Home / Kolumnit /
Lars Gästgivars – Budjettiäänestyksiä eduskunnassa

Lars Gästgivars – Budjettiäänestyksiä eduskunnassa

Joulun allakaan eduskunta ei poikkea muusta yhteiskunnasta. Kiireellisiä äänestyksiä ja illat venyivät yhden ainoan puheenvuoron takia. Etenkin kansanedustajat muistavat, että lehdistö pian julkaisee tiedot kansanedustajien aktiivisuudesta.

Kansanedustajan aktiivisuus mitataan kuluneen vuoden aikana pidettyjen puheenvuorojen ja lausuntojen määrän perusteella.

Keskustelujen aikana oppositio hiillostaa hallitusta, mikä on hyvä. Mutta sitten on olemassa myös tilastopuheenvuoroja, tyhjiä kysymyksiä ja vastauksia. Ja aktiivisuutta mitataan aina, kun kansanedustaja sanoo jotain. Nämä ovat iltalehtien esittämät tilastot kansanedustajan aktiivisuudesta työssään.

Budjettiäänestyksiä on aina ollut ja ne kuuluvat demokratiaan. Mutta että äänestykset johtaisivat mihinkään, on lähestulkoon yhtä vaikeaa kuin yrittää kuuta taivaalta.

Fennovoiman uusi hakemus hyväksyttiin suurella enemmistöllä. Varmaan monen mielestä ydinvoimala tulisi sijoittaa Olkiluotoon ja Teollisuuden Voiman tulisi se rakentaa, mutta nyt ei käynyt niin. Moni äänesti vastaan, ei siksi, että vastustaisi ydinvoimaa, vaan siksi, että Fennovoima on valinnut ydinvoimalaan venäläisen reaktorin.

Kun Fortum, joka yli kolmenkymmenen vuoden ajan on voimaloissaan käyttänyt venäläisiä reaktoreita, tuli uutena osakkaana Fennovoimaan, minulla ei enää ollut syytä epäillä Fennovoiman mahdollisuuksia rakentaa luotettava ja varma voimala.

Jos Suomen eduskunta olisi vastustanut Fennovoiman suunnitelmia, olisi vaikutelma varmaan ollut, että Suomi yksin laajentaa EU:n sanktioita Venäjää kohtaan. En halua tehdä sellaista politiikkaa, kun vastapuoli on maamme toiseksi suurin kauppakumppani ja meillä on tuhat suomalaista yritystä Venäjällä.

Venäjä saneeraa nyt itse itsensä. EU:n sanktiot toimivat sellaisinaan. Rupla on syöksykierteessä, eurolla saa 70-80 ruplaa, öljyn hinta on pian puolittunut ja kaikki luotonanto lännestä on lopetettu. Venäjä lähestyy taloudellista sekasortoa, mikä valitettavasti vaikuttaa myös meihin. Mutta taloudelliset lait lannistavat myös Putinin ja hänen kabinettinsa elleivät nämä kiirehdi neuvottelupöytään.

Sukupuolineutraali avioliittolaki tuli eduskunnan käsiteltäväksi, vaikka sitä ei lakiasianvaliokunnassa hyväksytty. Omalta osaltani laissa ei sinänsä ollut kyse sukupuolineutraaleista avioliitoista, vaan ensikädessä lasten adoptoinnin mahdollistamisesta. Minä en voi itse olla mitään mieltä muiden ihmisten tunteista toisiaan kohtaan, muuta kuin, että kuuluvat vähemmistöön, joka vähitellen on saamassa yhteiskuntamme hyväksynnän. Ihmisoikeuksiin kuuluu tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on.

Mutta käytämme väärin oikeuksiamme sallimalla lasten adoption, kun lapsi ei itse voi valita ja lapsi sijoitetaan perheeseen, jossa perheolosuhteet biologisista syistä tekevät lasten syntymisen mahdottomaksi. Siksi kysyn, eikö pienellä lapsella ole myös inhimillinen oikeus varttua perheessä jossa on ainakin äiti.

Joka tietää mitä kiusaaminen on ja tietää, että lapsi pitkälle aikuisikään saakka saattaa voida pahoin kiusaamisen takia, ei altista lasta edes kiusaamisen mahdollisuudelle. Tässä täytyy lasten edun ja ihmisoikeuksien olla tärkeämpiä kuin joidenkin aikuisten halu ryhtyä vanhemmiksi.

Toivotan kuitenkin kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta.

Lars Gästgivars (r.)

Kansanedustaja Mustasaari

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa