Home / Kolumnit /
Marja Tolppasen puheenvuoro eduskunnassa 82/2014

Marja Tolppasen puheenvuoro eduskunnassa 82/2014

Marja Tolppanen Puheenvuoro
Täysistunto eduskunnassa 82/2014
Arvoisa puhemies! Tässä maassa pitkäaikaistyöttömiä on nyt yli 17 000 enemmän kuin viime vuonna, alle 25-vuotiaita 5 000 enemmän kuin viime vuonna, yli 50-vuotiaita 11 500 enemmän kuin viime vuonna, lomautettuja on 1 000 enemmän kuin viime vuonna. Vieraskielisistä työttömänä on viidennes enemmän kuin viime vuonna. Oletteko, arvoisat ministerit, sitä mieltä edelleenkin, että Suomi tarvitsee työperäisiä maahanmuuttajia? Jos olette, niin kuinka paljon heitä täytyy tulla, jotta saamme kotimaisen työttömyyden hoidettua työllisyydeksi?
Toinen asia, jonka haluan kysyä ministeri Ihalaiselta. Onko teillä tietoa siitä, että kun tämä kotihoidon tuen muutos astuu voimaan, kuinka moni tällä hetkellä kotihoidon tukea saavista, äideistä tai naisista tai miehistä, jotka mahdollisesti saavat sitä, tulee sen jälkeen siirtymään työttömyyskortistoon, koska heillä ei ole työpaikkaa, minne mennä?
Ja vielä kolmanneksi: mitä mieltä te, molemmat arvon ministerit, olette siitä, että 1 000 euroa verotta käteen, kun pääsee töihin, ja sen jälkeen ryhdytään vasta verottamaan?

Maria Tolppanaen

Arvoisa puhemies!

Nyt kun puhutaan myöskin työssäkäyntialueen kasvattamisesta, mikä saattaa sinänsä olla aivan hyvä asia, niin oletteko, arvoisa ministeri, harkinnut sellaista asiaa, että kun kasvatetaan työssäkäyntialuetta ja kun nuo työmatkat silloin tulevat siihen maksettavaksi, niin voitaisiinko mahdollisesti jollakin tavalla käyttää esimerkiksi kuntien maksamia sakkorahoja siihen, että niillä kompensoitaisiin näitä työmatkoja? Tämä työllistäsi ihmisiä, mutta saataisiin pois siitä 1 500 euron kuukausipalkasta se 400:n matkojen osuus. Se varmasti auttaisi aika monta ihmistä.

Toinen asia. Kerroitte tuossa 5 miljoonan rahasta, joka tosiaan siellä on, ja sillä sitten työllistettäisiin ihmisiä. Nythän meillä on olemassa näitä erilaisia työpajoja, joissa käytetään palkkatukea, ja meillä on myös yrityksiä, joissa käytetään palkkatukea. Nyt vain vaikuttaa siltä, että pelkällä palkkatuellakin tunnutaan työllistävän ihmisiä. Eli onko tässä käymässä (Puhemies koputtaa) nyt vähän sillä tavalla, että lapsi menee pesuveden mukana eli että olemme valtion toimesta luomassa halpatyömarkkinat? (Puhemies koputtaa) Tämä on semmoinen asia, että kannattaa katsoa, mikä on se mitalin toinen puoli, kun tämä asia säädetään.

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa