Author Topic: Kondis-hanke  (Read 227983 times)

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Heimo Hokkanen

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #640 on: 29. 05. 2007 21:09 »
KONDIS on ihan kondisjuttu

Joku mainitsi, että sopiiko tällainen toiminta yleensäkkään tuolle paikalle. Vaasassa on parikin keskeisellä paikalla olevaa tosisenioripaikkaa. Fylgia on Koulukadulla ja toimii yksityisenä vanhushuollon kotina. Melko keskeisellä paikalla. Toinen on ns. Ukkokoti -Finnilä, Raastuvankadun ja Rauhankadun kulmassa ja melko keskellä kaupunkia. Näissä kodeissa on melko vanhaa joukkoa. Ideanahan on, että senioritaloissa asuvat voivat keskustassa asioida lähellä olevissa palvelupaikoissa. Itse Kondiksen hankkeessa on vireiden yli 55 v. ihmisten asuntoja. Ei välttämättä alkuvaiheessa mitään rollaattoriväkeä - ehkä myöhemmin, mutta asunnot ja muukin ympäristö on tehty, että voisi asua samassa paikassa mahdollisimman pitkään.
Mitä tulee korttelin rakentamiseen, niin kaikki rakennusala ei ole Kondiksen pinta-alaa. Halpahalli laajentaa n. 4000 neliötä ja Radisson Sas-hotelli omalta osaltaan laajentaa, sekä Astor rakentaa samalla  kattokerroksen osuuttaan.
Rakennus ei ole mikään pistetalo, joka tuohon väliin rakennetaan, vaan sopivasti porrastettuna rakennettu asuinkiinteistö.
Muistakaa hyvät ystävät, että kaupunkiasuminen on aina tiukkaa asumista. Talot ovat vierekkäin ja vastakkain.
Mitä tontin maankäyttömaksuun tulee, niin liike-osien osalta se on sama kuin muillakin kaupungin bisnestekijöillä. Airaksinen, HS-centter. 275,0 € neliö. josta kaikille on annettu -50 %.
Julkisesti ei ole vain mainittu, että Airaksinen on saanut saman alennuksen. Eriasia on sitten yleishyödyllisten tilojen edullisuus tai 30 % alennus, josta osa on juuri terveyspalveluihin kuuluvat neliöt.Ja tietenkin oikein onkin. (Nuo 100 huoneistoa, ovat sairaalavalmiuteen varustettuja). Erikseen on sitten toipilas-osasto 16 paikkaa ja dementia ja intervalli osasto 32 potilaspaikka ja 8 paikkainen saattohoito-osasto. Näistä ei peritä ollenkaan maankäyttömaksu.

Kaavahan sitten edellyttää, että näin toimitaan, jos ei toimita ja tehdäänkin muunlaisia ratkaisuja, niin maankäyttömaksu tietenkin peritään.

Uskoisin, ettei näin voimakkaita keskusteluja käytäisi, jos tuon alueen olisi esim. Radison SAS rakentanut täyteen, tai Halpa-Halli!?

Entäpä jos Renny Harlin olisi rakentanut samalle paikalle pienois-Hollywoodin, olisikohan sitä vastutettu sillä perusteella, että kaupunki joutuu vastuuseen, jos toiset teatterit eivät enää menestykkään kaupungissa, vaan heidän toimintaansa joudutaan subventoimaan verovaroista.

 

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #641 on: 29. 05. 2007 23:11 »
Mitä mahtoi Hannu Katajamäki ajatella kun meni tuota Kondisliiketoiminta projektia kannattamaan? Hänen aivoitukset menevät välillä aivan ristiin. Välillä hän paasaa kuin sosialisti, kuten oli eräs kirjoitus Pohjalaisen mielipideosastolla.

Katajamäkeä paljon kuunnelleena, hän on aivan mainio poliitikko 'ainakin' yhdessä mielessä. Hän ajattelee itse, eikä ole lukinnut mielipiteitään ennaltasäädettyihin lokeroihin puolueen värin tai satavuotisen ideologian mukaan. Toki se voi yllättää, jos odottaa oman lippunsa kanssa jokaiselta puheenvuorolta tietyn sävyistä puhetta, ja sitten joku onkin pohtinut asiaa toiselta kantilta.

Onneksi on poliitikkoja - kuten Katajamäki - , jotka ajattelevat itse ja uskaltavat myös tuoda mielipiteensä esiin. Muuten voisimme ohjelmoida puolueohjelmat ja -teesit tietokoneelle, joka sitten laskelmoisi jokaisessa päätöskohdassa kunnallisvaalikannatuksen mukaisen päätöksen.


Jos minä olisin poliitikko, niin tuollainen poliitikko minäkin haluaisin olla.

--peris
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Näin On

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 451
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #642 on: 30. 05. 2007 06:06 »
Tämä keskustelu näyttää viimeinkin tavoittaneen tason, joka on aiheensa arvoinen.  Heimo Hokkasen, Pentti Suksen ja Periksen mielipiteet edustavat  kypsien, harkitsevien ja tasapainoisten ihmisten näkemystä.

Mitä itse korttelin  - siis pääasiassa - palonkadun rakentamiseen tule - niin toivon että lopputuloksena on kaupunkikuvaa kiinteyttävä, täydentävä ja kaunistava lopputulos. Toivon että näkymä tulee olemaan niin silmän tasalta kuin ylempääkin tarkasteltuna silmää ja mieltä tyydyttävä.

En näe mitään syytä että näin ei tapahtuisi.  Kortteli kiihoittaa ainakin minun mielikuvitustani.  Saatavissa ole vien tietojen mukaan luvassa on, jos vain kaava sen sallii, ainutlaatuinen ratkaisu sekä funktionaalisessa että sisällöllisessä mielessä. Ken elää, hän näkee.


Ilman muuta Ravirata ihmisasunnoiksi

Offline Micki

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 18
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #643 on: 30. 05. 2007 07:07 »
Tämä keskustelu näyttää viimeinkin tavoittaneen tason, joka on aiheensa arvoinen.  Heimo Hokkasen, Pentti Suksen ja Periksen mielipiteet edustavat  kypsien, harkitsevien ja tasapainoisten ihmisten näkemystä.
Yhdyn edelliseen! On hienoa, että meillä on seuranamme itsenäisesti ajattelevia ihmisiä, jotka näkevät metsän puilta, eivätkä tee joka asiasta jonkin sortin poliittista kädenvääntöä tai kostoa pelkästään sen vuoksi, että joku omassa kuppikunnassa niin vaatii.

Offline vehkis

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 16
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #644 on: 30. 05. 2007 08:08 »
Hei
Joku kysyi tällä palstalla Kondis-hankkeen hinnanalennusten euromääristä. Päätösehdotuksen perusteella päädyin laskelmassani 3,9 milj. euroon eli noin 23 mummon miljoonaan. Mutta ei tässä kaikki, sillä päätösehdotus jättää määrittelemättömän avopiikin kunnallisteknisten ratkaisujen rahoittamisen osalta. Lisäksi esille on jo noussut helpotusvaatimuksia paikoituksen osalta.

Salla arveli, ettei kukaan ole kritisoinut itse hanketta. En minäkään kritisoi yksityistä konseptia sinänsä. Toistan kuitenkin monta kertaa aiemmin sanomani: aiottu sijoituspaikka on ei sovellu aiottuun tarkoitukseen. Se on Vaasan pahin liikennesumppu jo nyt, ja elinympäristönä heikko niiden kannalta, jotka eivät enää pääse liikkumaan. Hankkeelle tässä osoitteessa olisi pitänyt heti alusta pitäen kyetä sanomaan napakka ei. Tarjolla olisi monia hyviä vaihtoehtoja, esim. Kasarminalue. 

Kaavoituksen idea on kaupunkikuvallinen ja toiminnallinen tarkastelu, joten mistään ilmoitusmenettelystä ei ole kysymys kun uusia toimintoja pyritään käynnistämään alueille, joiden kaava ei sitä muuttamatta mahdollista.

Marjatta Vehkaoja

Offline Micki

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 18
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #645 on: 30. 05. 2007 08:08 »
Se on Vaasan pahin liikennesumppu jo nyt, ja elinympäristönä heikko niiden kannalta, jotka eivät enää pääse liikkumaan.

Minä olen 57 vuotta. Pääsen liikkumaan. Haluaisin Kondikseen asumaan. Miksi muuten itse asut naapuritalossa?

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #646 on: 30. 05. 2007 08:08 »
Joku kysyi tällä palstalla Kondis-hankkeen hinnanalennusten euromääristä. Päätösehdotuksen perusteella päädyin laskelmassani 3,9 milj. euroon eli noin 23 mummon miljoonaan.

Onko tuo vertailu ns. normaalihintaan vai siihen mitä Airaksisen, HS-Centerin ja kumppaneiden maksamaan alennettuun hintaan?

Voi mennä pahasti metsään (etenkin kun ero Vehkaojan laskelmiin on niin iso - voisivat ilmoittaa esityslistoissa eurohinnan eikä lähtöhintaa, jota korotetaan ja vähennetään erilaisilla prosenteilla), mutta alla minun laskelmani kh:n esityksen ja Kouhin esityksen eroista:

A) Kouhin esitys:
Kondis-palvelutilat 0 €/m2 x 3054m2 = 0 €
Muut liiketilat (275€/m2 -50%) 137,5€/m2 x 11065m2 = 1 521 438 €
Kondis-asunnot (220€/m2 -30%) 66€/m2 x 11297m2 = 745 602 €
Palokujan myynti 110€/m2 x 1322m2 = 145 420 €
Yhteensä 2 412 460 € (90,23€/m2)

B) KH:n pohjaesitys:
Kondis-palvelutilat 71,5€/m2 x 3054m2 = 218 361 €
Liiketilat 275€/m2 x 11065m2 = 3 042 875 €
Kondis-asunnot 71,5€/m2 x 11297m2 = 807 735,5 €
Palokujan myynti 275€/m2 x 1322m2 = 363 550 €
Yhteensä 4 432 521,50 €

Erotus: 2 020 061,50 €


C) Jos taas KH:n esityksessä olisi sama alennus kuin HS-Centerillä liiketiloista ja Postin palokadusta:
Liiketilat (275€/m2 -50 %) 137,5 €/m2 x 11065 m2 = 1 521 438 €
Palokatu (275€/m2 -50%) 137,5€/m2 x 1322m2 = 181 775 €
Yhteensä summa olisi: 2 729 309 € (102,08€/m2)

Ja tällöin esitysten ero on: 316 849,50 € (11,85€/m2).


Kuten sanottu, voi mennä pahasti pieleen, kun nuo alennus ja lisäysprosentit vaatisivat pienen hetken aikaa tarkastella niitä. Nyt ei valitettavasti aikaa ole. Mutta noiden kahden esityksen välinen erohan ei itsessään ole tärkeä, vaan se, mikä on Kondiksen kohtelu verrattuna muihin alueen toimijoihin. Ja oikeastaan pitäisi vertailla ennemmin yksikkö- eli neliöhintoja, kun tuo rakennusoikeuden määrä ei ole päätetty, mutta se vertailu jää taas melko abstraktiksi.


Salla arveli, ettei kukaan ole kritisoinut itse hanketta. En minäkään kritisoi yksityistä konseptia sinänsä. Toistan kuitenkin monta kertaa aiemmin sanomani: aiottu sijoituspaikka on ei sovellu aiottuun tarkoitukseen. Se on Vaasan pahin liikennesumppu jo nyt, ja elinympäristönä heikko niiden kannalta, jotka eivät enää pääse liikkumaan. Hankkeelle tässä osoitteessa olisi pitänyt heti alusta pitäen kyetä sanomaan napakka ei. Tarjolla olisi monia hyviä vaihtoehtoja, esim. Kasarminalue.

Tuon ehdotetun sijoituspaikan motiivina taitaa olla se, että Kondis-asukkaita palvelevat toiminnot ovat mahdollisimman hyvällä paikalla myös muuta asiakaskuntaa nähden. Vaasan keskustassa on se ikävä piirre, että kaikki torilta sata metriä sivussa olevat liiketilat ovat kaukana. Onneksi tilanne on hiukan parantunut torilta aseman suuntaan, mitä kehitystä Kondikseen liittyvät liiketilat voisivat vahvistaa. Torilta mihin tahansa muuhun suuntaan lähdettäessä näkee, että parin korttelin päässä ei paljoa liiketoimintaa näy.

Liikenne on se, mistä minäkin olen hankkeen osalta huolissani. Toisaalta Konepajankadun jatkeen ansiosta tuo Halpa-Hallin kulman tilanne voi parantua huomattavastikin. Käytännössähän Palosaaren/Vöyrinkaupungin ja radan pohjoispuolen välinen liikenne tullee siirtymään maasillalta uudelle yhteydelle. Eikös Konepajankadun jatkeen radan yli vaikutuksista keskustan liikennemääriin ole jotain ennusteita?

--peris
« Last Edit: 30. 05. 2007 09:09 by Peris »
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #647 on: 30. 05. 2007 10:10 »
Eiköhän Pena tämä "ryysyköyhistä" mainitseminen ollut vähän jo liian paksua manipulointia,
liiketaloudellisen Kondishankkeen osalta, sekä muut saman periaatteen hankkeet "Kapitalismiin" siirtäen.

"Ryysyköyhillä" ei tule olemaan mitään asiaa näihin kumpaankaan gategoriaan, joskin sinulla itselläsi
perheinesi omaisuutesi myymällä, voisi pieni mahdollisuus siihen olla.

Jonottaessasi tätä palvelua, myös muiden huomattavasti sinua varakkaampien hännillä, omaa vuoroasi vartoen.

Olet usein myös maininnut useasti eri foorumeissa ja polleissa, tästä "helvetistä", johon oman määrittelemäsi tulorajan johdosta muu porukka on joutumassa.

Omaisuutta omaamattomalle kuntalaiselle tämä on taasen ollut selviö jo n. pari sukupolvea.

Tästä syystä intressisi näyttävätkin suuntautuvan pelkästään oman ja muiden kaltaistesi tarpeiden
tyydyttämiseen, joka sinänsä on täysin luonnollista, mutta erittäin kaksinaismoralistista,
eläke, kuin myös vammais oikeuksien "puolesta puhujana" esiintyessä.

Ei sinulla ainakaan näytä poliittisia kykyjä olevan, diplomatiasta puhumattakaan,
saman pätiessä myös tähän "läpinäkyvään" Hokkaseesi viitaten.

Niin valtuutettujen, kuin kuntalaisten enemmistön, kuin myös etenkin teidän varakkaampien
asukkaiden osalta, Kondis hanke on luonnollisesti kannatettava hanke, jota myös itse olen kannattanut, täällä esitelmöivien ja tietämättömiä manipuloivien "asiantuntijoiden" ympäripyöreistä vastauksista huolimatta.

Kuitenkin olisi syytä puhua asioista niiden omilla nimillä, eikä esim. Penan perinteisten omien omien
intressien, minäkeskeisten "maailman napa" metodien pohjalta.

Meitä on paljon muitakin, mitä tämä polli edustaa ja portit palveluihin pysyvät edelleen Hokkasten
voimalla kiinni.

TULORAJOISTA JOHTUEN.


Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #648 on: 30. 05. 2007 11:11 »
Oli muuten aivan hilkulla, että asiaa voitiin lankaan käsitellä tänään valtuustossa, sillä kaupunginhallituksen ylimääräisen Kondis-hätäkokouksen pöytäkirjaa ei oltu tarkastettu ennen kokousta. Pöytäkirjantarkastaja Hellevi Lohva tuli jostain tarkastamaan pöytäkirjan mutta ei muuten osallistunut kokoukseen. (Aika erikoista muuten  - yleensä vaaditaan pätevä syy varamiehen käyttöön).
No, kokoomus eittämättä pitää asiaa kovin tärkeänä ja on valmis varsin erikoislaatuiseen käsittelyjärjestykseen.
Hyvä Tapio, ei pitäisi vihjailla ikäviä, ellei tiedä olevansa oikeassa. Hellevi Lohvalla oli oikein pätevä ja perusteltu syy olla poissa valtuuston kokouksesta (työeste, josta ilmoitettu hyvissä ajoin). Työmatkat eivät kaikilla kuitenkaan kestä koko yötä, joten hän ehti hyvin pöytäkirjan tarkistamaan illan mittaan.
terkuin Salla
Ei tässä sen kummempaa vihjailla. Kun oli palannut työmatkalta ja tuli valtuuston kokouspaikalle (tarkastamaan pöytäkirjaa)niin olisi luullut, että tulee myös kokoukseen omalle paikalleen. En huomannut, että näin tapahtui. Joskus näistä varamiesjärjetelyistä on noussut kova haloo. Ehkä Salla voi kerto miksi näin kävi, ettei kukaan vain epäile mitään asiatonta.


Ystäväni ja kollegani Hellevi Lohva jätti ko. asiasta eriävän mielipiteen ja vastusti asiaa kaupunginhallituksessa. Siksi ihmettelen miksi hän ei rynnännyt käsittelemään asiaa valtuustoon kun kerran paikalle ehti (vaikka oli alunperin ilmoittanut työesteestä). Hän siis tarkasti pöytäkirjan ENNEN Kondis-asian käsittelyä ja työeste oli jo loppunut. Muuten Kondis-asiaa ei olisi voitu lainkaan käsitellä. Ehkä Sallalla on selitys asiaan.

Jos on siis este kokouksen alussa mutta este poistuu ja ehtii kokouspaikalle, niin silloin on mielestäni myös tultava paikalleen saliin ja kokoukseen.

Valtuustossa on tiukennettu varajäsenten käyttöä. Muutama vuosi sitten eräs merkittävä asia ratkesi yhden äänen enemmistöllä kun sairaslomalla oleva valtuutettu ilmestyi yhden asian käsittelyn ajaksi paikalle. Hän oli eri mieltä asiasta varamiehensä kanssa.
Tässä Hellevin eriävä mielipide:
Quote
Kaupunginhallituksen kokous 21.5.2007Viite:   Asia 360/2007 : Maankäyttömaksu Kondis-asuntojen ja Kondispalvelujen osalta

Asia:   Eriävä mielipideAllekirjoittanut  kannatti kaupunginjohtaja Lumion tekemän päätösehdotuksen kohtaa 1, mutta ei enää kohtaa 2, jossa asia esitettiin vietäväksi valtuustoon. Mielestäni riittävää olisi ollut, että kaupunginhallitus olisi kirjeellä vastannut KOY Vaasan Tornikeskus/Pertti Tarpion  15.3.2007 päivätyssä kirjeessä esitettyihin kysymyksiin. Lumion esittämät vastaukset olivat mielestäni hyvin perustellut.

Perustelut:

Kaupunginjohtajan toi esiin selkeästi sen,
-että Kondis-konseptin mukaisen senioriasumis- ja palvelutaloyhdistelmän on oltava kaupunkiin nähden itsenäinen toimija,
-hankkeen toteuttaminen edellyttää kaavamuutosta koko korttelissa. Aiesopimus tulisi laatia kaupungin ja kaikkien ko. korttelin kiinteistönomistajien kesken. Lähestymissuunnitelma tulee laatia kaupungin johdolla ja korttelinomistajien kustannuksella,
-Kondis-asunnot ja –palvelutilat on pidettävä erottamattomana palveluasumisyhdistelmänä. Jos palvelukokonaisuus täyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan määrittämän laatutason, AK-hinnoista voi vähentää 35%. Muiden tilojen osalta sovelletaan voimassa olevia hintoja.
-mikäli hankkeen luonne muuttuisi… kiinteistön omistajat ovat tällöin velvolliset suorittamaan kaupungille saadun alennuksen suuruisen korvauksen (sitova velvoite 20 v.).
-lopullista mankäyttökorvausta määritellessä tulee ottaa huomioon hankkeen edellyttämät katu- ja liittymäjärjestelyjen aiheuttamat kustannukset.


Mielestäni tällä vastauksella voidaan neuvotteluja aiesopimuksen tekemiseksi asemakaavamuutosta varten.
Tärkeää on, että yrittäjiä kohdellaan yhdenvertaisesti.
Alennetun maankäyttömaksun soveltaminen edellyttää tiettyjen kriteerien täyttymistä.
Mikäli hankkeen luonne muuttuu niin, etteivät kriteerit täyty, myös alennetun maankäyttömaksun perusteet poistuvat ja kiinteistönomistajat ovat velvolliset suorittamaan kaupungille saadun alennuksen suuruisen korvauksen.

Vaasa, 25.5.2007


Hellevi Lohva
« Last Edit: 30. 05. 2007 11:11 by Tapio Osala »

Offline vaasalainen

 • Tästä foorumista
 • Administrator
 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 5079
 • Gender: Male
 • Muista käydä Chatissa
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #649 on: 30. 05. 2007 11:11 »
Marjatta Vehkaojan yleisönosastokirjoitus Pohjalaisesa 30.5. 2007

http://www.vaasalaisia.info/foorumiapu/Poh_30.05.07.pdf
Tämä sivusto täytti 9 vuotta helmikuun 2 päivänä 2014.  Ylläpidän tätä vapaasta tahdostani.  Tämä on minun tapani osoittaa rakkauteni tätä hienoa kaupunkia kohtaan.

Offline MikaR

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 41
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #650 on: 30. 05. 2007 11:11 »
Quote
Oli muuten aivan hilkulla, että asiaa voitiin lankaan käsitellä tänään valtuustossa, sillä kaupunginhallituksen ylimääräisen Kondis-hätäkokouksen pöytäkirjaa ei oltu tarkastettu ennen kokousta. Pöytäkirjantarkastaja Hellevi Lohva tuli jostain tarkastamaan pöytäkirjan mutta ei muuten osallistunut kokoukseen.

Hmm... Hellevi Lohvan roolista tässä asiassa. Lohva on tietäen jääviytensä ehkä jättäytynyt viime tingassa sivuun, povaten protesteja, lausuttuaan ensin eriviän mielipiteensä. Tri Lohvahan edustaa Remediä/Mehiläistä eli Caremaa. Totta kai Lohvalle, hänen kollegoilleen ja osakeomistuksilleen on hankalaa että markkinoille suunnitellaan suurta tervydenhuollon- ja hoivapalvelujen keskusta paikallisin voimin. Omat joukot eli Mehiläinen hyötyisi tietenkin eniten jos saisivat ruotsalaisen Careman talon Vaasaan, olisi kuulkaa remeditohtorien tienestit varmistettu vuosikausiksi. Nyt kilpailutilanne uhkaa koventua (=hyvä asia kaikille potilaille ja veronmaksajille!). 

Caremasta muuten huhutaan kaikenlaista, ja muuten nämä puheet voisikin jättää kuulopuheiksi mutta kun tarkastelee esim kehitysjohtajan toimia Kondis-asiassa niin tulee väistämättä mieleen että mitähän Caremalle on tullut luvatuksi? No kyllä totuus ennemmin tai myöhemmin tulee päivänvaloon.

Offline PeterK

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 58
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #651 on: 30. 05. 2007 12:12 »
Tästä vastaus, Vehkaoja sen jo sanoo..
Quote
Hankkeelle tässä osoitteessa olisi pitänyt heti alusta pitäen kyetä sanomaan napakka ei. Tarjolla olisi monia hyviä vaihtoehtoja, esim. Kasarminalue.
« Last Edit: 30. 05. 2007 12:12 by PeterK »

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #652 on: 30. 05. 2007 12:12 »
Kaikenlaisia huhuja minäkin olen Caremanista (Mehiläinen)  vai pitäisikö kirjoittaa Carema? kuullut.  Mm. että yritys suunnittelee Vaasaan isoa lääkärikeskusta ja että Caremanin Ruotsin yksikössä työskentelisi entinen vaasalainen lääkäri, joka on varsin hyvin tietoinen Kondishankkeesta joko tämän sivuston tai kenties Juhani Laurilan keräämien tietojen ansiosta.  Mutta koska en asiaa ole pystynyt vahvistamaan,  niin kertokoon ne, jotka tietävät.

Varsinainen asiani on se. että eikö n. vuosi sitten suunniteltu senioritaloja  Huutoniemen sairaalan alueelle pois silmistä ja pois mielestä.  Suunnitelmien takana oli joukko vaasalaisia rakennusyrityksiä joko yksistään tai jonkinlaisessa konsortiossa.  Talot olisivat olleet tavallisia kerrostaloja, jotka olisi vain nimetti senioritaloiksi. Korjatkaa jos muistan väärin.

Nyt Marjatta Vehkaoja ehdottaa senioritalon=Kondis rakentamista Kasarmialueelle periferiaan.  Täälläkin eläkeläiset olisivat pois silmistä,

Ymmärrän kondiskonseptin niin että asukkaat nimenomaan haluavat asua keskellä kaupunkia palveluiden äärelle uudentyyppisessä yhteisöllisessä yhteisössä.

Kyllä minuakin hieman huolestuttaa liikenne. varsinkin hätäliikenne mutta sekin järjestyy jos pysäköinti ja liikennejärjestelyihin suhtaudutaan ennakkoluulottomasti ja etsitään uusia ratkaisjka.  Yksi tällainen olisi pysäköintiluolaston rakentaminen Vaasanpuistikon alle niin että se olisi yhteydessä Toriparkkiin ja tulevaan Matkakeskukseen.

Näin Kondiksen tulevat asukkaat pääsisivät autiolla hissin juurelle ja siitä asuntoihinsa ja kuivin jaloin ja sisävaateissa vaikka ostoksille Rewell-Centriin.

Eikö professori Katajamäki kaivannut uusia ja ennakkolulottomia, hiukan hullujakin ideoita.  Tässä nyt yksi sellainen.

* Täältä kaivelemalla saattaa löytyä jotain mielenkiintoista

Carema/Ruotsi
http://www.carema.se/
« Last Edit: 30. 05. 2007 12:12 by Johansson »

Offline vehkis

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 16
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #653 on: 30. 05. 2007 15:03 »
Hei

Kiitos sille henkilölle, joka tällä palstalla vinkkasi, että Kondis-hankkeesta on jo olemassa aiesopimus vuodelta 2004. Valitettavasti Tarpio ei tuonut tätä olennaista seikkaa esille kirjeessään kaupungille 15.3.2007 vaikka aiesopimus on voimassa 31.12.2008 saakka. Allekirjoitetussa aiesopimuksessa Tarpio on sitoutunut etenemään hankkeessa tavanomaisen prosessin mukaisesti. Tästä on vaiettu. Tarpio on nyt vaivihkaa käynnistänyt prosessin, jolla hän hakee allekirjoittamaansa sopimusta parempia ehtoja vaikka edellinen sopimus on vielä voimassa.

Asian valmistelijat eivät ole tienneet aiesopimuksesta mitään koska kirjaamon asia-aktissa siitä ei ole mainintaa. Kaupungin puolelta sopimuksen ovat allekirjoittaneet Lonka ja Vironmäki, jotka eivät ole olleet virassa asian käsittelyn aikana keväällä 2007.

Asiakirjoissa viitataan aiempiin selvityksiin, joita ei kuitenkaan ole toimitettu päättäjien tietoon päätöksenteon pohjaksi. Aiesopimuksen kakkospykälässä mainitaan, että ”…kehittämissuunnitelma ja sen liitesuunnitelmat sekä siihen liittyvä suunnittelua tukeva aineisto ovat osa asemakaavamuutoksen valmisteluaineistoa perus-ja viiteaineistona asemakaavatyössä”. Kaupungin kirjaamosta ei löydy mitään selvityksiä eikä tähän mennessä kenenkään virkamiehen pöydältäkään.

Olen saanut kaksi selvitystä ko. korttelin kehittämisestä käteeni tänään omatoimisesti. Ne ovat vuosilta 2004 ja 2005. Selviää, että tuolloin kaavailtu – kaupunkikuvaa eheyttävä lisärakennusala oli noin 16.000 k-m2. Tämä volyymi ei ole ilmeisesti kelvannut Tarpiolle. Nyt hän ajaa hanketta yli 25.000 k-m2:n vaatimuksella.

Olen puhunut avoimuuden tarpeesta – enkä syyttä.Marjatta Vehkaoja

PS. Jassoo, että Kasarminalue on periferiaa. Olipas hauska vitsi.

Offline luopio

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 225
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #654 on: 30. 05. 2007 18:06 »
Hellevi Lohva jätti ko. asiasta eriävän mielipiteen ja vastusti asiaa kaupunginhallituksessa. Siksi ihmettelen miksi hän ei rynnännyt käsittelemään asiaa valtuustoon kun kerran paikalle ehti (vaikka oli alunperin ilmoittanut työesteestä). Hän siis tarkasti pöytäkirjan ENNEN Kondis-asian käsittelyä ja työeste oli jo loppunut. Muuten Kondis-asiaa ei olisi voitu lainkaan käsitellä. Ehkä Sallalla on selitys asiaan.

Jos on siis este kokouksen alussa mutta este poistuu ja ehtii kokouspaikalle, niin silloin on mielestäni myös tultava paikalleen saliin ja kokoukseen.

Ihme juttu. Eihän vaan ollut niin, että asia oli tärkeä ja allekirjoitus tarvittiin. Mutta Hellevin mielipide oli väärä Kondis-asiassa eikä toverit päästäneet häntä äänestämään kun oli sovittu että väärinajattelevalla on "työeste".

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #655 on: 30. 05. 2007 18:06 »
Kiitos sille henkilölle, joka tällä palstalla vinkkasi, että Kondis-hankkeesta on jo olemassa aiesopimus vuodelta 2004. Valitettavasti Tarpio ei tuonut tätä olennaista seikkaa esille kirjeessään kaupungille 15.3.2007 vaikka aiesopimus on voimassa 31.12.2008 saakka.
....
Asian valmistelijat eivät ole tienneet aiesopimuksesta mitään koska kirjaamon asia-aktissa siitä ei ole mainintaa. Kaupungin puolelta sopimuksen ovat allekirjoittaneet Lonka ja Vironmäki, jotka eivät ole olleet virassa asian käsittelyn aikana keväällä 2007.
....
Asiakirjoissa viitataan aiempiin selvityksiin, joita ei kuitenkaan ole toimitettu päättäjien tietoon päätöksenteon pohjaksi. Aiesopimuksen kakkospykälässä mainitaan, että ”…kehittämissuunnitelma ja sen liitesuunnitelmat sekä siihen liittyvä suunnittelua tukeva aineisto ovat osa asemakaavamuutoksen valmisteluaineistoa perus-ja viiteaineistona asemakaavatyössä”. Kaupungin kirjaamosta ei löydy mitään selvityksiä eikä tähän mennessä kenenkään virkamiehen pöydältäkään.

Kuinka ihmeessä voi olla mahdollista, että kaupunki on sitoutunut sopimukseen, jota ei löydy kaupungin hallusta? Tai että kaupunki ei tiedä mihin kaikkiin sopimuksiin se sitoutunut. Ei henkilövaihdokset ym. saisi tällaiseen vaikuttaa. Tällaiseen tilanteeseen ja hallinnon heikkouteen sisältyy suunnattoman suuret taloudelliset ja juridiset riskit. Huolestuttavaa. Toivottavasti kaupungin sisäinen tarkastaja puuttuu asiaan.

Ja outoahan se on, että kun katsotaan tätä ketjua taaksepäin. Virkamiehet ovat selkeästi olleet perillä hankkeen suunnitelmista (tiedotustilaisuuksia ym.), mutta miksei virkamiehet ole riittävästi opastaneet hankkeen vetäjiä ennen tätä viimeistä palaveria, jossa annettiin toimintaohjeet nyt valtuustossa olleeseen toimintatapaan. Kyllä tietoa pitäisi olla ollut aiemmin, täälläkin asia on ollut esillä:

Helmikuu 15, 2006: "...työryhmä nimitti aiesopimuksen valmistelevan ryhmän akj. Heikki Longan ehdotuksen pohjalla. Tarkoituksena on, että korttelin sisäinen aiesopimus olisi valmis ensitilassa. Aiesopimus  tähtää  kaavoitustyön aloittamiseen mahdollisimman nopeasti."
Maaliskuu 12, 2006: "...selvitystyöryhmä on määrännyt uuden työryhmän, joka valmistelee korttelin sisäistä aiesopimusta."PS. Jassoo, että Kasarminalue on periferiaa. Olipas hauska vitsi.

Alueen sijainti on aina subjektiivista. Kasarminalue olis varmaan yksi Suomen mahtavimmista paikoista harrastaa omakotitalomaista asumista hienoissa puutaloissa keskellä kaupunkia lähellä kaikkia palveluita. Ja silti Kasarminalue on kaukana, jos pitäisi alkaa putiikkia perustamaan, kun kaikki keskittyy koko ajan vahvemmin torille ja torin ympärille.

--peris
« Last Edit: 30. 05. 2007 18:06 by Peris »
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline Reino Kolmonen

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 1396
 • Gender: Male
 • Kansalle voimaa työväenliikkeestä
  • View Profile
  • reino kolmonen
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #656 on: 30. 05. 2007 21:09 »
Lainaus
Marjatta Vehkaoja
Joku kysyi tällä palstalla Kondis-hankkeen hinnanalennusten euromääristä. Päätösehdotuksen perusteella päädyin laskelmassani 3,9 milj. euroon eli noin 23 mummon miljoonaan.

Mutta ei tässä kaikki, sillä päätösehdotus jättää määrittelemättömän avopiikin kunnallisteknisten ratkaisujen rahoittamisen osalta. Lisäksi esille on jo noussut helpotusvaatimuksia paikoituksen osalta.


Täytyy todeta tästä Kondisasiasta, että siinä näkyy vasemmistopuolueiden nykyinen alennustila. Jos, vasemmistopuolueet toimisivat kuten työväenliike on toiminut silloin, kun hyvinvointivaltio Suomea rakennettiin. Kondisbisneksen kaltaisia hankkeita ei oikealta uskallettaisi edes esittää.

Marjatta Vehkaojan laskemia miljoonia euroja, joita Vaasan kaupunki joutuisi maksamaan Kondisbisneksen maksu alennuksien kautta, tarvittaisiin pikaisesti sosiaali- ja terveystoimessa.

Ne rahat mitä nyt tarvittaisiin kunnallisiin palveluihin, virtaa yksityiseen sosiaali- ja terveysbisnekseen, erilaisten tukien ja maksujen kautta.

Voi, jos tälläkin foorumilla olisi yhtä paljon kuin nyt on käyty keskustelua Kondishankkeesta, keskusteltu siitä, miten parannamme Vaasan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluja.

Pääomapiirien hokema on nyt, että kunnat eivät saa tuottaa palveluja, vaan palvelujen tuotanto kuuluu yksityisille. Tähän ei nyt saa alistua!


Offline Matti Meikäläinen

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 969
 • Gender: Male
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #657 on: 30. 05. 2007 22:10 »
Reino, hyvä... Minä uskon enemmän Periksen laskelmiin kuin valtuutettu Vehkaojan. Ainakin siihen asti kunnes hän esittää mihin hänen laskelmansa pohjautuvat.

Ja loppujen lopuksi kaupunki on tässä saamapuolella eli kaupunki voi käyttää halutessaan saamansa miljoonat esimerkiksi kunnallisten palvelujen parantamiseen sosiaali- ja terveystoimessa.

Offline miss ilmatar

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 52
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #658 on: 30. 05. 2007 22:10 »
Reinolle ja Prolle jotka ovat huolissaan sittä että tulotaso ei riitä ostamaan laadukkaita palveluita Kondiksesta: oletteko onnistuneet välttämään kaiken yhteiskunnallisen keskustelun siitä että kunta ei välttämättä enää ole paras palvelujen tuottaja? Että kuntien perimmäinen tehtävä on tarjota kuntalaisille erilaisia palveluita, ei yrittää tuottaa niitä itse? Että yksityinen tuottaja ei todellakaan ole sama asia kuin yksityinen rahoitus kun puhutaan esim terveyspalveluista?

Jos kaikki tämä on mennyt teiltä ohi niin annan vielä yhden vinkin: vilkaiskaa vaikka Vaasan omia nettisivuja. Täällä lukee ihan selvällä suomen kielellä: Vaasa kaupungin sos.- ja terv.virasto hakee PALVELUSETELI-yrittäjiä. Eli olkoon palvelusetelit teille esimerkkinä siitä että köyhäkin voi saada kaikkia laadukkaita palveluita esim Kondis-keskuksesta.

http://www.vaasa.fi/Default.aspx?id=383482
Rakastaminen ei ole toistensa silmiin katsomista vaan se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle

Offline Vasa KV

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 8
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #659 on: 30. 05. 2007 22:10 »
Vastaus Professionalille:
Puhut sellaisen asia puolesta, jonka lopputuloksena menetät vaihtoehdon, jos ja kun joskus tarvitset hoitoa.
Jokainen tulee tarvitsemaan jossain elämänvaiheessaan tukea yhteiskunnalta. Ei Kondis pysty siihen puuttumaan tai vaikuttamaan, kuka sinun hoitosi maksaa. Rikkaat maksavat itse ja köyhien puolesta joku muu, mutta Kondiksessa olet vain samoissa puitteissa ja samalla hoitohenkilökunnalla ja samalla varustuksella.
Näin olen ainakin ymmärtänyt.

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #660 on: 30. 05. 2007 22:10 »
Marjatta Vehkaojan laskemia miljoonia euroja, joita Vaasan kaupunki joutuisi maksamaan Kondisbisneksen maksu alennuksien kautta, tarvittaisiin pikaisesti sosiaali- ja terveystoimessa.

Ne rahat mitä nyt tarvittaisiin kunnallisiin palveluihin, virtaa yksityiseen sosiaali- ja terveysbisnekseen, erilaisten tukien ja maksujen kautta.

Kyseessä on laskelma siitä, että mitä Kondis-hanke joutuisi kaupungille korvaamaan kaavoituksesta ja kaupungin toimien aiheuttamasta maan arvonnoususta kaupungille. Eli, Kondis-hankkeen toteuttamatta jättäminen ei lisää varoja kaupungin kassassa lainkaan. Alennus tietysti vähentää tuloja (=lisää rahaa) siitä, mitä olisi tulossa ilman alennusta. Tosin, toteuttamatta jättäminen ei tuo yhtään tuloja myöskään ilman alennuksia. Ei tässä ole kyseessä maan myyminen (paitsi palokadun osalta) tai varsinainen rakennusoikeuden myyminen. Sopimukset ja päätökset pitäisi tehdä muilla perusteilla (kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, ympäristö, liikenne, liiketoiminnot, vanhustenhoito, terveydenhoito...). Näihin perusteisiin Osala viittasi ansiokkaasti tuossa pari sivua sitten.

Quote from: Matti Meikäläinen
Minä uskon enemmän Periksen laskelmiin kuin valtuutettu Vehkaojan. Ainakin siihen asti kunnes hän esittää mihin hänen laskelmansa pohjautuvat.

Kuten sanoin, en mene takuuseen noista laskelmista. Kun laskelmia ei kuulunut, niin yritin nopeasti poimia yksikköhinnat esityksistä (kaavat on näkyvillä niin niitä voi tutkia ja korjata), jotta voitaisiin vertailla muihin keskustan viime aikaisiin kohteisiin. Se on minusta se merkittävin vertailukohde. Täällä on paljon peräänkuulutettu tasavertaista kohtelua verrattuna aiempiin rakennuskohteisiin. Samalla vertailun avulla voidaan arvioida myös mahdollisten 'lisä'alennusten vaikutuksia tulevaisuuteen.

Outoa on se, että täällä on kyselty tuota laskelmaa (yksikköhinta kertaa suunniteltu neliömäärä), niin vastausta ei ole kuulunut. Ja kun vielä valtuuston kokousta edellisenä päivänäkään ei ainakaan kaikilla valtuutetuilla ollut varmaa tietoa siitä, että miten Kouhin ja kaup.joht. esitysten hinnat poikkeavat normaaleista hinnoista vastaaville tiloille/toiminnoille. Minä voin noita laskeskelma lämpimikseni, mutta valtuutetuilla olisi pitänyt olla kokouksessa käsitys esityksen suuruusluokasta ja vaikutuksista. Jos jollain on tietoa, niin voisi tänne sen laittaa Vehkaojan summan lisäksi.

Pääomapiirien hokema on nyt, että kunnat eivät saa tuottaa palveluja, vaan palvelujen tuotanto kuuluu yksityisille. Tähän ei nyt saa alistua!

Ajattelusi suoraviivaisuus on ihailtavaa. Ei kukaan ole kieltänyt kuntia tuottamasta palveluita. Mutta ei olla myöskään haluttu estää yksityisiä tuottamasta palveluita. Tästä kokonaisuudesta syntyy edullisimmat, tehokkaimmat ja laadukkaimmat kokonaisuudet. Idea on periaatteessa sama kuin vaikkapa sairaanhoitopiirin tai kuntayhtymän tuottamat palvelut. Siinä useampi kunta on luopunut tiettyjen toimintojen omasta tuottamisesta ja yhdistänyt ne yhteen, koska siten saadaan kannattavuutta (=vähemmällä rahalla sama laatu ja määrä tai samalla rahalla parempi laatu ja määrä). Samalla tavalla kunta voi ostaa palveluita yksityisiltä silloin, kun se on kannattavaa. Ei kukaan pakota kuntaa ostamaan yksityisiä palveluita.

Kaikkiin toimintoihin ulkoistaminen ei sovellu. Ulkoistamispäätöksissä pitää käyttää harkintaa ja järkeä aivan kuten päätöksissä, jotka koskevat omaa tuotantoa. Ei ulkoistamista kannata kokonaan sen takia, että ilman järjen käyttöä niistä haittaa. Samalla periaatteella voisi lakkauttaa koko kunnan, koska ilman järjen käyttöä myös kunnalliset huonot päätökset ovat huonoja.

--peris
« Last Edit: 30. 05. 2007 23:11 by Peris »
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #661 on: 31. 05. 2007 05:05 »
Kiitos sille henkilölle, joka tällä palstalla vinkkasi, että Kondis-hankkeesta on jo olemassa aiesopimus vuodelta 2004. Valitettavasti Tarpio ei tuonut tätä olennaista seikkaa esille kirjeessään kaupungille 15.3.2007 vaikka aiesopimus on voimassa 31.12.2008 saakka.

Itse käsitin valtuuston kokouksessa sanotun perusteella niin että Tarpiolla on olemassa aiesopimus hankkeesta kyseiselle paikalla juuri tuosta 16.000m2 ja vasta tämän aiesopimuksen solmimisen jälkeen on itse Kondis-ajatus tullut siihen mukaan? Olisikohan ollut Janne Sankelo joka toi tämän aiesopimus-asian esille?

Joka tapauksessahan tässä nykyisessä Kondis-hankkeessa + liikekeskuksessa on neliöitä lisätty yli 50% tuohon 16000m2 verrattuna eli eihän tuollainen aiesopimus voi sinällään edes olla missään nimessä pätevä, koska puhutaan täysin eri kokoluokan suunnitelmista?

Allekirjoitetussa aiesopimuksessa Tarpio on sitoutunut etenemään hankkeessa tavanomaisen prosessin mukaisesti. Tästä on vaiettu.

Tämäkin on sinällään mielenkiintoista, koska nythän kaikki viralliset väylät on ohitettu komeasti. En sitten tiedä onko vika hakijassa vai häntä ohjeistaneissa tahoissa kaupungilla vai molemmissa, mutta mutkat on vedetty kyllä erittäin komeasti suoriksi.

Kun tuota aiesopimusta ei nyt tunnu löytyvän mistään kaupungin organisaatiossa, niin ilmeisesti Marjatta sinä olet kuitenkin sen nähnyt? Voisiko sitä mitenkään saattaa esimerkiksi ylläpidon kautta tänne luettavaksi tms? Kyseessä on kuitenkin kaupungin taholta virallisesti allekirjoitettu asiakirja, joka on julkinen ellei sitä ole erikseen salattu.
« Last Edit: 31. 05. 2007 05:05 by Petri »

Offline Salla

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 40
 • Gender: Female
  • View Profile
  • http://www.valitsesalla.net
Re: Kondis-hanke
« Reply #662 on: 31. 05. 2007 08:08 »
Hellevi Lohva jätti ko. asiasta eriävän mielipiteen ja vastusti asiaa kaupunginhallituksessa. Siksi ihmettelen miksi hän ei rynnännyt käsittelemään asiaa valtuustoon kun kerran paikalle ehti (vaikka oli alunperin ilmoittanut työesteestä). Hän siis tarkasti pöytäkirjan ENNEN Kondis-asian käsittelyä ja työeste oli jo loppunut. Muuten Kondis-asiaa ei olisi voitu lainkaan käsitellä. Ehkä Sallalla on selitys asiaan.

Jos on siis este kokouksen alussa mutta este poistuu ja ehtii kokouspaikalle, niin silloin on mielestäni myös tultava paikalleen saliin ja kokoukseen.

Ihme juttu. Eihän vaan ollut niin, että asia oli tärkeä ja allekirjoitus tarvittiin. Mutta Hellevin mielipide oli väärä Kondis-asiassa eikä toverit päästäneet häntä äänestämään kun oli sovittu että väärinajattelevalla on "työeste".

Hei,
tästä asiasta nyt ei voi millään saada aikaan salaliittoteorioita. Pöytäkirjan H.Lohva kävi tarkastamassa palattuaan työmatkalta ja käsittääkseni lähti sen jälkeen hyvin pitkän päivän jo tehneenä kotiin lepäämään. Ryhmän painostuksesta ei siis missään nimessä ole kysymys. Sen mielestäni todistaa aukottomasti jo sekin, että äänestihän meidän ryhmästä kaksi palautuksen puolesta.
Ystävällisesti Salla R.
"It's nice 2 b important, but it's more important 2 b nice"

Offline Niilo Aro

 • Omalla nimellä
 • Aktiivi vaikuttaja
 • *
 • Posts: 270
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #663 on: 31. 05. 2007 09:09 »
Se mitä Salla R. kirjoittaa on varmasti totta kokoomuksen ryhmän painostuksen osalta.

Mutta en ole muuten lainkaan varma Hellevi Lohvan motiiveista.  Minä kun uskon että Carema-Mehiläinen on käynyt jonkinlaisia neuvoteluja Kasarmialueesta kaupungin edustajien kanssa olkoonkin että ne ovat saattaneet olla vain tapaamisia.

Jos näin on, niin Lohva on niistä tietoinen.  Arvelen että Heikki Vehkaoja on myös näistä kertonut aamukahvipöydässä.

Offline Professional

 • Veteraanivaikuttaja
 • *****
 • Posts: 4930
 • Yhtä köyttä Yhdistykset Siperiaan.
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #664 on: 31. 05. 2007 11:11 »
Todellakin on jäänyt huomaamatta tuo visioitu kunnan "Palveluseteli" mahd. Kondispalveluun.

Nyt sitten voittekin "asiantuntijoina" määritellä, miten esimerkiksi tämä "yleishyödyllinen"
moodi tulee sitten nostamaan laatutasoa esim. näile eläkevanhuksille, joiden käytännön omaisuuteen
määritellään tulevissa perunkirjoituksissa, suurinpiirtein: Tekohampaat ja pikkurahakukkaro,
tekonahkaisessa käsilaukussa.

Vaikka Penan tapaan kärjistäminen "ryysyläispolitiikalla" onkin hyvin kansaan kolahtavaa,
on se silti arkipäivää myös satojen kuntalaistemme kohdalla.
No, tämä "liiketaloudellinen" seikkahan kuuluu tietenkin kunnalle ja etenkin jatkuvia leikkauksia
sosiaalipuolella kannattavien hyvin toimeentulevien kolaripolitiikkojen priorisointimalliin,
omien mieltymystensä tueksi, eli julkisen palvelun kehitys, vs. yksityinen bisnes.

Lähinnä katson edelleen kuitenkin näitäkin almuja, perinteisenä ratsastusmallina "yleisen hyvän"
nimeen,niitä yksityisten investointikustannusten alennuksia metsästettäessä, jonka maksajaksi
kelpaa tosin jokainen kuntalainen tulotasostaan huolimatta.

Sinänsä hanke iskee ensinnäkin erinomaiseen rakoon, eli kysyntään maksukykyisten osalta
joten luulisi oman hillon riittävän.

Tässä vaiheessa kuitenkin koko tämä jaarittelu yleishyödyllisyydestä kuntalaisten suhteen,
on kuitenkin vain spekulointia, koska ensimmäistäkään kustannuslaskelmaa, mahd. hyötyineen.
ei ole vielä julkistettu ja tuskin todellisia tullaan koskaan julkistamaankaan.

Penaa siteeratakseni, eli: tämä Pilottihanke ei vielä tule helpottamaan julkisen puolen laatua vielä
mitenkään... uskon olevan tämän suhteen realistisin visio, joskin tämä siteerauksen jatko..
vaan näitä kondiksia on oltava huomattavasti enemmän, hieman kaukonäköisempää arveluttaa,
sekä tulos voikin olla raju kahtiajako Amerikan tapaan, eli:

Malli tulee pidemmällä tähtäimellä realistisesti ja objektiivisesti  katsoen lamauttamaan  Ilmattaren "Palveluseteleistä" huolimatta koko julkisen palvelumallin täysin, josta Jenkkimallin sosiaalipuoli on paras tähänastinen malli, niin laatutasosta, kuin yleishyödyllisestä yhteiskunnallisesta liiketoiminnastakin, sosiaalipuolella puhuttaessa.

Käytännössähän tämä malli menee näin: Maksa, tai kuole.
« Last Edit: 31. 05. 2007 11:11 by Professional »

Offline miss ilmatar

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 52
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #665 on: 31. 05. 2007 12:12 »
Onneksi olet kovin yksin pelkojesi ja ajatustesi kanssa, Pro. Joo, taidan tämän jälkeen seurata Anfieldin esimerkkiä ja lopettaa keskustelun Pron ja Reinon kanssa... Jos nämä henkilöt eivät erota tai halua erottaa esim tuotannon ja rahoituksen yksityistämistä toisistaan niin luulen että jompikumpi meistä on väärässä foorumissa. Ei haaskata enempää aikaa väittämiseen, ei Kondis-keskustelussa ole kysymys läntisen maailman hyvinvoinnin ratkaisemisesta vaan tärkeästä sosiaalialan hankkeesta Vaasassa.

Yst. terv.,

ms I
Rakastaminen ei ole toistensa silmiin katsomista vaan se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle

Offline Pentti Tarpio

 • Omalla nimellä
 • Vakituinen
 • *
 • Posts: 59
  • View Profile
  • Email
Re: Kondis-hanke
« Reply #666 on: 31. 05. 2007 13:01 »
Tässä minun laskelmani eri esityksistä:

1. Lumion esitys:

          - liiketilat                                 11065 m2         a 137,50         1.521.437,50
          - asuntilat (Hovioikeudenp. 20)      800 m2         a 110,00             88.000,00
          - Kondis-asunnot                      10497 m2         a   71,50           750.535,50
          - Kondis-palvelutilat                    3054 m2         a   71,50           218,361,00

                                          Lumion esitys yhteensä                         2.578.334,00 euroa

2. Kaupunginhallituksen esitys:

          - liiketilat                                  11065 m2        a 137,50         1.521.437,50
          - asuintilat (Hp 20)                        800 m2        a 110,00             88.000,00
          - Kondis-asunnot                       10497 m2        a   66,00           692.802,00
          - Kondis-palvelutilat                     3054 m2        a     0,00                    0,00

                                         Kaupunginhallituksen esitys yhteensä       2.302.239,00 euroa


Erotus näiden kahden esityksen välillä on siis 276.095,00 euroa

Kaupunginhallituksen esityksen mukaan korttelin kiinteistöt maksavat siis maankäyttömaksuina kaupungille noin 2,3 milj. euroa. Lisäksi Palokadun myyntihinta.
« Last Edit: 31. 05. 2007 13:01 by Pentti Tarpio »

Offline Micki

 • Kokelas
 • *
 • Posts: 18
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #667 on: 31. 05. 2007 14:02 »
Kiitos Pentti! Toivottavasti kaikkinainen lukujen pyöritys sinne ja tänne loppuu tähän. Miettikää  nyt, mikä mahdollisuus tässä on Vaasalaisille tarjolla? Niin köyhille kuin rikkaillekin. Kondiksen toteutuessa olemme kaikki voittajia.

