Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Näe syvemmälle Vaasaan: Commodore 64 ja Amiga

Näe syvemmälle Vaasaan: Commodore 64 ja Amiga

Commodsore 64 ja Amiga

Tiesitko, että Vaasalainen PCI-Data teki 1980-luvulla Suomesta tietoyhteiskunnan. Yritys loi Suomeen väkilukuun suhteutettuna maailman tiheimmän Commodore 64-laitekannan.

Lukuisat nykyiset tietokonegurut aloittivat uransa näpeloimalla commodorea. Kysymyas oli vallankumouksesta. Ennen kompuraa tietokoneet olivat sijoitettuna suuriin hallehin ja niitä paimensivat valkotakkiset tietotekniikan ylipapit.

Nyt nuoriso ”syöksi” heidät, jos ei nyt aivan vallasta, niin ainakin ajatuksistaan ja ryhtyvät opettelemaan koodausta ja tietokonemusiikin tekemistä. Ja kaikki tämä alkoi Vaassta.

Commodore 64 oli Commodore Business Machinesin elokuussa vuonna 1982 julkaisema jättimäisen suosion saavuttanut kotitietokone. Sen valmistuksen päättymiseen, 1993, mennessä sitä oli myyty arviolta 17–30 miljoonaa kappaletta ympäri maailman. C64 on kaikkien aikojen myydyin yksittäinen tietokonemalli.

Suomessa Commodore 64:n myynti ylitti muun maailman asukaslukuun suhteutettuna, jossa sitä markkinoitiinkin lempinimellä Tasavallan tietokone. Koneen muita suomenkielisiä lempinimiä ovat muun muassa kuusnelonen, kuusnelkku ja kuuslankku.

Commudoren ympärille syntyi kokonainen lankkukultuuri: oli kasettiasema, levyasema, kirjoitin, pelejä, joystickejä, softaa, moduuleita, commudore-kirjoja, lippiksiä, paitoja ja lahjatavaroita ja lehtiä sekä lukuisa määrä commodore yhteisöjä.

Jos nyt ihan oikein muistan, niin PCI-Datan menestys alkoi muinaisesta Montinin kirjakaupasta, miss PCI-Datan ”pojat” aloittivat Commodore taskulaskimen myynnin, joka oli valtava menestys ja sai ”pojat” kiinnostumaan Commodore 64:stä.

Pohjalainen julkaisi aiheesta artikkelin 26.05.2014. Juho Kuorikosken artiakkelista selviää koko PCI-Datan uljas ja surullinen historia.

PCI-Datan perustivat Grels Westman ja Arto Laitala. He tutustuivat toisiinsa opiskellessaan Vaasan teknillisessä korkeakoulussa ja päättivät ryhtyä tuomaan maahan taskulaskimia. Yhtiö meneastyi ja pian sen palveluksessa oli useita vain vähän päälle kaksikymppisiä nuoria miehiä.

Vuonna 1984 PCI-Data möi uskomattomat 38 000 Commodore 64:ää.

Noihin aikoihin yrityksen liikevaihto oli 110–120 miljoona markkaa, muisteli silloinen myyntipäällikklö Johan Hagström.

Vuonna 1986 Commodore toi markkinoille Amigan. Laite oli muihin tuon aikakauden kotitietokoneisiin verrattuna ihan omaa luokkaansa.

Se oli aivan huikea laite. Sen ääni- ja grafiikkaominaisuudetolivat paljon edellä kilpailijoitaan, Hagström muistelee.

Samaan aikaan Commodoren sisällä kuohui, joka sitten johti yrityksen romahtamiseen. Romahdusta siivitti Suomen talouslama lähestyttäessä 2000-liukua. Lopputuloksena oli konkurssi.

Hagström uskoo, että PCI-Data kaatui palkkakustannuksiin.

-Markkipuja ei tullut , jouduimme maksamaankaiken omasta pussistamme. Myös Commodore itse kusi meitä taskuun, koska harmaatuontia harrastavat yrittäjät pystyivät vastaamaan meidän hintatasoomme.

PCI-Datan loppuvaiheesa oli paljon muutakin, josta voit lukea Kuorikosken artikkelista.

Kun joku joskus kirjoittaa ”Suuren suomalaisen tietokonehistorian”, Vaasassalla tulee olemaan siinä komea siivu.

Kerro mitä muistat ja tiedätkommulankusta. Millaisia muistoja sinulla on? Onko sinulla mahadollisesti Commodorella tai Amigalla luotua musiikkia You Tubessa?

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa