin on kehittänyt Vaasanseudun mielenterveysseura yhteistyössä Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen sekä …

Vastaa