Home / Videot /
Kjell Lauren ja Yngve Stoorin Triple Neck Fender

Kjell Lauren ja Yngve Stoorin Triple Neck Fender

Kjell Lauren ja Yngve Stoorin Triple Neck Fender

Soitin on yksi Ruotsin kevyenmusiikin pyhäinjäännöksistä

Vaasalainen kitaristi-basisti Kjell ”Keba” Lauren omistaa yhden Ruotsin kevyen musiikin pyhäinjäännöksistä eli legendaarisen havajikitaristi Yngve Stoorin Triple Neck Fenderin. Keba sai kitaran perinnöksi isältään kitaristi Herbert ”Häkä” Laurenilta (1932-2013)

Häkä tutustui Stooriin 1950-luvulla puhelimessa ja puhelinsuhde jatkui tiiviinä aina Stoorin kuolemaan sakka. Miehet eivät koskaan tavanneet. Stoorin kuoleman jälkeen 1985 ja pitkien taivuttelujen seurauksena Stoorin leski viimein myi kitaran Herbertille.

Kitara nousi esille sattumalta kahvikuppikeskustelussa Vaasan torikahvilassa kesäkuussa 2014. Aikaisemmin samassa kahvilassa myös kahvikuppikaeskustelussa ”löytyi” erittäin harvinainen Topi Kärjen ensimmäinen tango.

Hans Yngve Stoor

Hans Yngve Stor syntyi 5. päivänä huhtikuuta 1912 Stora Kopparbergetissä Falunin lähellä Dalarnarissa ja kuoli 3 marraskuuta 1985 Älvsjössa, Tukholman läänissä. Stoor oli omana aikanaan Ruotsin tunnetuimpia muusikoita: orkesterinjohtaja, laulaja tekstinikkari ja säveltäjä.

Stoor aloitti 1920-luvun loppupuolella. Hän tuli tunnetuksi Ruotsissa ja maailmalla havajikitaristina. Stooor 35 LP:levyä ja kirjoitti noin 350 sävellystä.

Yngve Stoor teki lähes 50 matkaa Havajille, joista ison osan vaimonsa kanssa. Stoor levytti suurimman osan musiikistaan omalle Lani levymerkille. Hänellä oli myös oma musiikki ja radioliike Tukholman Käsityöläiskadulla.

Stoor perusti ensimmäisen havajikvinteettinsä 1928. Ensimmäisen kerran hän esiintyi Radiossa vuomnna 1932 Ja kaksi vuotta myöhammin hän levytti ensimmäisen kappaleensa.

Ennen havajikitaraa Stoor kokeilei mandolinia ja viulua, mutta päätyi lopulta havajikitaraan. Hänen tuotantonsa loppuvaihessa tavaramerkiksi nousi Fenderin melko harvinainen kolmikaulainen havajikitara.

Stoorin käyttämä Fender kuluu tehtaan Stringmaster sarjaan. Näitä valmistettiin vuosina 1958-1980. Sarjaan kuului kaksi, kolmi ja nelikaulaiset kitarat.

Stloor ja Harmony Sisters

Suomalaisia kiinnostava piirre on, että hän levytti 1950-luvulla useita kappaleita Harmony Sistersien kanssa. Harmony Sisters oli 1930-luvun puolivälissä Kotkassa perustettu lauluyhtye, jonka muodostivat kolme sisarusta; Vera, Maire ja Raija Valtonen. Yhtye oli erittäin suosittu etenkin 1930-luvun Suomessa, ja saavutti menestystä myös muualla Euroopassa.

Harmony sistersien suuria manestyksiä olivat mm. Olavi Virran kanssa levytetyt ”Sinitaivas” (1955) ja ”Syysunelmia” (1956). Vuoden 1956 levytykset jäivät lauluyhtyeen viimeiseksi.

Videosi tulee näkyy kohdassa:

http://youtu.be/dnrNrVnmHrE

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Vaaliehdokkaat Vaasan kauppatorilla 25.03. 2017

Vaasalaiset vaaliehdokkaat ottivat lauantaina 25.03. 2017 innokkaasti kontakteja äänestäjiin ja päin vastoin.  Keskustelu lainehti pienistä …

Vastaa