Kun on Pumpernikkelistä puhetta , minun  on pakko kertoa tämä legenda.
Kasvoin Pohjois-Saksassa vanhassa, pienessä  Rheine nimisessä kaupungissa. Meidän talon takana oli leipomo, joka oli ollut Pompey-nimisen suvun hallussa jo iät ajat. Kävi niin, että 1700 luvulla
v. 1635 , oli silloinen Nikolaus Pompey (kutsumanimi: Nickel) juuri laittamassa silloisia hätäajan 
leipiä uuniin, kun kirkonkellot hälyttivät ja mies joutui nopeasti kaupungin muurille puolustamaan 
kaupunkia hakkapeliitojen hyökkäystä vastaan. Taistelut kestivät  ja kun  tulitauolla  mies pistäytyi kotona, olivat leivät uunissa  palaneet mustiksi. Kun hakkapeliittojen  saarto vielä jatkui, olivat kaupungissa elintarvikkeet käyneet vähiin ja silloin eräs mies muisti nämä mustuneet leivät, ja meni maistamaan niitä leipomoon. 
Hän innostui siitä niin, että juoksi kaupungille huutaen,” Pompeins Nickel harr en neie brout.” eli P.Nikkelillä on uusi leipä. 
Selvisi, että tämän uuden hapan-makean leivän säilyvyys  oli erinomainen. Nopeasti levisi tästä tieto ja leivät vietiin kauas muihin maakuntiin. Pumpernikkeli oli syntynyt. 
Myöhemmin keksittiin vielä, että kun laitetaan  pumpernikkelin päälle vielä ohut vehnäleipäkerros,  pumpernikkeli saatiin  säilymään näin yli vuoden. Tämä oli Hansa-aikana aivan einomaista laivamuonaa. Ohut leipäkerros toimi tavallaan kuin säilykepurkki. Kun pumpernikkeliä haluttiin syödä, murrettiin sen rapea kuori ja kuoret syötiin erikseen, sitä kutsuttiin  Knack-brot. Säilöntätavasta, leivottu leivän sisälle, käytettiin sanaa ”Glucke”. se  tarkoittaa munia hautovaa kanaa ja symbolisoi sen säilyvyysominaisuutta. 
Mieleen tulee kyllä näkkileipä ja kalakukko, mutta en ole historioitsija, mutta se on ainakin selvää, 
että ilman meidän esi-isien hakkapeliittaretkiä  pumpernikkeliä ei ehkä olisi  koskaan syntynytkään. 
Eeku  Strahl-