Home / Tapahtumat / Laila Pullinen Vaasaan

Laila Pullinen Vaasaan

Laila Pullisen 80-v. kiertue Vaasaan

Laila Pullinen – Valon kaari Kuntsin modernin taiteen museossa 1.2.–20.4.2014

Helmikuun alussa Kuntsin modernin taiteen museossa avautuu suomalaisen modernismin suuriin nimiin lukeutuvan kuvanveistäjä ja professori Laila Pullisen 80-vuotisjuhlanäyttely Valon kaari.

Näyttelyssä nähdään Laila Pullisen teoksia eri vuosikymmeniltä.

Laila Pullinen Omakuva, 1962—1966 päärynäpuu ja lehtikulta Kuva: Vesa Aaltonen

 

Monipolista

Fyysisten ja ilmaisullisten kivi- ja pronssiveistosten lisäksi esillä on myös suurikokoisia, kuvanveistäjän skaalan mukaisia piirustuksia sekä kuvasuurennoksia Pullisen kokonaistaideteoksesta, Nissbackan kartanon veistospuistosta Vantaalta.

Valikoima edustaa yksittäisten teosten kautta leikkausta Pullisen tärkeimmistä temaattisista kausista, ja Kuntsin modernin taiteen museon kauniit tilat ovat antaneet mahdollisuuden koostaa näistä kustakin omia kokonaisuuksiaan, kuten Isän maa; Italia; Mahdollistajat ja mesenaatit; Monumentaaliteokset; Nissbacka; Sakraaliteosten ekumeeninen ”tšasouna”; Corpus & Anima: kivipronssiyhdistelmät, jotka yhdessä muodostavat elämänmittaisen kertomuksen suomalaisen naistaitelijan urasta.

Esillä on myös uutta tuotantoa vuodelta 2013, mm. koreografi Pina Bauschin Orfeus ja Euridike -teoksen innoittamana syntynyt piirustussarja. Taiteilija on itse suunnitellut näyttelyn kokonaisarkkitehtuurin, painotuksen ja ripustuksen.

Luonnon omia muotoja hyödyntäen Laila Pullinen saa materiaalinsa kasvamaan poikkeuksellisen voimalliseen liikkeeseen. Kaarilla hän ilmaisee äärimmäistä voimaa ja energiaa. Teoksissaan taiteilija ohjaa taitavasti valon muotoilemaan kaaret ja houkuttelee materiaalin heijastamaan valoa luoden täydellisiä muotoja.

”Kaari syntyy materian ehdoilla, reaktiona materiaan, oli sitten kyseessä kipsi tai graniitti. Sama materiaalin ehdoilla työskentely koskee piirtämistäkin…. Kun sen [kaaren] piirtää oikein, niin kaikki se energia tallentuu siihen… Uskon [….], että se energia on siirrettävissä myös katsojaan, joka katsoo teosta. Tietenkin olettaen että se kaari on onnistunut.

Sen muoto on minulle positiivinen, positiivinen voima ja energia. Positiivinen muoto on yhtä kuin positiivinen energia”, kertoo Laila Pullinen Valon kaari -julkaisussa

Laila Pullisen 80-vuotisnäyttelykiertueen on tuottanut Raumalla sijaitseva Lönnströmin taidemuseo, joka on julkaissut näyttelyn teemaan liittyvän kolmikielisen julkaisun Valon kaari. Julkaisussa on taidehistorioitsija, FT Juha-Heikki Tihisen essee Kaaria ja kaareumia, Laila Pullisen taiteen merkitsevästä muodosta.

Pääosan kirjan valokuvista on kuvannut valokuvaaja Vesa Aaltonen taiteilijan kokonaistaideteoksessa, Nissbackan kartanon veistospuistossa Vantaalla viime kesänä.

Julkaisun on taittanut Minna Luoma / Candy Graphics. Julkaisua ja näyttelyä on tukenut Turun Kirjekuoritehdas sekä FILI / Delegationen för den svenska litteraturens främjande.

Näyttelykiertue käynnistyi viime vuonna Lönnströmin taidemuseossa.

Naistenpäivänä 8.3. Laila Pullinen saapuu Vaasaan yleisölle avoimeen taiteilijatapaamiseen klo 13–14.

Pauliina Pääkkönen

tiedottaja 

About Toimitus

Check Also

Sofi Oksanen kirkasti suomikuvaa Saksassa

Sofi Oksanen, sauna ja suomenruotsalaisuus loivat Saksassa Suomi-kuvaa Tuore väitöskirja kertoo, että lehdistö nosti Frankfurtin …

Vastaa