Home / Vaasa - kaikki tarpeellinen Vaasasta / Mitä vaasalaiset proffat tekevät kesällä?

Mitä vaasalaiset proffat tekevät kesällä?

Mitä Vaasan yliopiston professorit

tekevät kesällä

Kesällä vain lekotellaan rannalla ja otetaan rennosti mökillä grillatessa? Vai onko kesäkausi professoreille myös jotain ihan muuta? Vuosi sitten valtiovarainministeri Alexander Stubb moitti professoreita liiasta lomailusta.

On kolme syytä olla professori: kesä-, heinä- ja elokuu”, hän sanoi. Professoriliitto hiiltyi ja muistutti professorien vuotuisen työajan olevan satoja tunteja pitempi kuin työntekijöillä yleensä. Kysyimme Vaasan yliopiston professoreilta, mitä he aikovat tehdä kesän aikana.

Tero Vartiainen, tietojärjestelmätieteen professori:

”Lukuvuoden aikana ei ole aikaa syventyä tutkimukseen, koska jatkuva kehitystyö ja opetus vievät kalenterista aikaa ja henkistä resurssia. Toukokuun lopussa, kesäkuussa ja elokuun alussa voin kunnolla keskittyä tutkimukseen, kun heinäkuu pidetään lomaa.”

Kesäkuussa Vartiainen pitää jatko-opiskelijoille kurssia sekä koordinoi tutkimusmetodikurssin sisältöjen hahmottamista ja opettajien toimintaa. Kesäkuussa on myös tiedossa kokouksia.

”Elokuussa tarkastan kahden kesätentin vastaukset ja aloitan syksyn opetuksen suunnittelun”.

Vartiaisen mukaan tutkijan pitäisi varata kalenteristaan rauhoittumis- ja syventymisaikaa. Juokseminen kokouksissa tuottaa näennäistä tulosta, syvärakenteita kehitellään ajan kanssa pohdiskellen.

”Yritän ajoittaa kesälomani heinäkuuhun. Siitä ainakin kaksi viikkoa on mökkeilyä, luontoa ja geokätköilyä!”.

Merja Koskela, soveltavan kielitieteen professori:

”Kesäkuussa teen väitöskirjaohjausta: yksi kokonainen käsikirjoitus tulee luettavaksi, yhden artikkeliväitöskirjan jäsennys laitetaan kuntoon ja yhden uuden väitöskirjantekijän tutkimussuunnitelma päivitetään. Ennen juhannusta ohjaan myös valmiiksi kolme pro gradu -tutkielmaa.”

Koskela kertoo palaavansa väitöskirjojen pariin jälleen elokuussa, jolloin hän esitarkastaa Turun yliopistoon tehtävän väitöskirjan. Konferensseihin hän ei tällä kertaa kesäkuukausina matkusta, mutta syksyn konferensseissa pidettävien esitelmien suunnittelu ja niihin tehtävä analyysi on aloitettava jo kesällä. Lisäksi Koskela kertoo kirjoittavansa useampia tutkimusartikkeleita kesällä. Aikaa vie myös hankkeiden suunnittelu.

Vaikka kesällä ei ole opetusta, niin opetuksen valmistelua riittää. Tutkintovaatimukset muuttuvat, mikä aiheuttaa muutoksia kursseihin. Kesäkuussa Koskela laatii uuden verkkokurssin, elokuussa hän valmistelee muun muassa 20 tunnin luentokurssia.

”Hallinnollisia kokouksia on ennen juhannusta useampia, samoin hallinnon työryhmätyöskentelyä.” Koskela on jäsen Vaasan yliopiston hallituksessa, joka kokoustaa kesäkuussa.

Koskelan mukaan kesäaika on tutkijalle tärkeää, koska tutkijankin aivojen pitäisi saada joskus levätä.

”Lisäksi kesällä, kun ei ole opetusta, ehtii lukea ja kirjoittaa tutkimusta – ellei joku kiireellinen hallinnollinen asia aja edelle, kuten usein käy.”

Seppo Hassi, matematiikan professori:

”Touko–kesäkuussa minulla on vieraana kaksi tutkijakollegaani Hollannista. Teemme täyspäiväisesti ja -iltaisestikin tutkimustyötä tulevien julkaisujen parissa.”

Matematiikan professori Henk de Snoo Groeningenin yliopistolta onkin jo saapunut Vaasan yliopistoon.

”Heinäkuun puolivälissä menen Berliiniin ja osallistun alani konferenssiin New Methods in Extension Theory applied to Quantum Mechanics, joka järjestetään Weierstrass-instituutissa.”

Konferenssiesitelmän kirjoittaminen vie Hassilta aikaa heinäkuun alkupuolella. Elokuussa Hassi saa taas vieraita, kun ulkomaalainen kollega saapuu kuukaudeksi Vaasan yliopistolle.

”Tavoitteena on saada aiheeseen liittyvän laajan tutkimuksen keskeinen pääartikkeli valmiiksi.”

Oman tutkimuksen lisäksi Hassi referoi ja editoi, arvioi, lukee ja antaa lausuntoja muiden tutkimuksista. Hän toimittaa kahta kansainvälistä julkaisusarjaa, joka vaatii työtä. Hän myös ohjaa jatko-opiskelijaansa, joka on hiomassa väitöskirjaansa kesäkuussa painatuskuntoon. Lisäksi Hassin työpöydällä odottelee pino tarkastettavia tenttipapereita.

Kesä antaa tilaisuuden tehdä etätöitä.

”Työskentelen juhannuksen jälkeen kesämökillä Keski-Suomessa: tutkimustyötä aamusta iltapäivään. Viikko tai pari on sitten lomailua kotimaan matkailun merkeissä.”

Nina Pilke, ruotsin kielen professori:

”Kesäkuu alkaa yksikön suunnittelupäivällä. Kesäkuussa kerään myös haastatteluaineistoja yhteen hankkeeseen. Valmistelen Akatemiahakemusta syksyn hakuun ja kahta artikkelia. Teen käynnissä olevien hankkeiden tilannekatsaukset ja suunnitelmat syksyksi ja ohjeistan hankkeissa työskenteleviä tutkimusapulaisia. Ohjaan jatko-opiskelijoita ja luen ja kommentoin pro graduja. Tutkimusryhmän vetäjänä pitäisi myös ehtiä päivittää ryhmän nettisivut ja tehdä julkaisukartoitus.”

Luvassa on myös oma kehityskeskustelu, matkalaskujen tekoa, uudesta tutkimussopimuksesta neuvottelua ja sen laatimista yhdessä yrityskumppanin kanssa. Lisäksi Pilke aikoo kesäkuussa osallistua Unifin rakenteellisen kehittämisen kokoukseen ja oman oppiaineen professorien kokoukseen Tampereella: ”Alamme suunnitella yhteisiä digitaalisia opintokokonaisuuksia”.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Minun kaupunkini, minun kehittämänä

Vaasan kaupunki kehittää asukaslähtöisempiä palveluita ja toimintatapoja osana Avoin kunta –hanketta. Ensimmäisenä tartutaan osallistumisen palveluihin …

Vastaa