Offline Johansson

 • Aktiivi vaikuttaja
 • ****
 • Posts: 391
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #668 on: 31. 05. 2007 14:02 »
Kiitokset Pentti Tarpiolle asiallisesta ja erinomaisesta laskelmasta, josta selviää, että ns. virkamiesesityksen ja ”Kouhin” esityksen ero ei ole merkittävä.  Toivottavasti tämä laskelma palauttaa keskustelun jälleen oikeille urille.

Tänään on myös selvinnyt todennäköisin syy Marjatta Vehkaojan raivoon.  Syy vaikuttaa todellakin olevan tuo aikaisemmin mainittu ”aamukahvi- tai makuuhuonekeskustelu”.  Tapahtui nimittäin kuin kansansutkauksessa ”Kun kissa on poissa talosta, hiiret hyppii pöydällä”.:

Kun Heikki Lonka lähti tammikuussa lomalle, määräsi  tuuraaja Heikki Vehkaoja Kondishankkeen ja pari muuta hanketta uusiksi.  Virkamieskunta oli tätä määräystä ennen ehtinyt tehdä oman laskelmansa Kondiksesta , joka  on lähes yksi yhteen ns. Kouhin paperin kanssa. Tämä paperi siis korvattiin Vehkaojan paperilla.

Kun aikaisemmin epäiltiin että Kouhin paperilla marssittiin virkamiesten ylitse, niin oikea muotoilu on, että Kouhin esityksellä marssittiin Heikki Vehkaojan ylitse ja tässä siis syy Marjatan raivoon.
Jatkuuko Heikki Vehkaojan ruotuun palauttaminen, sen nähdään.

Nyt palaset ovat jälleen kasassa ja puheet kabinettipolitiikasta, transparanttisuuden puuttumisesta ja mitä se nyt olikaan, voidaan unohtaa.

Kaupunginvaltuuston kokoukseen on aikaa 18 päivää.  Toivottavasti jatkokeskustelu antaa valtuutetuille pohjan oikean päätöksen tekemiseen.  Siihen kannattaa ehkä soveltaa nimimerkki Miss Ilmattaren metodia.

Uskon järjen voittavan.  En usko että Marjatta Vehkaoja haluaa jäädä historiaan henkilönä, joka kaatoi kaupungin merkittävimmän vanhusten palveluhankkeen.  Tätä ei varmaankaan halua myöskään valtuuston vasemmistoryhmä.
« Last Edit: 31. 05. 2007 15:03 by Johansson »

E-type

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #669 on: 31. 05. 2007 16:04 »
täälläpäs on vilkas keskustelu...
istuin tänään torin laidalla aamukahvilla ja juteltiin tästä kondiksestakin. joku heitti ilmaan kysymyksen että olikohan tuo Vehkaojan, Cuccinotan ja T. Lehdon isku vyön alle niin kova että on voinut syntyä pysyviä vammoja??
Joka tapauksessa Kondis on nyt sairaslomalla ja vaarana on että se ei pysty enää koskaan nyrkkeilemään...

Peeveli

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #670 on: 31. 05. 2007 19:07 »
Hei
Joku kysyi tällä palstalla Kondis-hankkeen hinnanalennusten euromääristä. Päätösehdotuksen perusteella päädyin laskelmassani 3,9 milj. euroon eli noin 23 mummon miljoonaan. Mutta ei tässä kaikki, sillä päätösehdotus jättää määrittelemättömän avopiikin kunnallisteknisten ratkaisujen rahoittamisen osalta. Lisäksi esille on jo noussut helpotusvaatimuksia paikoituksen osalta.

Tarkistin Pentti Tarpion laskelmat ja en voi olla hämmästelemättä miten Marjatta Vehkaoja on saanut "hinnanalennukseksi" 0,27 milj. euron asemesta 3,9 milj. euroa. Harrastatko tarkoitushakuista väärinlaskemista?

Onko syynä Johanssonin paljastama tieto siitä että normaalin virkamiesmenettelyn onkin estänyt oma miehesi Heikki Vehkaoja?

Pohjalainen kertoi tänään Marjatta Vehkaojan ehdottaneen "leikillään" itseään apulaiskaupunginjohtajaksi Bengt Strandinin jälkeen. Onko raivoisassa Kondiksen vastustamisessa kysymys Vehkaojan perhemafian pyrkimyksestä saada toinenkin kaupunginjohtaja samaan perheeseen?

Offline miss ilmatar

 • Vakituinen
 • **
 • Posts: 52
 • Gender: Female
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #671 on: 31. 05. 2007 20:08 »
"Kaupunginhallituksen jäsen Marjatta Vehkaoja (sd.) päätyy asiaa pyöriteltyään sille kannalle, että julkinen haku olisi paras ja periaatteessa oikein. Hän toki muistuttaa, että viime aikoina näin ei ole menetelty.
- Avointa virkaa voisin itsekin hakea! Vehkaoja naurahtaa ja sanoo laskevansa leikkiä." (Pohjalainen)

Jumala Vaasaa auttakoon!
Rakastaminen ei ole toistensa silmiin katsomista vaan se on katsomista yhdessä samaan suuntaan.

Antoine de Saint-Exupéry, Citadelle

Moderaattori

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #672 on: 31. 05. 2007 20:08 »
Pysykää asiassa tai kaivan sakset piirongin loodasta.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #673 on: 31. 05. 2007 21:09 »
Tämän asian harmittavin puoli päättäjälle on varmaan tullut tämän palstan lukijoille selväksi.  Oikeaa ja täsmällistä tietoa ei ole ollut juuri tarjolla.

Olisi ollut hyvä palauttaa asia ja palautuksen aikana kaivaa kaikki aikaisemmat asiakirjat esiin, tehdä Taprion esittämä laskelma (virkamiesvoimin). Kysehän on pienestä hintaerosta ja sen kertominen olisi ollut pelkästään hankkeelle eduksi.

En ole aivan varma mitenkä asia etenee jos valtuusto Kouhin esityksen hyväksyy. Ihan yhdyskuntasuunnitelun kannalta olisi minusta ollut oikeampi marssijärjestys, että ensiksi tutkittaisiin, onko tuollaisen toiminnon ja lisärakennussoikeuden mahduttaminen jo ennestään tehokkaasti rakennettuun kortteliin. Kuinka P-asiat saadaan järjestettyä, mistä maanalaisiin halleihin ajetaan? Tuo kai on se "lähestymissuunniltema".

Minulle ei ole herunut mitään huhuja mistään "kilpailevista" hankkeista Kasarmille (tarkoitettaneen Tiilitehtaankadun ja Heitalahdenkadun välistä ent. parakkikenttää) tai muuallekaan. (Monta vuotta sitten, toisten kaupunginjohtajien aikoihin, alue luvattiin eräälle grynderille juuri senioriasumiseen. Toivottavasti se paperi on revitty...)

En tiedä aiheuttaako tämä lisäväriä tilanteeseen mutta Heikki Lonkahan palaa huomenna työpaikalle ja Heikki Vehkaoja siirtyy takaisn omiin hommin.
Lumiohan asian kuitenkin esittelí kaupungihallituksessa eikä HV.

Aatos M.

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #674 on: 31. 05. 2007 22:10 »
Quote
että ensiksi tutkittaisiin, onko tuollaisen toiminnon ja lisärakennussoikeuden mahduttaminen jo ennestään tehokkaasti rakennettuun kortteliin. Kuinka P-asiat saadaan järjestettyä, mistä maanalaisiin halleihin ajetaan? Tuo kai on se "lähestymissuunniltema".

Tuota minä en pysty tajuamaan, uskotko itse vai uskotelletko vain muille, että nämä neliömäärät olisivat ihan vain "seinästä revityt".  Ei mikään yritys voi toimia näin Suomessa. Luuletko sinä todella, ettei ole olemassa tarkkaa esisuunnittelua, joka sisältää myös yrityksille elinehtoiset parkkitilat ja liittymäratkaisut. Tämäkö kaikki olisi suunniteltu ilman minkäänlaisia talouslaskelmia joka ikisen neliön tarpeellisuudesta ja kannattavuudesta.
Hyvä mies, sen minäkin ymmärrän, että tämä ei ole mikään grynderihomma.
Onko sinun tyylisi koputtaa  kepillä jäätä, kun et itse ymmärrä kokonaisuutta ja kaikki tämä  toisten kustannuksella.
Kyllä tämä on minulle, vanhalle rakennusmiehelle jo vähän liian paksua puhetta.

