Home / Kolumnit / Lars Gästgivars Kuntaliitosten kriteerit

Lars Gästgivars Kuntaliitosten kriteerit

Kun lukee kuntiin lausuntoa varten tulevaa lakitekstiä kunta- ja rakenneuudistuksesta voi todeta, että kirjoitus seuraa samaa kovaa tyyliä, jota keskustapuolue ajoi Mari Kiviniemen pääministerikaudella.

Eroa edelliseen on ainoastaan hallitukselle suotu oikeus ääritapauksissa puuttua asioiden kulkuun. Asiaan puuttumista täytyy kuitenkin edeltää kansanäänestys.

Tämän takia tässä ei minusta ole pelättävää eikä mitään syytä hidastaa neuvotteluja, ellei sitten satu pelkäämään demokratiaa. Konkreettisia liitoksiahan ei edes ehditä tehdä ennen 2016-2017. Mutta laki laaditaan tällä hallituskaudella.

Kuntien esityslistoilla on jo lain määräämä pakko aloittaa neuvottelut naapureiden kanssa. Tämän tulee johtaa ehdotukseen, jossa kysymykset jo on tehty. Vaasan seutu on nyt viimeisiä, joissa selvitystä ei ole aloitettu. Tällä hetkellä olen ulkomailla, mutta tänne kulkeutuu tietoa siitä, että erinäiset itse itsensä nimittämät komiteat kokoustavat keskussairaalan ja sydänkirurgian tiimoilta. Toivon, ettei ole liian myöhäistä.<

Mustasaaren virallisen ilmoituksen mukaan neuvotteluille on aikaa, emme ole myöhässä. Tällä kertaa ollaan erimieltä selvittelyhenkilöstä. Eikä kumma, viimeksi tehdyn kunta- ja rakenneselvityksen yhteydessä ongelma oli sama. Tällöin Mustasaari ja Vaasa valitsivat kumpikin oman selvityshenkilön ja muut kunnat seurasivat.

Lopputulos hylättiin ja pantiin äänestyksen jälkeen kassakaapin taaimmaiseen nurkkaan. Selvityshenkilöt olivat yksimielisiä lopputuloksesta, eikä kukaan selvitykseen osallistuneista kymmenistä kunnanjohtajista esittänyt eriäviä mielipiteitä. Näin käy tälläkin kerralla riippumatta siitä, montako selvityshenkilöä asetamme.

Näin käy, kun poliitikot lupaavat äänestäjilleen, ettei neuvotteluja tule, ei liioin liitoksia. Kunta jää itsenäiseksi vielä 600 vuodeksi ja jos kaadumme, kaadumme saappaat jalassa. Kun poliitikot tekevät näin, he lupaavat äänestäjilleen asioita, joista tietävät, etteivät aina itse päätä.

Vaasan seutu on nyt joutunut tähän tilanteeseen. Ollaan omien lupausten vallassa, lupausten, joiden avulla eräät poliitikot voittivat viime kunnallisvaaleissa.

Nyt aiempi selvitys palautetaan käyttöön. Yhtäkkiä Siv Sandbergin ja Anita Niemi-Iilahden selvitys kelpaakin. Ihmeiden aika ei siis ole ohi.

Vähiten Mustasaaressa ajatellaan asioita, jotka eivät liity kunta- ja rakenneuudistukseen. Kun aikaa vielä oli ja meillä oli neuvotteluasema, mustasaarelaisten olisi pitänyt kytkeä neuvotteluihin asiat, jotka ovat sydäntämme lähellä: keskussairaala, jota nyt pallotellaan edestakaisin, terveydenhoito, kyliemme kehitys, Sepänkylän keskustan sekä koulujen tulevaisuus jne.

Tätä kutsutaan ennakoimiseksi, mutta tämä sana on ollut kunnassamme kielletty.

Nyt laki pakottaa meidät neuvottelemaan, ja ministeri Henna Virkkunen näkee tehtäväkseen tulla tänne vauhdittamaan selvittelyä. Tällöin saamme jättää unelmat, että saisimme neuvottelupöydälle mustasaarelaisille tärkeitä asioita. Ennakoiminen on puuttunut, valitettavasti.

Lars Gästgivars (r.)
Kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Kansanedustaja Mustasaari

About Toimitus

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa