Home / Kolumnit / Kevät alkaa katupölyn harjaamisesta

Kevät alkaa katupölyn harjaamisesta

Katupöly haittaa hengittämistä

Pyöräily kesä alkaa kun kevyen liikenteen väylät on harjattu. Katupöly on hienoa hiekkaa ja asfalttia. Muutakin katupölyssä on; -autojen jarruista ja renkaista irtoavia hiukkasia, sekä nokea.

Hienot pölyhiukkaset tunkeutuvat elimistöön keuhkorakkuloiden kautta verenkiertoon. Vaikka ihminen ei kärsisi katupölystä kannattaa katupölyä varoa. Katupölyltä voi suojautua liikkumalla sellaisia reittejä missä katupölyä on vähemmän.

Hengitys-suojainta voi käyttää. Hengitys-suojan pitää olla P-2 luokan suojain jossa on uloshengitysventtiili. Ne ihmiset jotka kärsivät pahoista oireista pitää hakea lisää tietoa pölyltä suojautumisessa. Silloin vaihdetaan talojen ilmanvaihtokanavien suodattimia.

Kiinteistön omistajien, taloyhtiöiden ja puhdistuksesta vastaavien täytyy perehtyä kaikkeen siihen tietoon, miten katuja puhdistetaan mahdollisimman vähän pölyä aiheuttavasti. Pyöräilyssä terävä katujen hiekoitus-sepeli rikkoo tavallisesti pyörän renkaan, jos rengas on edellisen vuoden rengas. Käytössä hyväkin polkupyörän rengas vaihdetaan vuosittain tavallisesti. Kannattaa ostaa pistosuojattuja ulko- ja sisärenkaita.

Kun polkupyörän ulkorengas on huono joutuu sitten koko kesän paikkaamaan, tai vaihtamaan sisärenkaita. Lattiapumppu on kätevä ilmapumppu. Tottumaton voi räjäyttää renkaan, ja pitää sormella tunnustella pumpatessa että peukalolla painaa 0,5 – 1 mm niin ilmanpaine on hyvä. Renkaiden kyljessä on merkintä mikä on renkaan maksimipaine. Ulkorenkaassa on myös nuoli joka näyttää mihin suuntaan rengas pyörii että pyörii oikein päin.

Keväällä kaikki ruuvit ja mutterit kiristetään. Vaihteita säädetään. Öljytään hienolla yleisvoiteluöljyllä. Ketjuihin ja siellä missä on laakereita kannattaa käyttää spray-öljyjä. Ylimääräinen öljy otetaan aina rievulla pois. On tarkoitus että voidellaan liikkuvien osien välejä, eikä kerätä likaa ja hiekkaa öljytahroihin.

Kangaspalalla voi puhdistaa. Vesipesussa kannattaa suihkuttaa öljyä liottava liuotinaine ketjuihin ja siellä missä öljymäistä likaa on. Annetaan suihkuttamisen jälkeen hetken vaikuttaa, ja sitten hyvin lämpimällä vedellä jossa astianpesuainetta tms. Harjoina voi käyttää vanhoja tiski- ja hammasharjoja. Pyöräilykypärä on viisas varuste aina.

Jari Laurila

About Tapio Parkkari

Olen eläkkeellä oleva toimittaja. Yli 50-vuotisen toimittajaurani aikana olen työskennellyt mm. Yleisradiossa, STT:llä, Kansan Ääni-lehdessä, Radio Vaasassa ja ennen eläkkeelle siirtymistä kaupunkilehti Uusi Vaasalainen päätloimittajana. Tämän lisäksi lukematon joukko erilaisia media-alan töitä. mm. kolumnistina 2 vuotta Viva-aikakausilaehdessä. 2.2. 2005 perustin vaasalaisia.info kaupunkiblogi sivuston, joka täyttää nyt päiväni. Lisäksi ylläpidän Vaasalaisia infoa facebookissa, Tapio Parkkari facesivua, Omavaraisuus laajasti facesivua ja Leif Färdinng "Onnen Poika" fb-sivuja sekä Vaasapedia kaupunkisanakirjaa.

Check Also

Eroperheitä koskettavassa vieraannuttamisessa vanhempi tarkoituksella estää toisen vanhemman ja lapsen suhteen kehittymistä. Vieraannuttaja vaikeuttaa vuorovaikutusta ja pyrkii erottamaan lapsen toisesta vanhemmasta. Pahimmillaan vieraannuttaja katkaisee kokonaan lapselta yhteydenpidon tai syöttää lapsen mieleen valheellisia mielikuvia toisen vanhemman pahuudesta.

Huoltokiusaaminen murentaa

Huoltokieusaaminen murentaa hyvinvoinnin Eroperheiden määrä kasvaa Suomessa koko ajan. Vanhempien ero koskettaa vuosittain arviolta 30 …

Vastaa