Offline Tapio Osala

 • Omalla nimellä
 • Veteraanivaikuttaja
 • *
 • Posts: 3634
  • View Profile
  • http://TapioOsala.com
Re: Kondis-hanke
« Reply #675 on: 31. 05. 2007 23:11 »
Quote
että ensiksi tutkittaisiin, onko tuollaisen toiminnon ja lisärakennussoikeuden mahduttaminen jo ennestään tehokkaasti rakennettuun kortteliin. Kuinka P-asiat saadaan järjestettyä, mistä maanalaisiin halleihin ajetaan? Tuo kai on se "lähestymissuunniltema".

Tuota minä en pysty tajuamaan, uskotko itse vai uskotelletko vain muille, että nämä neliömäärät olisivat ihan vain "seinästä revityt".  Ei mikään yritys voi toimia näin Suomessa. Luuletko sinä todella, ettei ole olemassa tarkkaa esisuunnittelua, joka sisältää myös yrityksille elinehtoiset parkkitilat ja liittymäratkaisut. Tämäkö kaikki olisi suunniteltu ilman minkäänlaisia talouslaskelmia joka ikisen neliön tarpeellisuudesta ja kannattavuudesta.
Hyvä mies, sen minäkin ymmärrän, että tämä ei ole mikään grynderihomma.
Onko sinun tyylisi koputtaa  kepillä jäätä, kun et itse ymmärrä kokonaisuutta ja kaikki tämä  toisten kustannuksella.
Kyllä tämä on minulle, vanhalle rakennusmiehelle jo vähän liian paksua puhetta.
Oliko tämä tarkoitettu minulle? Jos oli, niin: vielä kerran - täsmällistä tietoa on ollut vaikea saada. Suunnitelma on ilmeisesti "elänyt", aiesopimuksia on tehty mutta ennenkaikkea pitäisi kaupungin omien kaavoittajien hyväksyä ajatus, että tuollainen toiminto sisältönsä, kokonsa ja saavutettavuutensa puolesta on mahdollinen.
Mikä olisi optimaalinen paikka kyseiselle toiminnolle? Vaasassahan maankäyttöä ohjaa pääasiassa maanomistus - ei yhdyskuntasuunnittelun järkevyys.

Petri

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #676 on: 01. 06. 2007 04:04 »
Tuota minä en pysty tajuamaan, uskotko itse vai uskotelletko vain muille, että nämä neliömäärät olisivat ihan vain "seinästä revityt".  Ei mikään yritys voi toimia näin Suomessa. Luuletko sinä todella, ettei ole olemassa tarkkaa esisuunnittelua, joka sisältää myös yrityksille elinehtoiset parkkitilat ja liittymäratkaisut. Tämäkö kaikki olisi suunniteltu ilman minkäänlaisia talouslaskelmia joka ikisen neliön tarpeellisuudesta ja kannattavuudesta.

Kyllähän se nyt pitää tietysti tutkia, että miten tuollainen neliömäärä sijoitetaan kyseiselle alueelle ja millaiset vaikutukset sillä on liikenteeseen yms. Kyseisessä sumpussa kun ei ole mahdollisuuksia edes liikenneväylien muokkaamiseen, jos siihen tulee tarvetta.

Noita laskelmia vartenhan on juuri olemassa ne paljon kuulutetut viralliset etenemiskanavat, joiden kautta asioiden selvittelykin hoituu rutiinilla.

Peeveli

 • Guest
Re: Kondis-hanke
« Reply #677 on: 01. 06. 2007 05:05 »
Pysykää asiassa tai kaivan sakset piirongin loodasta.

Sorry Mode...

Mielestäni luottamusmiesaseman selvä väärinkäyttö kuuluu asiaan...

Offline Peris

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 170
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #678 on: 01. 06. 2007 07:07 »
Tarkistin Pentti Tarpion laskelmat ja en voi olla hämmästelemättä miten Marjatta Vehkaoja on saanut "hinnanalennukseksi" 0,27 milj. euron asemesta 3,9 milj. euroa. Harrastatko tarkoitushakuista väärinlaskemista?

Aiemmin lähettämässäni laskelmassa en ollut varma näistä parista virkamiesesityksen erästä, joten laitoin vaihtoehdot B ja C. Tuo Tarpion esittämä laskelma on hyvin samansuuntainen kuin minun esittämä laskelma C. Tuossa minun laskelmassa on vielä mukana palokadun myynti, jonka osalta eroa tullee lisää 100 000 euroa. Eli Tarpion lukujen perusteella palokadun myynnin kera erotus on alle neljä sataa tuhatta. Olisi kyllä mukava saada joltain miljoonien alennuksista puhuvalta samanlainen laskelma, jotta näkisimme mihin ne perustuvat.

Huomattava on myös, että ainoat poikkeukset Kouhin esityksessä siihen, mitä muut toimijat keskustassa ovat maksaneet on Kondis-asuntojen ja Kondis-palvelutilojen osalta. Siihen kai on löydettävissä perusteluja Kondiksen tehtävästä. Liiketilojen ym. kohtelu olisi taas samanlaista muihin viime aikaisiin päätöksiin nähden.


Ihmetyttää tämä, että luottamusmiehille ei ole tarjottu tarpeeksi tietoa ja että virkamiehet eivät ole vieneet asiaa ripeämmin normaaleja reittejä eteenpäin. Otan jälleen tähän lainauksen juuri painosta tulleesta tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta vuodelta 2006 kahdesta kohdasta

Quote
MAANKÄYTTÖPOLITIIKAN JA ASUNTO-OLOJEN KEHITTÄMINEN SEKÄ TONTTIEN LUOVUTTAMINEN ASUNTO- JA YRITYSTOIMINTAAN:
Kiinteistö- ja vihertoimen näkökulmasta maankäyttöpolitiikka, kaavoitus, tonttipolitiikka, asuntotuotanto, rakentaminen ja lupien myöntäminen sekä liikennesuunnittelu ovat liiaksi hajallaan, organisaatio ei tue asukkaiden ja elinkeinoelämän tarpeiden toteuttamista.

Quote
KAAVOITUKSELLE ASETETTUJEN TAVOITTEIDEN JA KAAVOITUKSEN TOIMIVUUDEN ARVIOINTI:
Vaasan organisaatiomalli on ongelmallinen siksi, että kaavoituksen luonnollisilla yhteistyökumppaneilla, teknisen toimen eräillä toiminnoilla ja rakennusvalvonnalla, ei ole yhteistä virkamiesjohtoa. Helposti käy niin, että kaikki yksiköt toimivat toisistaan riippumatta itsenäisesti. ...
Kaupunginhallituksen johtosäännön mukaan kaupunginjohtaja vastaa yleiskaavoituksesta, kun taas teknisen apulaiskaupunginjohtajan vastuulla on asemakaavoitus ja mm. rakennusvalvonta, liikenne- ja katusuunnittelu.

Organisaatiomalli ei tue kaavoituksen ripeää etenemistä.

Tätäkin prosessia tarkastellessa jokainen voi vetää johtopäätöksensä siitä, että onko tarkastuslautakunnan lausahdukset huuhaata, kuten jossain yhteyksissä on jo ehditty sanomaan...

Terv,
--peris
« Last Edit: 01. 06. 2007 07:07 by Peris »
"Pessimismi on aivan turhaa, kun ei se auta mitään kuitenkaan"

Offline koirasmartta

 • Kansalaisaktiivi
 • ***
 • Posts: 103
  • View Profile
Re: Kondis-hanke
« Reply #679 on: 01. 06. 2007 08:08 »
Tapio Osala tuosssa muisteli, että Tiilitehtaankadun ja Hietalahdenkadun väliselle alueelle on joskus tarjottu paikkaa grynderin senioriasunnolle. Minua jäi vaivaamaan, että millainen mahtaa olla grynderin ja vaasalaisen kaavoittajan käsitys senioriasunnosta.

Arvaukseni on että se on kovanrahan tavallinen kerrostalo, misä huoneistossa ei ole huoneiden välillä kynnyksiä ja talon ulkopuolella on liuska rollaattoria varten ja hisiin mahtuu pyörätuoli.

Tällaista siis tarjotaan Kondishankeen vetäjille?  Ja Tornikeskuksen ja Halpa-Hallin väliin 50 asuntoa mutta ei minkäänlaista palvelukeskusta? 

Olisi mukava kuuulla asiantuntijoita siitä, että kenen visioita lopultakin arvostetaan:  virkamiesten vaii niiden jotka lystin maksavat?  MIelestäni nimenomaan yrittäjiä on kuunneltava.  Heillä on tuntuma siitä mitä kaikki maksaa ja poikkeuksetta myös uusia näkökulmia.   TOKI ylilyöntejäkin tapahtuu.