Home / Kolumnit / Lindströmin teot ja lupaukset

Lindströmin teot ja lupaukset

Lindström puhuu muunneltua totuutta

Oikeusministeri Jari Lindström on pitkin syksyä luvannut helpotuksia ylivelkaantuneille voudin kierteessä oleville ihmisille. Teot kuitenkin osoittavat toista. Ministerin mukaan kaikki jättävät velkansa ulosoton perittäväksi, jos velallisen asemaa helpotetaan.

Ulosotossa on tällä hetkellä puoli miljoonaa ihmistä. Osa heistä on roikkunut löysässä hirressä 90-luvun lamasta lähtien. He ovat niitä ihmisiä, jotka uskoivat silloisen ministeri Viinasen vakuutuksia, että Suomi ei devalvoi. Niinpä monet yrittäjät ottivat halpaa ulkomaista velkaa. Suomi kuitenkin devalvoi, Viinanen jätti paikkansa ja sadat ihmiset joutuivat ikuiseen velkavankeuteen, koska laina tuplaantui hetkessä.

Rahamarkkinat ylikuumenivat ja maksumiehiksi joutuivat tavalliset ihmiset. Nämä ihmiset ovat maksaneet moneen kertaan voudille velkansa korkoina ja erilaisina kuluina. Silti velkapääoma vain kasvaa.

Ulosottoon joutuneen on lähes mahdoton päästä loukusta pois. Kukaan ei halua voudin asiakkaaksi. Siihen joudutaan, joko väärien tietojen ja pankkikriisin takia kuten 90-luvulla tai yksittäisen ihmisen sairauden, työttömyyden tai muun henkilökohtaisen katastrofin takia.

Ulosotossa oleminen pitää ihmisen nöyränä. Mitään ei voi tehdä, ellei saa lottovoittoa.

Jos on työtön ja elää toimeentulotuella, ei kannata mennä töihin, koska käteen jää voudin perinnän jälkeen vähemmän, kuin tuella elettäessä. Tämän tietää myös ministeri Lindström. Hän on luvannut puuttua asiaan. Tuo lupaus on osoittautunut muunnelluksi totuudeksi. Eduskunnassa ei valehdella, mutta siellä voi kertoa muunneltua totuutta, kuten ministeri Lindström tekee.

Tein ministerille kirjallisen kysymyksen siitä, mitä hän aikoo tehdä, jotta velallinen pääsisi veloistaan.

Ratkaisuksi esitin, että voudin perinnässä lyhennettäisiin ensin pääomaa ja vasta sen jälkeen korkoja ja kuluja. Nyt vouti perii ensin korot sekä pääomasta että kuluista. Korot ovat kovemmat, kuin pankkilainassa. Tämä kasvattaa velkaa ja takaa sen, että perintä on ja pysyy.

Ministeri Lindström toteaa vastauksessaan kirjalliseen kysymykseeni, että velanmaksun järjestystä ei voi muuttaa. Jos näin tehtäisiin, jättäisivät hänen mukaansa kaikki velkansa voudin perittäväksi. Kun sain tämän vastauksen, päästin suustani sanoja, jotka eivät ole painokelpoisia.

Ministerin kannattaisi nyt lukea hieman lakia. Sen mukaan osa veloista menee käräjäoikeuteen ja nostaa satasilla velan määrää oikeudenkäyntikuluina. Laki myös sallii velkojen siirtämisen perintätoimistoille, jossa kulut ja korot nousevat.

Nämä ylimääräiset kulut siirtyvät aikanaan velan mukana voutiin. Luuleeko ministeri todella, että ihmiset haluavat vapaaehtoisesti tähän rumbaan kasvattamaan velkaansa?

Eniten minua ihmetyttävät ministerin puheet ylivelkaantuneiden tilanteen helpottamisesta, jos suhtautuminen on tämä. Eikö ministeri tiedä, että muunneltu totuus tulee aina jossakin vaiheessa esille.

Siis vielä kerran, ministeri Lindströmin mielestä KAIKKI jättäisivät laskunsa voudin perittäväksi, jos saisivat ensin lyhentää ensin velkaansa ja sitten vasta korkoja. Kyse ei ole siitä, että velat poistettaisiin. Esitykseni muuttaisi ainoastaan velanmaksun järjestystä.

Vietämme 100-vuotiaan Suomen juhlavuotta. Voin luvata, että teen kaikkeni, jotta itsenäinen Suomi on jokaiselle mainosten mukainen hyvä paikka asua. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että meidän on helpotettava ahdingossa elävien ihmisten arkea. Jokaisen suomalaisen pitää saada olla hyvillä mielin ylpeä itsenäisyydestämme ja kauniista maastamme. Hyvää vuotta 2017.

MARIA TOLPPANEN (sd.)

kansanedustaja

Vaasa										
									

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa